Bierwandelen naar Bodegraven

Dit is de vierde blogpost in een serie: de Beste Bierwandelingen van de Benelux. Tijdens eerdere bierwandelingen gingen reisgenoot A. en ik op bezoek bij La Trappe, De Leckere en Gulpener. Vandaag is ons doel brouwerij de Molen in Bodegraven.

22 kilometer

Ik had deze blogpost aanvankelijk Dolen naar de Molen willen noemen. Maar dat suggereert dat we nogal hebben lopen zoeken. En niets is minder waar: de 21,8 kilometers naar het brouwcafé zijn zorgvuldig gepland. De route is te volgen op het kaartje, waarop weer naar hartelust ingezoomd kan worden. Klik hier voor een grote versie.

Gouda

De wandeling begint bij station Gouda, een intercitystation en dus uitstekend bereikbaar. We doorkruisen de noordelijke buitenwijken van Gouda via een groene route, door het Park Atlantis en over de landelijke Bloemendaalseweg.

Detail van de voorgevel van het station in Gouda, met beeldhouwwerk, NS-logo en gekleurd glas
Het station van Gouda

Polderpad

Een paar honderd meter na de onderdoorgang onder de snelweg slaan we linksaf, de polder in. Het Polderpad loopt eerst dwars door de weilanden tussen de koeien door. Daarna wordt het een smal paadje over een landtong met brede sloten aan weerszijden. Zelfs in deze droge zomer is het Groene Hart hier nog opmerkelijk groen.

Smal paadje tussen riet, gras en sloten in de polder tussen Gouda en Boskoop
Het Groene Hart

Op de grens

De route gaat verder over de Middelburgseweg. We lopen hier op de grens tussen twee totaal verschillende landschappen. Aan de linkerkant liggen de kleurrijke kwekerijen van Boskoop, met kassen en velden vol planten van zeer uiteenlopende aard. Rechts ligt, een meter of vier lager, het veenweidelandschap rond Reeuwijk.

Kwekerij bij Boskoop met duizenden potten met planten in verschillende kleuren op een ondergrond van asfalt
Kwekerij in Boskoop

Wilde hop

We schampen de buitenwijkjes van Boskoop. Ook aan de noordzijde is de overgang tussen kwekerijen en veenweidelandschap heel abrubt. Nadat we tijdens het eerste deel van de wandeling onze route regelmatig moesten delen met fietsers en auto’s gaat de tweede helft vrijwel helemaal over wandelpaden. Op het pad langs de Toegangswetering groeit hop in het wild; hoe toepasselijk voor een bierwandeling.

Wilde hop groeiend in de polder bij Boskoop
Wilde hop

Zwammerdam

We bereiken het knusse, pittoreske en enigszins ingeslapen dorpje Zwammerdam, gelegen aan de Oude Rijn. Na 15 kilometer is het de hoogste tijd voor een pitstop bij café ‘t Geluk.

Je zou het bijna vergeten, maar als we over de Zwammerdamsebrug de Oude Rijn oversteken verlaten we eigenlijk het Romeinse Rijk. Deze rivier, destijds de hoofdstroom van de Rijn, vormde immers de noordgrens van het Rijk.

Zicht vanaf de Zwammerdamse Brug op de Oude Rijn
De Oude Rijn

Weilanden

Langs de Rijn is het nog slechts 2,5 kilometer naar Bodegraven. Maar wij kiezen voor een iets langere route, met een grote boog door de weilanden. Een prachtig pad, langs dijkjes, sloten, verbaasde koeien en smalle bruggetjes. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juni, is deze route overigens afgesloten.

Smal stalen bruggetje voor wandelaars in de polder bij Bodegraven
Smalle bruggetjes…

Bodegraven

Als we Bodegraven bereiken is het nog maar een klein stukje naar het centrum waar we opnieuw de Rijn oversteken. Vanaf de brug is de molen, een paar honderd meter stroomafwaarts, al te zien.

De Arkduif is een stellingmolen uit 1697. In 2004 begon Menno Olivier, die daarvoor onder andere bij de Rotterdamse stadsbrouwerij de Pelgrim werkte, hier met brouwen. Intussen produceert brouwerij de Molen jaarlijks tussen de 50.000 en 90.000 liter per jaar.

Brouwcafe met terras in molen de Arkduif in Bodegraven
Molen de Arkduif

Artistieke leiding

Sinds enkele jaren is de brouwerij in handen van de firma Swinkels (voorheen Bavaria). Maar brouwerij de Molen houdt zelf de artistieke leiding, zoals ik het maar even zal noemen. En hopelijk blijft dat zo tot het eind der tijden. Want het enthousiasme spat er vanaf bij de brouwers. Naast een vaste collectie van twintig bieren worden er veel verschillende experimentele bieren gebrouwen, streekproducten herontdekt en collabs aangegaan met andere brouwerijen.

Deel van de bierkaart van het brouwcafe van brouwerij De Molen in Bodegraven
Een rijke keus aan bieren

Barrel aged

De productie vind niet meer in de molen zelf plaats maar in een loods waar voorheen de Formido zat, aan de overkant van de straat. Bij een vorig bezoek liepen we hier mee met een zeer informatieve rondleiding, waarbij we vooral onder de indruk waren van het barrel aged-programma. Bier gerijpt in eikenhouten vaten waar eerst whiskey of een vergelijkbare drank heeft gezeten. Met een heel bijzonder resultaat, waar je wel even goed voor moet gaan zitten.

Close-up van een bierglas van brouwerij de molen in Bodegraven
Heen en Weer

Brouwcafe

De molen zelf is nu in gebruik als winkel en brouwcafe met een prettig terras (open woensdag tot en met zondag). De bierkeuze is, zoals je mag verwachten, overweldigend. We kiezen voor een Engelse porter, Hamer en Sikkel, en een Belgische tripel, Heen en Weer. Tot volle tevredenheid.

Na die 22 kilometer wandelen lusten we ook wel een hapje eten. Vegetariër A. is enthousiast over de aubergine met filodeeg en blauwe kaas. Ikzelf ben zeer te spreken over de kipsate.

Wit bord met een vegetarisch gereacht waarin o.a. aubergine en blauwe kaas is verwerkt
Aubergine en blauwe kaas

Fijnproevers

En anders dan bij voorgaande bierwandelingen hoeven we nu bij de bierconsumptie geen rekening te houden met een vervolgwandeling van enkele kilometers. Het station van Bodegraven ligt op slechts een paar honderd meter lopen. Maar we zijn fijnproevers en dus genieten we maar drinken we met mate.

Molen de Arkduif in Bodegraven met het brouwcafe van brouwerij de Molen
Een paar honderd meter naar het station

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.