Liquidambar styraciflua, roepnaam: de amberboom

Vreemd genoeg is-ie me vorig jaar in de herfst voor het eerst echt opgevallen en nu zie ik ‘m ineens overal: de amberboom oftewel de liquidambar styraciflua. Tijd voor een fotografische hommage aan deze moeder aller herfstbomen.

Een amberboom (liquidambar styraciflua) in de herfst, in een bocht van een fietspad in het Zuidelijk Randpark in Rotterdam
Amberboom in het Zuidelijk Randpark

Amerika

De amberboom komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van de Verenigde Staten, ruwweg uit de driehoek New York – Houston – Orlando. Daarnaast groeit de styraciflua van oorsprong ook in wat hoger gelegen gebieden in Midden-Amerika.

Sprookjesachtig beeld van de bladeren en vruchten van een amberboom (liquidambar styraciflua) in de herfst
Vijfpuntige bladeren

Kauwgomballenboom

In Amerika hebben ze een hele reeks verschillende namen voor de amberboom. Ik citeer Wikipedia: American sweetgum, American storax, hazel pine, bilsted, redgum, satin-walnut, star-leaved gum en alligatorwood.

Luchtig terzijde: Google Translate vertaalt sweet gum tree met süßer Kaugummibaum. En dat doet mij weer denken aan aan een klassieker uit mijn vroege jeugd: De Kauwgomballenboom van Elly en Rikkert. Wellicht vormde de amberboom, met zijn veelkleurige blaadjes, ooit de inspiratiebron voor dit liedje.

Het bladerdek van twee rijen amberbomen (liquidambar styraciflua) in de herfst, aan weerszijden van een straat in Kralingen, Rotterdam, met de lucht als een hartvormige uitsparing
De Rozenburglaan

Tuinen, parken en lanen

In Nederland zie je de amberboom vooral in tuinen en parken. Een laanbeplanting met styraciflua’s komt helaas niet zoveel voor. Maar er zijn uitzonderingen, zoals de Rozenburglaan in Kralingen (foto hierboven). En op het G.W. Burgerplein in Rotterdam-West staan ze zelfs drie rijen dik!

Drie rijen amberbomen (liquidambar styraciflua) in de herfst, op het G.W. Burgerplein in Rotterdam-West
G.W. Burgerplein

Psychedelisch

Een groot deel van het jaar is de amber een vrij onopvallende boom, maar in de herfst gaan alle registers open en onstaat een psychedelisch kleurenfestijn waarbij haast iedere kleur mogelijk lijkt: groen, geel, oranje, rood en zelfs paars.

Bijna abstract en veelkleurig beeld van de bladeren van een amberboom (liquidambar styraciflua) in de herfst
Psychedelica

Bolletjes

Behalve aan de vijfpuntige bladeren is de amberboom ook goed te herkennen aan de groene, stekelige vruchtbolletjes.

Close-up van de stekelige groene vruchtbolletjes van de amberboom (liquidambar styraciflua) in de herfst
Groene bolletjes

Boompjes

Een amberboom kan 45 meter hoog worden, maar hier in Nederland zie ik ze zelden hoger dan een meter of tien. Misschien komt dat omdat het over het algemeen nog vrij jonge boompjes zijn. Maar ze worden vierhonderd jaar oud, dus dat belooft nog wat voor de toekomst.

De grootste amberboom die ik ken staat in Het Park. Zo hoog als de Euromast is die ook weer niet; dat is een gevalletje perspectivische vertekening. Maar de twintig meter tikt hij toch wel aan, schat ik.

Herfstbeeld van Het Park in Rotterdam met naast de Euromast een amberboom (liquidambar styraciflua) als grote aandachtstrekker
Amberboom in het Park

Zoete gom

De officiële benaming Liquidambar Styraciflua werd in 1753 bedacht door de legendarische botanicus Linnaeus. Maar wat betekent die naam nou eigenlijk? Het blijkt te slaan op de prettig ruikende gom die de bladeren afscheiden en die uit de bast afgetapt kan worden. Liquidus is Latijn voor vloeibaar, ambar is Arabisch voor gom, styrax is de hars van deze specifieke soort. Ook de Engelse naam sweet gum tree verwijst naar die zoete hars, die vanouds al door de inheemse Amerikanen werd gewaardeerd.

Met andere woorden: de naamgeving heeft niets te maken met de uiterlijke schoonheid van de boom, maar met z’n innerlijke kwaliteiten. Toch ben ik zelf nog het meest enthousiast over die uiterlijke schoonheid.

Overweldigende kleurenpracht in het gebladerte van een aantal amberbomen (liquidambar styraciflua) in de herfst
Uiterlijke en innerlijke schoonheid

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Richard schreef:

    Nu zie ik ook overal Amberbomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.