De Droge Aarde: omgekeerde terraforming

Het is weer eens wat anders dan het terraformen van Mars: het martificeren van onze eigen planeet. Hoe zou de Aarde er uit zien zonder water? Als alle oceanen, zeeën, meren en andere watervlaktes ineens verdwenen? Onze wereld zou een Pale Yellow Marble worden, een soort kruising tussen de Maan en Mars.

De Droge Aarde, een beeld van onze planeet zonder water, met Noord- en Zuid-Amerika, het Atlantisch bekken en delen van Afrika en Europa, tegen een achtergrond van sterren.
Pale Yellow Marble

Opwarming

Hoeveel water is er precies op Aarde? Volgens recente schattingen gaat het om zo’n 1400 miljoen kubieke kilometer. Dat is een kubus met zijden van ongeveer 1100 kilometer. Het overgrote deel van die hoeveelheid, 97 procent is zout water. De andere drie procent bestaat uit zoet water, waterijs en waterdamp.

Er zal wel eens een waterstofmolecuul aan de dampkring ontsnappen maar dat lijkt niet op grote schaal te gebeuren. Hoewel dat vochtverlies waarschijnlijk wel gaat toenemen als de opwarming van de Aarde doorzet. Maar dan nog gaat het om kleine hoeveelheden. Nee, die opwarming is verontrustend genoeg maar zorgt er op korte termijn vooral voor dat we moeten omgaan met meer in plaats van minder water.

Wereldkaart van de Droge Aarde, onze planeet zonder een druppeltje water
Wereldkaart zonder water

Speculatief

Aan de andere kant: soms verliezen planeten in de loop van hun bestaan een heleboel water. Mars bijvoorbeeld had ooit een complete oceaan op het noordelijk halfrond en daar is niets meer van over. Waarom en hoe al dat water verdween is vooralsnog een raadsel. Het is erg speculatief om te veronderstellen dat een wat onhandige technologische beschaving er iets mee te maken heeft, maar helemaal uit te sluiten valt het ook niet.

Detail van "De Droge Aarde", een beeld van onze planeet zonder water, met het noorden van het Atlantisch bekken en de aangrenzende gebieden in Noord-Amerika, Afrika en Europa
Het Noord-Atlantisch bekken met delen van Noord-Amerika, Afrika en Europa

Netflix

Laten we het er maar op houden dat het een leuk gedachtenexperiment is, die Droge Aarde. Of wellicht een leuke setting voor een 120-delige Netflix-serie over de laatste overlevenden die elkaar op leven en dood bevechten. En in ieder geval een leuke prent voor aan de muur, om af en toe eens naar te kijken en te denken: toch maar goed dat we water hebben.

Artist impression van de Droge Aarde, onze planeet zonder water, als canvas print aan de muur in een moderne woonkamer
De Droge Aarde aan de muur

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.