De blauwe maandagen van januari

De derde maandag van januari staat bekend als Blue Monday. Volgens wetenschappers zou deze blauwe maandag de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Het is koud en somber en de wekker gaat ver voor zonsopkomst. Kerst is lang geleden, de vakantie nog ver weg. En de goede voornemens blijken ook dit jaar weer niet vol te houden. Hoewel intussen duidelijk is dat Blue Monday een verzinseltje is voor een reclamecampagne, zit er natuurlijk wel een kern van waarheid in. Zelf heb ik er dit jaar een positieve draai aan proberen te geven.

De kade langs de Nieuwe Maas in Rotterdam op een regenachtige blauwe maandag in januari
Blauwe maandag aan de Maas

Het blauwe uur

Dit blog kent een aantal tradities. De mooiste is misschien wel die van de januari-expedities. In de eerste weken van het jaar zet ik de wekker een paar maal erg vroeg (naar mijn maatstaven tenminste) om foto’s te maken van Rotterdam in het blauwe uur en bij zonsopkomst.

Meestal probeer ik een inschatting te maken van de kansen op een mooie zonsopkomst. Helaas is daar de avond ervoor maar weinig zinnigs over te zeggen, waardoor ik de afgelopen jaren een paar maal flink miskleunde. Een dik wolkendek op een een ochtend die er zo veelbelovend uitzag. En de zonsopkomst van de eeuw op een ochtend dat ik die absoluut niet verwachte zodat ik daar slechts het staartje van meepikte.

De Euromast, Puntegale en de Machinist reflecterend in het water van de Coolhaven op een blauwe maandag voor zonsopkomst
Blauw en andere kleuren

Vijf maandagen

Dit jaar doe ik het anders. Ik zet de wekker vijf keer, telkens op maandag. En dan maar zien wat er van komt. Aangezien januari in 2023 maar liefst vijf maandagen heeft heb ik net zoveel kansen op een mooie zonsopkomst. Dat moet goedkomen.

De Nieuwe Maas in Rotterdam met aan de overkant de Zalmhaventoren en enkele lagere torens met rechts nog net een stukje van de Erasmusbrug, tijdens het blauwe uur op een ochtend in janauri
Vijf kansen op een mooie zonsopkomst

Maandag 2 januari – zon op: 8.47

Op deze eerste blauwe maandag is er weinig te verwachten van de zonsopkomst. Het heeft de hele nacht geregend. Tegen de tijd dat ik me, na het nuttigen van het kop koffie en een boterham met kaas, buiten waag, is het op wat spettertjes na droog. Maar het blijft zwaar bewolkt; de zon zullen we vandaag niet veel zien.

De Lijnbaan in Rotterdam op een regenachtige ochtend voor zonsopkomst
Op een paar spettertjes na droog

Lente

Daar staat, on the plus side, tegenover dat het vrijwel windstil is. En de temperatuur is bijna lente-achtig. Op zich verontrustend als ondersteunend bewijs voor de opwarming van de Aarde. Maar vandaag ook wel weer praktisch omdat het instellen van de camera met verkleumde vingers niet per se een pretje is.

De grootste bonus van deze ochtend is evenwel dat de straten nog nat zijn na de overvloedige regenval van vannacht. Dat levert mooie sfeervolle spiegelingen op.

De Coolsingel in Rotterdam bij het Stadhuis met kerstverlichting op een regenachtige ochtend in januari
Driving back to work after Christmas

Maandag 9 januari – zon op: 8.44

De tweede blauwe maandag lijkt op het eerste gezicht heel erg op de vorige. Opnieuw heeft het geregend en glimt het plaveisel. En ook nu is het een graad of tien te warm voor begin januari.

Het grote verschil is dat het vandaag blijft regenen. Dat maakt fotograferen lastig want om de camera in te stellen en tegelijkertijd een paraplu omhoog te houden heb je drie handen nodig. En goed gepositioneerde afdakjes zijn schaars, zelfs in de stad.

Het Churchillplein in Rotterdam op een regenachtige ochtend voor zonsopkomst
Glimmend plaveisel

Steentje

Een fraaie zonsopkomst kan ik met dit weer vergeten. Verder was mijn nachtrust niet optimaal en heb ik een steentje in mijn schoen. Kortom: dit lijkt niet de beste blauwe maandag in de reeks te gaan worden. De productie is dan ook enigszins teleurstellend.

De rondvaartboten van de Spido, de Kop van Zuid en de onderkant van de Erasmusbrug in Rotterdam op een regenachtige ochtend voor zonsopkomst
De Erasmusbrug als afdakje

Maandag 16 januari – zon op: 8:39

Vandaag is het “officieel” Blue Monday. En het weer doet in elk geval zijn uiterste best er een sombere dag van te maken. Vanuit het zuiden trekt een groot regengebied over Nederland. Verder is het wat kouder dan de vorige maandagen en ook wat winderiger. Dat maakt fotograferen met paraplu nog lastiger.

