The numbers challenge, pardon, de getallenuitdaging

Het was op een fietspad nabij Hellevoetsluis dat ik een briljant idee kreeg. Of laat ik niet overdrijven: gewoon een goed idee.

Op het asfalt waren op regelmatige afstanden, ik schat zo’n honderd meter, met gele verf getallen geschreven. Naarmate ik het vestingstadje naderde liepen de cijfers steeds verder terug, tot ik bij de 1 aankwam. Ik maakte de onderstaande foto van de afbladderende verf op het ruwe asfalt, met als context wat klavertjes en verdord gras in de berm.

Foto-project

Dat werd het begin van een nieuw foto-project, dat ik aanvankelijk the numbers challenge noemde, maar waarvoor ik nu net zo makkelijk de getallenuitdaging gebruik. De opdracht: fotografeer alle getallen van 1 tot 100, in volgorde van opkomst.

Het getal 1 met gele verf op asfalt gekalkt

Volgorde

Intussen zijn we een paar maanden verder en blijkt de uitdaging groter dan verwacht. De moderne wereld is vol getallen; ik zie ze voortdurend om me heen als ik met mijn camera op pad ben, maar net niet degene die aan de beurt is.

Vaak zie ik het cijfer dat ik zoek als onderdeel van een groter getal: de 2 in 1628. Maar dat is niet de bedoeling: het moeten wel vrijstaande getallen zijn.

Ik zou natuurlijk een schema kunnen maken van 1 tot 100 en dan de getallen kunnen afstrepen die ik al heb. Maar dat zou het weer te makkelijk maken, dus ik werk de honderd getallen in de juiste volgorde af. Hieronder zien we de eerste twaalf.

Collage van de getallen 1 tot en met 12, gefotografeerd op huisnummers, verkeersborden en andere gevonden voorwerpen

Diversiteit

Er is natuurlijk een shortcut om op een makkelijke manier de 100 te halen: gewoon in een straat alle huisnummers afwerken. Maar ik heb mezelf nog een beperking opgelegd: het moeten verschillende getallen zijn. Met een zo groot mogelijke diversiteit aan lettertypen, kleuren en gebruiksvormen.

Die variatie, dat lukt aardig. Bij de eerste twaalf zitten een wegdek, een meerpaal, een nummerbord, een trein, een verkeersbord, een fietsroutenummer en een steigerpaal. En okee, vijf huisnummers, maar wel heel verschillende; ik streef ernaar het aandeel huisnummers in de resterende 88 verder omlaag te brengen.

Bladgoud

Ik eindig deze blogpost voorlopig met mijn nummer 12, twee bladgouden cijfers, een tikje scheef, met roestige schroeven bevestigd op een witgelakte houten deurpost, met wat restanten van spinnenwebben er aan. Het zoeken is nu naar een mooie nummer 13; ik zal in de loop van de tijd updates plaatsen om de voortgang te laten zien.

En natuurlijk mag iedereen meedoen. Op naar de 100!

Het getal 12 als bladgoud huisnummer op een witgelakte houten achtergrond met wat restanten van spinnenwebben er op.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *