Een nieuwe skyline voor Rotterdam

Rotterdam Festivals gebruikt als logo een grafische weergave van de fameuze skyline van de stad. Maar zo’n logo veroudert snel, zeker in 2014, het jaar dat er drie iconen bijkomen: het Centraal Station, de Markthal en de Rotterdam. Men schreef daarom een ontwerpprijsvraag uit voor een nieuwe skyline met op zijn minst die drie gebouwen erin. Het prijzengeld bedroeg… helemaal niets. Niets? Inderdaad, het ging alleen om de eer. Eigenlijk moet je daar als ontwerper niet aan mee willen doen, maar ach, het is voor een goed doel. En als je dan toch een goed idee hebt….

De kleuren van de skyline

Mijn ontwerp is vooral geinspireerd door de vele kleuren die in de skyline terug te vinden zijn: behalve knalgeel is eigenlijk het hele spectrum vertegenwoordigd. Ik heb de verschillende bouwwerken losjes van noord naar zuid gerangschikt: 28 stuks in totaal. Natuurlijk moesten er moeilijke keuzes gemaakt worden: welke wel en welke niet. Uiteindelijk hebben de volgende gebouwen de shortlist gehaald: van links naar rechts het Centraal Station, Calypso, de Markthal, de Karel Doorman, het Stadhuis, de Kubuswoningen, Beurs WTC, het Potlood, Fortis, de Laurenskerk, Robeco, de Red Apple, de Coolse Poort, het Scheepvaart- en Transportcollege, het Witte Huis, de Euromast, de Brienenoordbrug, de Willemsbrug, de Erasmusbrug, de Hef, de Maastoren, de Rotterdam, Las Palmas, New Orleans, Hotel New York, Montevideo en het KPN-gebouw. En een bouwkraan bouwt onversaagd door aan nieuwe iconen.

Grafische weergaven van de kleurrijke skyline van Rotterdam, met vier bruggen en met iconische gebouwen als het Centraal Station, de Markthal, de Euromast en De Rotterdam

In de winkel

Ik heb begrepen dat de jury grote moeite had om een keus te maken. Helaas viel die keuze niet op mijn ontwerp. Maar ik vind mijn skyline te mooi om ‘m weg te bergen in het archief. Ik heb het ontwerp daarom omgebouwd naar een wat minder langwerpig formaat en een lucht toegevoegd (wat is tenslotte een skyline zonder sky?) En op de voorgrond zijn er nog twee Rotterdamse iconen bijgekomen: de Nieuwe Maas en de havens. Het eindresultaat is sinds vanmiddag het pronkstuk in de collectie van mijn webwinkel, die ik hierbij meteen officieel voor geopend verklaar.

Grafische weergave van de kleurrijke skyline van Rotterdam, uitgebreid met lucht, Nieuwe Maas en havens

UPDATE 10 DECEMBER 2014: Planeet Rotterdam

Het moest er een keer van komen: de Rotterdamse skyline als bolpanorama. Ik heb al veel van dat soort kleine planeetjes gemaakt, de meeste van Rotterdam. En het lag eigenlijk erg voor de hand om mijn skyline-ontwerp om te vormen tot het ultieme bolpanorama, waarin alle gebouwen en bruggen zich spiegelen in de levensader van de stad: de Nieuwe Maas. Met een aantal toevoegingen die nog ontbraken op het oorspronkelijke ontwerp: het gebouw Delftse Poort (voorheen Nationale Nederlanden), het Erasmus MC, een havenkraan en een cruiseschip.

Bolvormig panorama met alle belangrijke gebouwen, bruggen en andere iconen, spiegelend in het water van de Nieuwe Maas

UPDATE 12 APRIL 2016: Rotterdams Marathon-shirt

Begin 2016 werd ik benaderd door Marco Vink, met het verzoek of hij mijn skyline-ontwerp mocht gebruiken op een shirt voor een Facebookgroep van marathonlopers. Ik ben zelf meer een wandelaar maar ik heb grote bewondering voor mensen die wel 42 kilometer en 195 meter kunnen hardlopen. Dus ik maakte speciaal voor de gelegenheid een zwart-witversie van mijn ontwerp die beter paste bij de Rotterdams groene kleurstelling van het shirt. En het resultaat was dat op 10 april 2016 ruim honderd lopers in dat shirt het parcours aflegden. Zoals we in Rotterdam zeggen: awesome!

Grijsgroene variant van de grafische weergaven van de Rotterdamse skyline, zoals gedragen door een paar honderd deelnemers aan de Rotterdamse marathon in 2016 en 2017

UPDATE 7 MAART 2017: Een nieuw jaar, een nieuw marathon-shirt

Ook op 9 april 2017 zullen weer meer dan honderd leden van de Facebook groep Rotterdam Marathon-deelnemers de 42 kilometer en 195 meter afleggen in zo’n inmiddels tot een gewild collector’s item uitgegroeid shirt. De 2017-versie verschilt op details van die van vorig jaar. Zo voegde ik twee “zuidelijke” iconen toe waar het parcours langs voert: een cruiseschip aangemeerd aan de Wilhelminapier en natuurlijk de Kuip.

2017-versie van de marathoneditie van de Rotterdamse skyline-tekening, met alle belangrijke gebouwen, bruggen en andere landmarks

De ervaring van vorig jaar leert dat de lopers met het shirt al van verre te herkennen zijn. Opvallend genoeg is deze kleur groen vrij zeldzaam.

Breipatronen en bioscopen

Elders op dit blog gaat het verhaal van de skyline verder:

Het Rotterdamse skyline-breipatroon

De verborgen skyline van Rotterdam

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Cintha de Vreede schreef:

  Beste Frans,

  In juni organiseert Rotterdam Orgelstad (www.rotterdamorgelstad.nl) een themaserie met de naam UNLIMITED, waarbij er door de hele stad orgelconcerten zijn. Voor het programmaboekje kwam ik op het idee om daarop de skyline van Rotterdam te zetten en vond jouw treffende weergave. Met daarop ook ons hoofdkwartier, de Laurenskerk! Deze is op vrijwel geen enkele skyline van Rotterdam terug te vinden.

  Graag wil ik je toestemming vragen om jouw skyline te mogen gebruiken voor de omslag van ons themaboekje, uiteraard met vermelding van je naam. Het wordt in een oplage van 1.000 stuks verspreid door de stad. Het komt er overigens niet in zijn geheel op maar een uitsnede.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Frans Blok schreef:

   Beste Cintha,

   Excuses voor mijn late reactie; je berichtje was om onduidelijke redenen in de spambox terecht gekomen. Ik vermoed dat je verzoek inmiddels niet meer actueel is…

 2. Marcel vredenburg schreef:

  Hallo ik heb dit jaar mee gelopen met de marathon van rotterdam.
  Een daar zag ik mensen lopen met dat mooie groen maratho. Shirt aan.
  Nu is mijn vraag of ik bij jullie nog zo’n shirt kan bemachtigen. Want ik vind het zo’n gaaf shirt. Ik hoor het graag.

 3. Frans Blok schreef:

  Hoi Marcel,

  Dat shirt was een actie van de Facebookgroep van deelnemers aan de Rotterdam marathon. Ze maken ieder jaar zo’n shirt, exclusief voor mensen die de marathon gaan lopen. Ik heb daar alleen de afbeelding van de skyline voor geleverd. Het shirt van dit jaar was al weken geleden uitverkocht. Ik vermoed dat er volgend jaar wel weer een shirt komt maar ik laat dat helemaal over aan de mensen van de Facebookgroep.

 1. 7. december 2018

  […] […]

 2. 25. juni 2019

  […] weet ik die verleiding aardig te weerstaan. Bij de laatste tien zaten een reclameposter (40), een T-shirt (42), een terrastafeltje (43), een kluisje (44), een fietsenstalling (45), een lantaarnpaal (47) en […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *