Mozaïektegels en afbladderende verf: drie bijzondere wereldkaarten

Zou iedereen het wel eens overkomen of is het voorbehouden aan kartofielen als ik? Je ziet een scheepswand met roestvlekken of een oude muur met afbladderende verf en je denkt: hee, dat lijkt wel een landkaart. Oceanen, continenten, bergketens, archipels, met een beetje fantasie kun je een complete wereld ontwaren op zo’n stuk muur. Okee, de meeste mensen zullen er achteloos aan voorbij lopen maar voor wie het zien wil is er veel te genieten.

Ik besloot het idee eens om te keren: hoe zou het eruit zien als die verf- en roestpatronen werkelijk de continenten van onze planeet Aarde zouden vormen? Nou, zo dus:

Oude muur met restanten afbladderende groene verf die samen de continenten van de Aarde vormen.
Wereldkaart in afbladderende verf

Reliëf

Deze kaart is gerenderd in 3ds Max; het is dus zowaar een 3d-model al blijft het reliëf beperkt tot een paar subtiel omkrullende randjes en bijbehorende schaduwvlakken.

Ik heb me laten inspireren door foto’s van een schip in de Rotterdamse haven dat nodig een verfbeurtje kon gebruiken. Maar eigenlijk kun je er ook flarden behang op een verweerde ondergrond in zien.

Oude muur met afbladderende blauwgroene verf met daarin de continenten uitgespaard.
Afgebladderde continenten

Deze groene kaart heeft , zoals we hierboven zien, een blauwe tegenhanger, waarin de oceanen nog als verf op de muur zitten, terwijl de continenten er afgebladderd zijn.

Print van een wereldkaart in de vorm van afbladderende groene verf boven een groene bank ik een moderne woonkamer
Boven de bank in bijpassende kleuren

Mozaiek

Van een heel andere orde is mijn volgende wereldkaartproject. Dit virtuele mozaïek is samengesteld uit 31.250 virtuele tegeltjes: een grid van 250×125.

Wereldkaart gemaakt van 31.250 kleine mozaïektegeltjes, computergegenereerd maar door glans en reliëf niet van echt te onderscheiden
Virtueel mozaïek

Ik heb eerst in Photoshop een map gemaakt waarin ik de wereldkaart versimpelde tot een bestand van 250 bij 125 pixels, in 36 kleuren. Die map heb ik vervolgens in 3ds Max geprojecteerd op een mozaïek met weer die afmetingen van 250 bij 125 (tegeltjes in dit geval). Ook deze kaart is dus weer 3d, maar ook hier blijft het reliëf beperkt: wat schaduwwerking en doelbewust aangebrachte onregelmatigheden.

Inzoomen

Het geheel is gerenderd in de ongeëvenaarde resolutie van 16000 bij 8000 pixels. Daardoor kun je vrij ver inzoomen op de details zonder dat het korrelig wordt. Hier zien we bijvoorbeeld Noord- en Midden-Amerika met een stukje Zuid-Amerika, delen van de Atlantische en Grote Oceaan en het Noordpoolgebied.

Fragment van een wereldkaart gemaakt van kleine gekleurde mozaïektegeltjes, met Noord- en Midden-Amerika en gedeelten van de Grote en Atlantische Oceaan.
Noord-Amerika in mozaïektegels

Eén tegeltje

En we kunnen zelfs nog dichter met onze neus op het mozaïek gaan staan. Dit is  het gebied rond de Middellandse Zee met eronder Noord-Afrika en erboven een groot deel van Europa. Nederland is ongeveer één tegeltje groot; je kunt er nog over twisten welk tegeltje precies.

Fragment van een wereldkaart gemaakt van kleine gekleurde mozaïektegeltjes, met de Middellandse Zee en delen van Europa en Afrika
Europa en Noord-Afrika

Virtueel

Toen ik het mozaiek op Facebook zetten, ontstond er wat verwarring over het begrip virtueel. Wat zijn nou virtuele tegeltjes? Ik zou zeggen: tegeltjes die niet echt zijn maar door suggestie van schaduw, glans en oneffenheden wel levensecht lijken.

Okee, als je ze, zoals hieronder, dan ook nog toepast als wandvullend behang wordt het inderdaad een beetje verwarrend…

Wereldkaart van gekleurde mozaïektegeltjes in een grid, toegepast als behang in een kamer met stoelen en werktafel.
Mozaïek aan de muur

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.