Ik raak ook een beetje uitgekeken op het thema “glimmende straten”. En de jetlag veroorzaakt door de vroege wekker maakt mijn humeur er ook niet beter op.

Een berg fietsen bij station Rotterdam Blaak op een regenachtige ochtend in januari
Rotterdam Blaak op Blue Monday

Filmpje

Maar ik weet mijn tijd toch nuttig te besteden. In plaats van foto’s besluit ik filmpjes te maken, met mijn telefoon. Met enige oefening lukt dat met één hand; de andere heb ik nog steeds nodig voor de paraplu. Aan elkaar geplakt, met een melanchisch muziekje erbij, leveren die filmpjes een mooi sfeerbeeld op van een inderdaad wat deprimerende blauwe maandag.

Blue Monday in Rotterdam

Maandag 23 januari – zon op: 8.32

De vogeltjes hebben zin in het voorjaar: als ik de deur uit ga hoor ik ze enthousiast twinkeleren in het parkje aan de voet van de 3Develop Tower. Toch wijzen de temperaturen nog allerminst op de spoedige komst van de lente: het is net boven het vriespunt.

Maar zoals we in Rotterdam zeggen: kou kejje op kleje. En wat fijn is: er staat weinig wind, dus dat belooft wat, qua spiegelende wateroppervlakken. Verder is dit ook de eerste blauwe maandag dat het niet regent.

Nieuwbouwproject Little C in Rotterdam, reflecterend in het water van de Coolhaven op een blauwe maandag
Spiegelend wateroppervlak

Fiets

Ik neem vandaag de fiets, om wat grotere afstanden te kunnen afleggen. En zo komen fotogenieke plekken als de Coolhaven en het Lloydkwartier binnen de actieradius. Dat levert esthetisch verantwoorde plaatjes op van Little C, de Machinist en de Parkhaven. Helaas is het opnieuw zwaarbewolkt dus een fraaie zonsopgang zit er niet in; blauw domineert weer in het kleurenpalet van vandaag.

De Parkhaven in Rotterdam met het ventilatiegebouw van de Maastunnel en op de achtergrond de Wilhelminapier tijdens het blauwe uur op een ochtend in january
Blauw domineert

Maandag 30 januari – zon op: 8.22

De weersvooruitzichten hielden het lang spannend voor deze laatste blauwe maandag van januari. Beetje regen, beetje bewolking, beetje zon. Maar bij het opstaan laat de weerapp laat zien dat zowel regen als bewolking naar het zuidoosten wegtrekken.

Als ik kort na zeven uur de deur uitga is er geen wolk meer te bekennen. En het begint, vijf kwartier voor zonsopkomst, al een heel klein beetje licht te worden.

De Rijnhaven in Rotterdam met op de voorgrond een deel van het drijvend park en aan de overkant onder andere gebouw Fenix1, in de ochtendschemering op een blauwe maandag in januari
Ochtendgloren bij de Rijnhaven

Wind

Er staat helaas wel een vrij stevig windje, vooral op de Kop van Zuid. Daar ben ik heengefietst omdat dat dynamische gebied tot nu toe in deze serie maandagochtenden ontbrak. De wind maakt het lastig fotograferen met statief. In plaats van afdakjes zoek ik nu de luwte van gebouwen op.

Het lukt gelukkig wel om een paar mooie plaatjes te schieten van de Rijnhaven en de Nieuwe Maas met omliggende bebouwing. Maar een kleurrijke zonsopkomst kan ik ook deze keer op mijn buik schrijven. Op een enkele vliegtuigstreep na is de hemel wolkenloos en dat maakt het toch wat saai.

Teveel wolken, te weinig wolken, het is ook nooit goed, hè, meneer Blok? Nee, al past deze maandag zo wel weer erg mooi in de reeks, die tenslotte gewijd is aan blauwe maandagen.

Het Wilhelminaplein in Rotterdam tijdens het blauwe uur, met lichtstrepen van de ochtendspits, de metro, de rechtbank, de belastingdienst en enkele andere gebouwen
Ochtendspits op het Wilhelminaplein

Tot volgend jaar…

Overigens had het dit jaar weinig uitgemaakt als ik dins-, woens- of andere dagen had uitgekozen voor mijn expedities. Januari 2023 was erg nat, kil en grauw en dat was niet bevorderlijk voor kleurrijk ochtendspektakel. Ik heb mijn hoop gevestigd op januari 2024; nog elf maandjes wachten…

Andere januari-expedities: 20162019202020212022

Foto van de Zalmhaventoren en omgeving in Rotterdam tijdens het blauwe uur, in een oude lijst achter gebroken glas
Volgend jaar nieuwe kansen…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.