Tagged: prijsvraag

Vooraanzicht van de Groene Piramide in Borne, een radicaal duurzame woning: een bescheiden entree waarachter een verrassend grote woning schuilgaat

De Groene Piramide: radicaal duurzaam

De Bornsche Maten is een nieuwbouwwijk in de Overijsselse gemeente Borne. In het zuidelijk deel van de wijk is plaats ingeruimd voor het “Wilde Wonen”: bouwen zonder beperkende voorschriften, waarbij de koper zelf de grootte van de kavel bepaalt en zelf kan kiezen welke woonstijl bij hem of haar past. Er is nog ruimte voor tien tot twintig woningen. In een ontwerpprijsvraag werden bouwers en architecten uitgedaagd hun creatieve kijk op het wonen in de 21e eeuw te delen. Een vakjury heeft de 39 inzendingen beoordeeld op originaliteit, comfort, duurzaamheid en innovatie en uiteindelijk 18 ontwerpen geselecteerd. Met enige trots...

Grafische weergave van de kleurrijke skyline van Rotterdam, uitgebreid met lucht, Nieuwe Maas en havens

Een nieuwe skyline voor Rotterdam

Rotterdam Festivals gebruikt als logo een grafische weergave van de fameuze skyline van de stad. Maar zo’n logo veroudert snel, zeker in 2014, het jaar dat er drie iconen bijkomen: het Centraal Station, de Markthal en de Rotterdam. Men schreef daarom een ontwerpprijsvraag uit voor een nieuwe skyline met op zijn minst die drie gebouwen erin. Het prijzengeld bedroeg… helemaal niets. Niets? Inderdaad, het ging alleen om de eer. Eigenlijk moet je daar als ontwerper niet aan mee willen doen, maar ach, het is voor een goed doel. En als je dan toch een goed idee hebt…. De kleuren van...

Een afbeelding van een in vele kleuren aangelichte aluminium Griekse tempel, in panelen gemonteerd op de gevel van de Euramax-fabriek in Roermond

De aluminium tempel die er nooit zou komen

“Onbeperkte ontwerpvrijheid!” bood de firma Euramax bij de prijsvraag voor een afbeelding op de voorgevel van hun fabriekshal in Roermond. De prijsvraag was georganiseerd om hun Aludesign-panelen onder de aandacht te brengen, waarop iedere denkbare afbeelding geprint kan worden. Onbeperkte vrijheid, dat is best lastig voor een ontwerper. Gelukkig bleek de vorm van de gevel nog wat aanknopingspunten te bieden: Het Parthenon Dat schuine dakje, de raampartij, de bakstenen plint… Je gaat het pas zien als je het doorhebt, zou Johan Cruijff zeggen. En toen ik het doorhad kon ik er alleen nog maar een Griekse tempel in zien. Een...

Foto's van Goudse kaas gecombineerd met schetsen van huizen en stadhuis op de Markt in Gouda als onderdeel van een voorstel voor een Welkomstmuur bij het station

Een stad van kaas

Stadsmarketing Gouda schreef onlangs een ontwerpprijsvraag uit voor een Welkomstmuur, bestaande uit doeken met een hoogte van 4 meter en een totale lengte van 63 meter. De constructie gaat een blinde muur pal naast het station een aantrekkelijker aanzien geven en moet, volgens de wedstrijdvoorwaarden, een warm en positief beeld van de stad oproepen. Kaas en cultuur Voor de Gouda kenmerkende thema’s als kaas en cultuurhistorie moeten in het ontwerp terugkomen. Die voorwaarde heb ik tamelijk letterlijk opgevat door schetsen van de panden op de Markt te combineren met foto’s van allerlei soorten Goudse kaas. Door het schaalverschil tussen de...

infographic van het ontwerp voor Meerrijk, Eindhoven, met de gestapelde lagen van gebouwen, beplanting, openbare ruimte, trappen en liften, constructie en parkeergarage

Weerzien met Meerrijk – deel 1

Het begint op een toernee langs oude VHP-projecten te lijken. Na Deventer Ruinte voor de Rivier en Vlissingen Scheldekwartier ben ik nu ook in Meerrijk gaan kijken. In 2001 wonnen we de prijsvraag voor het ontwerp van het centrum van deze Eindhovense Vinex-locatie. Daarbij speelde onder andere dit beeld dat ik toen maakte een rol: Uitwerking In de jaren daarna ben ik regelmatig betrokken geweest bij de uitwerking van onder andere de inrichting van de openbare ruimte, de parkeergarage en een van de vijf bouwblokken: Exploded view Ook maakte ik deze exploded view (explosietekening, schijnt de officiële Nederlandse term te...