Bolpanorama Gelderseplein Rotterdam

Het Gelderseplein is een nieuw plein in het centrum van Rotterdam, op een terrein dat jarenlang braak lag na de aanleg van de spoortunnel. Eromheen staat een gevarieerde catalogus aan bouwstijlen. Het meest opvallend is het Witte Huis, bij de opening in 1898 de hoogste wolkenkrabber van Europa. Destijds werd het door velen verguisd als “te Amerikaansch”. Het gebouw overleefde het bombardement maar werd in de jaren zeventig bijna gesloopt. Er was een reusachtig verkeersplein gepland maar dat is er gelukkig nooit gekomen.

Naast het Witte Huis staat een rijtje achttiende eeuwse panden. Dat lag dat tijdens de bouw van de tunnel vijf jaar lang in containers opgeslagen en is vervolgens herbouwd. Daarnaast bevinden zich enkele recent gerealiseerde projecten. Een woontoren met een lelijke bruine baksteen waar ik maar niet aan kan wennen. En een paar meer geslaagde gebouwen als het Stedin-kantoor en het CitizenM-hotel.

Spektakelarchitectuur

Aan de andere kant van de rijkelijk met historische schepen gestoffeerde Oude Haven staat, Piet Blom’s spektakelarchitectuur uit de jaren tachtig: de Kubuswoningen en de Apenrots. Spektakel, ik bedoel dit niet onaardig, Vanaf het plein zijn ook de Willemsbrug en de historische panden en schepen van het Haringvliet zichtbaar. Je zou het een rommeltje kunnen vinden. Maar zelf vind ik die bonte collectie juist een van de charmes van Rotterdam.

Een bolpanorama van het Gelderseplein in Rotterdam, met onder andere het Witte Huis, de Wijnhavenpanden, de Oude Haven en Piet Blom's Apenrots en Kubuswoningen
Bolpanorama Gelderseplein

Dit bolpanorama brengt het allemaal in beeld. Samengesteld uit 29 foto’s die ik maakte op een ochtend dat het licht en de lucht precies naar mijn zin waren. En als aansluiting op mijn eerdere uitleg over het maken van bolpanorama’s maakte ik er deze making of-video van:

Making of Gelderseplein


En voor wie dit werk graag aan de muur zou willen hangen: ook dat kan.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.