Earthrise: een reconstructie als mozaïek

Earthrise is de naam van een van de meest iconische beelden van de twintigste eeuw. De foto, van de Aarde boven het grijze landschap van de Maan, werd gemaakt door astronaut Bill Anders, tijdens de Apollo 8-missie op 24 december 1968, Kerstavond.

Ter gelegenheid van de 45-ste verjaardag van Earthrise maakte de NASA deze video, die gedetailleerd laat zien hoe de foto tot stand kwam. Fascinerend, omdat je het gevoel hebt dat je er zelf bij bent.

Merry Xmas

Apollo 8 was een legendarische onderneming: voor het eerst reisden drie mensen verder dan een baan om de Aarde. Hun capsule bracht hen meer dan 300.000 kilometer de ruimte in, naar de Maan en terug. To boldly go where no one has gone before, inderdaad. En dat tijdens de Kerstdagen. Er was tenslotte een space race gaande: de Russen voorblijven was even belangrijker dan de feestdagen in de huiselijke sfeer doorbrengen.

De drie landden niet op de Maan, dat zouden Armstrong en Aldrin een half jaar later doen. Maar ze schreven evengoed geschiedenis. Al had ik dat toen nog niet door. Als jongetje van zes vond ik het de normaalste zaak van de wereld dat de Amerikanen af en toe naar de Maan reisden. Pas later kreeg ik door hoe bijzonder het was.

De Blauwe Knikker

Een paar uur na het maken van de foto verzorgde de Apollo 8-bemanning een televisie-uitzending die bekeken werd door meer mensen dan ooit tevoren. Maar het is toch vooral de Earthrise-foto die in de herinnering voortleeft en die een niet te onderschatten invloed heeft gehad op ons wereldbeeld.

Voor het eerst zagen we wat we ons voor die tijd alleen maar konden proberen voor te stellen: de Aarde als een prachtige blauw/groen/witte bol in een oneindige zwarte leegte. Een kwetsbare oase in een vijandige woestijn.

Is het toeval dat twee jaar later, in 1970, voor het eerst Earthday werd gevierd, dat in 1971 Greenpeace werd opgericht, dat in 1972 het rapport van de Club van Rome verscheen, dat er later dat decennium overal groene politieke partijen ontstonden? Ik denk het niet.

Het Earthrise-mozaiek, een remake van de beroemde foto gemaakt in 1968 tijdens de reis van de Apollo 8

Make Humanity Great Again

Ik maakte het bovenstaande digitale mozaïek, een remake van de Earthrise-foto, een paar weken geleden. Het nieuws werd gedomineerd door terroristen, populisten en dictators; de komkommertijd kwam maar moeizaam op gang. Ik ben van nature een optimist en heb altijd het gevoel gehad dat we langzaam vooruit gaan met zijn allen. Niet vanzelf, niet zonder strijd, maar toch… Nu begon ik even te twijfelen.

Wat ik in mijn hoofd had was een soort digitale graffiti: Make Humanity Great Again. Het werd uiteindelijk een remake van Earthrise. Anders dan mijn virtuele reliëfs is dit mozaïek helemaal in Photoshop gemaakt, met vooral veel creatief gebruik van laageffecten. Ik wijd er misschien nog wel eens een tutorial aan.

Het kan geen kwaad af en toe eens naar dit mozaïek, of de originele foto natuurlijk, te kijken. Dat zouden terroristen, populisten en dictators ook eens wat vaker moeten doen.

Fragment van het Earthrise-mozaiek, een remake van de beroemde foto gemaakt in 1968 tijdens de reis van de Apollo 8

UPDATE: Dit Earthrise-mozaïek bleek, bij nader inzien, slechts een vingeroefening te zijn voor een groter project: het Earthrise glas-in-loodraam. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *