Een nieuw park, een nieuw panorama: planeet Laurenskerk

Het Grote Kerkplein voor de Laurenskerk is enkele maanden geleden omgetoverd tot een Stadspark, waarmee het huidige gemeentebestuur een belofte uit haar coalitie-akkoord heeft ingelost. Als ik onaardig zou willen zijn, zou ik kunnen zeggen dat ik me bij een Stadspark iets groters voorstel en dat hier eerder sprake is van een stadsperk. Maar hoe dan ook: het is erg mooi en groen geworden.

Bolpanorama van het Grote Kerkplein bij de Laurenskerk in Rotterdam, op een billboard op het Grote Kerkplein bij de Laurenskerk in Rotterdam
Stadspark of stadsperk?

Panorama

De complete herinrichting van een stedelijke ruimte, dat is een goede reden om weer eens een panorama te maken. Er was een tijd dat ik aan de lopende band bol- en buispanorama’s maakte maar de laatste, van het Kruisplein, dateerde alweer van meer dan een jaar geleden.

Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste zijn ze toch wel bewerkelijk, die kleine planeetjes. Goed, Photoshop neemt je een hoop werk uit handen, maar je bent toch een hoop tijd kwijt met het wegwerken van kleine oneffenheden, het invullen van ontbrekende informatie en het bijpoetsen van details.

Ten tweede ben ik een stuk kritischer geworden in het kiezen van locaties. Ik ben op zoek naar bijzondere plekken, geometrische vormen, mooie composities of andere aanleidingen. En die kom ik gewoon niet zo vaak tegen. Maar dat parkje bij de Laurenskerk, dat is er wel degelijk een.

Foto van het heringerichte plein voor de Laurenskerk in Rotterdam op een zonnige ochtend in juni
De Laurenskerk op een zomerochtend

Twaalf foto’s

Ik was een paar keer met mijn camera naar het park gegaan om het basismateriaal voor een panorama te schieten, maar er waren steeds redenen waarom het niet het juiste moment was: er liep een rare snuiter rond, er stond een grote witte bestelbus geparkeerd, het gras werd besproeid.

Op een zonnige dinsdagochtend in juni lukte het uiteindelijk wel 12 foto’s te maken. Met de onvolprezen Photomerge-optie in Photoshop plakte ik die aan elkaar tot dit 360 graden-panorama:

Twaalf foto's gemaakt op het plein/park voor de Laurenskerk in Rotterdam, met Photomerge in Photoshop aan elkaar geplakt tot een panorama van 360 graden
In Photoshop aan elkaar geplakt

Bol of buis?

Dan het volgende dilemma: wordt het een bol- of een buispanorama? Ik maakte van beide mogelijkheden een ruwe versie, met dank aan een ander wondertje van Photoshop: het filter Polar Coordinates:

Ruwe versie van een buis- en een bolpanorama van het parkje bij de Laurenskerk in Rotterdam
Een buis? Nee, toch maar een bolpanorama

Dat was wat mij betreft meteen duidelijk: in de buisversie ziet de toren van de Laurenskerk er wel erg raar uit. Ik besloot dus de bolversie verder uit te werken tot het onderstaande eindproduct:

Bolpanorama, oftewel klein planeetje, gemaakt van twaalf foto's genomen op het grasveld in het parkje voor de Laurenskerk in Rotterdam
Het eindresultaat: planeetje Laurenskerk

Middeleeuws

De Grote of Sint-Laurenskerk is niet alleen het meest prominente gebouw op dit panorama, het is ook verreweg het oudste. Sterker nog: het is het enige middeleeuwse gebouw in de binnenstad van Rotterdam. Bij het bombardement op 14 mei 1940 werd de kerk zwaar beschadigd. Even is overwogen het gebouw te slopen maar dat mocht, hoe ironisch, niet van de bezetters. Ook was er het idee de kerk een ruïne laten zoals gebeurd is met de Gedächtniskirche in Berlijn. Er werd toch besloten tot restauratie, al duurde het tot 1968 voor het werk voltooid was.

Wederopbouw

De andere gebouwen rond het plein/park zijn van veel recenter datum. Linksonder is het vooroorlogse gebouw van de stadsverwarming te zien. De gebouwen links en rechts en beneden op de achtergrond zijn wederopbouwpanden uit de jaren vijftig. Linksboven staat woongebouw de Hofdame uit 2007. De betonnen constructie aan de onderzijde van het beeld is het stadspodium, in 2011 gebouwd naar een ontwerp van Atelier Kempe Thill.

Erasmus

Het standbeeld van Erasmus op een bolpanorama van het park/plein voor de Laurenskerk in Rotterdam
Desiderius Erasmus

Linksboven is ook nog het standbeeld te zien van de Rotterdamse stadsheld Desiderius Erasmus. Hij werd in 1466 geboren in een huisje rechts van de kerk. Die plek is sinds kort gemarkeerd met een huisvormig monument, dat binnenkwam op nummer 8 in mijn Rotterdamse openbare kunstwerken-top 10.

Binnenrotte

De Binnenrotte, het plein aan de andere kant van de kerk, wordt momenteel ook heringericht. Als dat over een paar maanden klaar is, zal ik daar ook een panorama van proberen te maken. Op een panorama van de Coolsingel zullen we nog tot 2020 moeten wachten.

Galerie

Het Bolpanorama Laurenskerk is natuurlijk ook toegevoegd aan de panoramagalerie in mijn webshop:

Muur met ingelijste prints van bolpanorama's, ook wel kleine planeetjes genoemd
Panorama’s op een “gallery wall”

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.