Bierfotografie, een guilty pleasure

Ik heb lang getwijfeld over deze blogpost. Moet ik dat nou wel doen, zo’n verhaal over de link tussen fotografie en bier? Voor je het weet heb je een reputatie als alcoholist of dipsomaniac. Vroeger moest je daar elke avond een kratje voor leegdrinken, tegenwoordig krijg je al kritische vragen als je af en toe nipt aan een Belgisch speciaalbiertje.

Maar als zomers, niet al te serieus te nemen intermezzo moet het toch wel kunnen? Half augustus, nog op de rand van de komkommertijd? Als een soort guilty pleasure, dan mag het toch wel?

Close-up van een kleurrijke stapel kroonkurken, afkomstig van flesjes bier
Schuldig pleziertje

Disclaimer

Voor de zekerheid toch maar even een disclaimer. Nee, dit is geen pleidooi voor het ongebreideld consumeren van gerstenat. Zoals voor bijna alle leuke en lekkere dingen geldt ook voor alcohol dat het ongezond en verslavend is en dat je er dik van wordt.

Dus: drink met mate. En probeer ook eens af en toe niet te drinken. Of geef laag- en non-alcoholische bieren een kans. Het hoeft niet altijd 10 of 12 procent te zijn.

Een grote hoeveelheid zeer verschillende kroonkurken afkomstig van bierflesjes
Het bierdoppenproject

Genieten

Maar vergeet vooral niet te genieten. Van de smaak van het bier natuurlijk, maar ook van de veelkleurigheid van de biercultuur, die al duizenden jaren oud is en zich toch steeds weer vernieuwt.

Want genieten is gezond. En hoewel ik zo snel geen harde data kan overleggen, vermoed ik dat daarmee een deel van de schadelijke effecten gecompenseerd worden.

Een glas La Trappe Dubbel, Nederlands oudste trappistenbier, gefotografeerd in de kloostertuin van de brouwerij bij Tilburg
La Trappe in de kloostertuin

Niche

Er zijn mensen die hun geld verdienen met bierfotografie. Een goede bierfoto doet zelfs de geheelonthouder watertanden. Als ik zelf zo’n foto probeer te maken merk ik dat het toch wel een vak apart is. Allright, ieder zijn niche; ik focus me dan maar op landschaps- en architectuurfotografie.

Zes flesjes speciaalbier, Chimay, Texels, La Chouffe, Kaapse Harrie, St. Bernardus en Zundert, gerangschikt volgens de kleuren van de regenboog
Alle kleuren van de regenboog

Lichtval

Maar als ik na een lange wandeling geniet van een Leffe, Affligem of La Trappe kan ik toch vaak de verleiding niet weerstaan om de camera weer uit de tas te pakken om de fraaie lichtval in glas en inhoud voor het nageslacht vast te leggen.

Twee bierglazen, met Leffe blond en Leffe bruin, gefotografeerd in hun natuurlijke habitat: een zonnig terras
Blond en Dubbel in hun natuurlijke habitat

Schuim

Daarbij verdient het, bij nader inzien, wel aanbeveling de foto te maken als het schuim nog tot aan de rand van het glas komt. Een foto van een reeds half geconsumeerd biertje is op de een of andere manier toch minder aantrekkelijk.

Halfvol glas van het Belgische speciaalbier Ciney op een wandelkaart van de Ardennen
Een optimist zegt dat het glas halfvol is.

Leeg

Ook een leeg glas kan trouwens, in afwachting van een refill, onverwachte fotografische mogelijkheden opleveren, zoals blijkt uit deze zeer tijdelijke Leffe-tattoo op de onderarm van drinkgenoot B.

Een "tatoeage" op een harige onderarm veroorzaakt door zonlicht dat door een Leffe-bierglas schijnt
Een tatoeage van zonlicht

De heilige graal

Ondertussen blijf ik hopen op een alcoholvrij bier dat net zo lekker is als pakweg een Leffe Bruin of een Chimay Blauw. Dat moet toch zoiets zijn als de heilige graal voor de bierindustrie. Hoe moeilijk kan het zijn? Best moeilijk, zo lijkt het. Maar we blijven dromen.

Close-up van een bierglas gevuld met kroonkurken

UPDATE: behalve met fotografie heeft bier ook een link met wandelen. Lees over de bierwandelingen die ik maakte met reisgenoot A.: La TrappeDe LeckereGulpener

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.