De Kronieken van Nervia

Een paar weken geleden maakte ik een artist impression van de “Nederlandse” planeet Nachtwacht als een rood-wit-blauwe, Jupiter-achtige gasreus. Maar zo’n planetair plaatje in de nationale kleuren is natuurlijk ook voor onze zuiderburen te maken. Want ook België heeft sinds kort een planeet en een ster. In het kader van het project NameExoWorlds van de Internationale Astronomische Unie mocht ook het Belgische publiek een stukje onroerend goed in de Melkweg van een naam voorzien.

Artist impression van de "Belgische" planeet Nervia, geportretteerd als een zwart-geel-rode gasreus, met enkele manen, een ring en de ster Neburonia
Nervia en Eburonia

Gallië

De naam die de Belgen aan “hun” planeet gegeven hebben is een stuk welluidender dan het Nederlandse Nachtwacht: Nervia. Tja, het is natuurlijk wel handig als zo’n naam in alle drie de landstalen uit te spreken is. Nervia en zijn moederster Eburonia (voorheen HD 49674) zijn genoemd naar twee Keltische stammen, de Nerviërs en de Eburonen. Die leefden rond het begin van de jaartelling in het noorden van Gallië, inderdaad, het gebied dat tegenwoordig bekend staat als België.

Artist impression van een de maantjes van de "Belgische" planeet Nervia, geportretteerd als een zwart-geel-rode gasreus
Een van de maantjes van Nervia

In de ban van de Ring

Nervia is een stuk kleiner dan Nachtwacht, maar nog altijd groter dan Neptunus, de achtste planeet van ons eigen zonnestelsel, en hoogstwaarschijnlijk ook een gasreus. Net als bij Nachtwacht hebben we geen flauw idee hoe de planeet er verder uitziet. De kans dat het beeld inderdaad wordt bepaald door zwart-geel-rode wolkenbanden is niet zo heel groot maar het valt ook niet uit te sluiten.

Dat Nervia een Saturnesk ringenstelsel heeft zoals in mijn artist impression is al net zo speculatief, maar ook hier geldt: het zou kunnen. En zo’n grens die de planeet verdeelt in een noordelijk en zuidelijk deel past ook wel bij België.

Detail van een artist impression van de "Belgische" planeet Nervia, geportretteerd als een zwart-geel-rode gasreus met een ringenstelsel
De Ring van Nervia

Jupiteriseren

In principe is een visualisatie als deze natuurlijk te maken voor alle planeten die zijn naamgegeven door landen met een simpele vlag, bestaande uit twee of meer evenwijdige banen. Nou hebben de meeste nationale vlaggen een kruis, ster, embleem of andersoortige complicatie en dan wordt het lastig ze te Jupiteriseren. Maar er zijn er toch ook nog enkele tientallen waarbij het wel kan; hieronder een teaser met achttien nationale gasreuzen. Ik heb ze niet op voorraad, maar ik kan ze maken op bestelling.

Achttien planeten, Jupiter-achtige gasreuzen, in de kleuren van de vlaggen van even zoveel landen
Achttien nationale gasreuzen

Bij Bélénos!

Voor de Fransen en Duisters is het simpel: draai Nervia een kwartslag en je hebt de Duitse planeet Neri en zijn ster Mago; draai Nachtwacht een kwartslag en je hebt de “Franse” planeet Bélisama met de ster Bélénos.

Kenners van de strips over Asterix en Obelix zien het natuurlijk meteen: de Fransen hebben hun naamgeving geïnspireerd op Gallische goden. De Duitsers kozen een heel andere invalshoek: hun ster staat in het sterrenbeeld de Giraffe. Mago is daarom genoemd naar het Ethiopische nationale park Mago, waar veel giraffen leven. Neri is een rivier in dat park.

Twee artist impressions van exoplaneten, Jupiter-achtige gasreuzen, in de kleuren van de Duitse, respectievelijk de Franse vlag
Links Neri en Mago; rechts Bélisama en Bélénos

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.