De Zilveren Olifant van Rotterdam

Het oude stationsplein van Rotterdam was veel te vol, met trams, bussen en taxi’s. Nu die netjes aan de zijkant van het station zijn weggewerkt, zijn er al weer mensen die vinden dat het nieuwe stationsplein te leeg is en dat er een beeld op moet. Een voorstel om het bekende beeld van Ossip Zadkine, de Verwoeste Stad, te verplaatsen naar het stationsplein, lokte veel discussie uit. Het voornaamste argument tegen verplaatsing is, volgens mij, dat het beeld nu midden in het bij het bombardement verwoeste deel van de stad stad, terwijl het stationsplein net buiten de brandgrens valt.

Voorheen de Diergaarde

Anderen hebben voorgesteld Erasmus of Kabouter Buttplug voor het station te zetten. Maar die staan eigenlijk ook best goed op respectievelijk het Grote Kerkplein en het Eendrachtsplein. Op de dag dat de Koning het nieuwe station opent is daarom hier mijn voorstel: een zilveren olifant. Zo wordt de nieuwe stad weerspiegeld in de oude. Op deze plek bevond zich immers tot 1940 de Diergaarde, die ooit begonnen is op initiatief van spoorwegmedewerkers. En met meer dan 100.000 verkochte exemplaren van Olli, het samenwerkingsproject van Blijdorp en Feyenoord, kun je toch wel stellen dat de olifant een populair beest is in Rotterdam en omstreken.

De Zilveren Olifant van Rotterdam, voorstel voor een kunstwerk op het stationsplein, op de locatie van de vooroorlogse Diergaarde

UPDATE: in november 2014 werd het ontwerp van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson voor het stationsplein bekend gemaakt. Een kunstwerk met de titel Kissing Earth, bestaande uit twee enorme transparante wereldbollen die elkaar een zoentje gaven op de plek van Rotterdam.

Niet iedereen was enthousiast. De Facebookpagina Pleurt op met je ballen kreeg de nodige likes. Tja, als Facebook in de jaren vijftig al had bestaan was De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine er waarschijnlijk ook nooit gekomen (Pleurt op met je Gat). Maar okee, ze waren ook wel erg groot, die ballen.

Eliasson onderzocht nog kleinere en meer transparante uitvoeringen, maar in juni 2016 werd het kunstwerk defintitief door de gemeente afgeserveerd, om financiële redenen.

Prompt stelde iemand weer voor Zadkine alsnog naar het Stationsplein te verhuizen. Nee, doe dan toch maar liever de Olifant.

Meer virtuele sculpturen:

Prettig Paasei

De Virtuele Vijf

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 5. september 2017

    […] Hoe maak je een ei? Een rare vraag misschien, waarop je het antwoord pas nodig hebt als je op Stille Zaterdag ineens een idee krijgt voor alweer een virtuele sculptuur, na de Vijf en de Zilveren Olifant. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *