Dáár moet die Bijenkorf-gevelsteen komen

Precies 75 jaar nadat de oude Bijenkorf van Rotterdam midscheeps geraakt werd door een Duitse bom staat Dudoks meesterwerk weer volop in de belangstelling. Het verhaal is, neem ik aan, bekend: het mooiste Nederlandse gebouw van de hele twintigste eeuw werd bij het bombardement op 14 mei 1940 zwaar beschadigd, gedeeltelijk opgelapt maar in 1960 definitief gesloopt. Ik schreef al eerder over het vergeten monument, onder op de 3Develop-website en in een eerder blogartikel.

Stad van Licht

Een zeer belangrijke rol bij de hernieuwde aandacht speelt de documentaire Stad van Licht, de vergeten Bijenkorf van Rotterdam, die journalist Peter Veenendaal maakte. Daarin zijn, behalve heel veel unieke historische beelden, ook de artist impressions te zien die ik van het gebouw maakte.

Naar aanleiding van de documentaire is ook de kwestie van de gevelsteen weer opgerakeld. Er is namelijk nog een onderdeel van de Bijenkorf bewaard gebleven: de sculptuur die op de hoek van het het gebouw, op een meter of vijf boven het trottoir aan de gevel bevestigd was. Die steen staat echter al jaren bij een parkeerplaats naast het magazijn van de firma Bijenkorf, op een bedrijventerrein in Woerden waar zelden iemand komt. Jan Sluijter plaatste foto’s van die betreurenswaardige situatie op zijn Bijenkorf-Flickr-pagina (even doorscrollen naar beneden).

Op zoek naar een plekje

Er is ook al jaren sprake van dat de gevelsteen terug gaat komen naar Rotterdam maar de gemeente schijnt geen goede plek te kunnen vinden. In een opiniestuk op Bogue wordt voorgesteld het kunstwerk van Naum Gabo bij de nieuwe Bijenkorf, bijgenaamd Het Ding, dan maar weg te halen en de gevelsteen daar neer te zetten. Maar dat is natuurlijk ook geen oplossing: Het Ding staat daar prima, al zou een flinke onderhoudsbeurt geen kwaad kunnen.

En het is zo simpel. Er is maar één logische plek voor de repatriering van de steen: de oorsponkelijke plek aan het eind van de Coolsingel. Zo zou het er ongeveer uit kunnen zien:

De gevelsteen van de Oude Bijenkorf van Dudok, teruggebracht naar de oorspronkelijke locatie op de Coolsingel in Rotterdam, ondersteund door een staalconstructie

Staalconstructie

De staalconstructie houdt niet alleen de gevelsteen in de lucht maar suggereert ook de contouren van de Bijenkorf. Er is (nog) niet aan de constructie gerekend; dat laat ik graag aan de deskundigen over. Maar het ziet er niet onmogelijk uit, toch?

Overigens ben ik van mening dat Dudoks Bijenkorf in zijn geheel herbouwd moet worden. Maar dat kan altijd nog.

UPDATE: Open Rotterdam

Op 20 mei was werd ik, naar aanleiding van mijn voorstel, geïnterviewd door het magazine 010NU van Open Rotterdam TV. Ik liet de plek zien, naast de paviljoens met de McDonalds en het VVV, waar de oude Bijenkorf gestaan heeft.

Bart-Joost van Rij van Leefbaar Rotterdam, ook in de uitzending, was niet meteen overtuigd. Hij pleitte ervoor een plekje te zoeken in het toekomstige Forumgebouw, ook wel bekend als de Koopkubus van Koolhaas. Maar dat vind ik zelf eerlijk gezegd een tweedekeus-idee, al was het alleen maar omdat we nog maar moeten afwachten of dat gebouw er ooit gaat komen.

 

UPDATES:

Op bezoek bij de gevelsteen

De nieuwe Coolsingel: meer ruimte voor voetgangers en voor Dudok

De terugkeer van de Bijenkorf-gevelsteen: een update

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *