Earthrise als glas-in-loodraam

Een paar weken geleden maakte ik een virtueel mozaïek, geïnspireerd door de beroemde Earthrise-foto, een van de iconische beelden van de twintigste eeuw, die een enorme invloed heeft gehad op de manier waarop we naar onze planeet kijken.

Eenzame Kerst

De Apollo 8-astronauten Frank Borman, Bill Anders en Jim Lovell waren tijdens de Kerstdagen van 1968 ongelofelijk ver van huis. Als de kreet to boldly go where no one has gone before ooit van toepassing was, dan wel in dit geval.

Nooit eerder was iemand verder gereisd dan een baan om de Aarde, in feite slechts een paar honderd kilometer van huis. Deze drie mannen zaten ineens 300.000 kilometer ver de ruimte in. En daar zagen ze op een goed moment hun kleurrijke thuisplaneet in de eindeloze zwarte leegte boven het grijze, levenloze Maanlandschap uitstijgen:

 

Toen ik mijn interpretatie van die gebeurtenis op Facebook en Twitter zette kreeg ik lovende reacties. Maar toen iemand opmerkte dat Earthrise het ook goed zou doen als glas-in-loodraam, begonnen er spontaan in mijn hoofd allerlei programma’s op te starten.

Instantkunst

Een virtueel glas-in-loodraam, hoe maak je dat? Een mogelijkheid is natuurlijk Photoshop. Dat programma heeft zelfs een glas-in-loodknop waarmee je iedere foto in een kerkraam kunt veranderen. Earthrise zou er dan ongeveer zo uitzien:

Snelle bewerking in Photoshop van de Earthrise-foto tot een glas-in-loodraam

Leuk natuurlijk, zo’n stukje instantkunst, maar wel een beetje beperkt. Het enige wat je nog zelf kunt bepalen zijn de grootte (en dus het aantal) van de glasvlakken en de dikte van de frames. Maar op de vorm van de vlakken heb je geen enkele invloed. Photoshop maakt er een random patroon van vijf- en zeshoeken van.

Autodesk

Uiteindelijk heb ik de hulp van de firma Autodesk ingeroepen en heb ik het virtuele raam gemaakt in twee programma’s die daar eigenlijk niet helemaal voor bedoeld zijn: Autocad en 3ds Max. Dit is een screenshot uit Autocad:

Werk in uitvoering: screenshot uit Autocad met het Earthrise-glad-in-loodraam in aanbouw

Kleuren

Al die kleurtjes waren een hulpmiddel om de verschillende soorten glas op een mooie manier over het raam te kunnen verdelen. In totaal heb ik 27 glassoorten gebruikt; twaalf voor de Maan, twaalf voor de ruimte en drie voor de Aarde. Maar voor de Aarde heb ik dan wel weer heel verschillende kleuren toegepast. De Maan en de ruimte zijn wat minder bont maar hebben toch ook allerlei schakeringen en patronen. Want alleen maar grijs en zwart glas in een glas-en-loodraam, da’s een gemiste kans.

In totaal bevat het raam maar liefst 3276 stukjes glas:

Virtueel glas-in-loodraam geinspireerd door de beroemde Earthrisefoto van de Aarde boven het desolate Maanlandschap in de leegte van het heelal

Lijnenspel

Naast de kleuren zijn ook de lijnen van belang bij het ontwerpen van een glas-in-loodraam. In de aardbol zijn meridianen, keerkringen en poolcirkels te herkennen. In de ruimte is een vijfpuntige stervorm verwerkt. In het Maanlandschap, de voorgrond van de foto, spelen horizontale lijnen en belangrijke rol. En bepaalde lijnen lopen door van de Maan naar de ruimte en van de ruimte naar de Aarde, om te symboliseren dat het eigenlijk geen verschillende elementen zijn maar onderdelen van een groter geheel.

En inderdaad, alle continenten zitten aan dezelfde kant. Het blijft natuurlijk een interpretatie van de werkelijkheid.

Close-up

Hoe alle patronen en kleuren van het glas op elkaar inwerken zie je het beste als je het raam van dichtbij bekijkt. Hier zien we het Zuidelijk Halfrond en Antarctica boven de bergen van de Maan:

Fragment van het Earthrise-glas-in-loodraam met een stuk van het zuidelijk halfrond boven de bergen van de Maan

Details

Als afsluiting nog een laatste close-up. De oplettende lezer herkent hier, van rechts naar links, Europa en Afrika, de Atlantische Oceaan en Noord-Amerika. Tussen de oogharen door zijn details als Groenland, de Middellandse Zee en misschien de Britse eilanden nog net te herkennen. Nederland valt weg op deze schaal. Dat werkt toch wel weer mooi relativerend.

Fragment van het Earthrise-glas-in-loodraam met een stuk van de wereldbol met Europa, de Atlantische Oceaan en Noord-Amerika

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *