Bolpanorama Gelderseplein Rotterdam

Het Gelderseplein is een nieuw plein in het centrum van Rotterdam, op een terrein dat jarenlang braak lag na de aanleg van de spoortunnel. Eromheen staat een gevarieerde catalogus aan bouwstijlen. Het meest opvallend is het Witte Huis, bij de opening in 1898 de hoogste wolkenkrabber van Europa, destijds door velen verguisd als “te Amerikaansch”; het gebouw overleefde het bombardement maar werd in de jaren zeventig bijna gesloopt omdat er een reusachtig verkeersplein aangelegd moest worden dat er gelukkig nooit gekomen is.

Naast het Witte Huis staat een rijtje achttiende eeuwse panden dat tijdens de bouw van de tunnel vijf jaar lang in containers opgeslagen lag en vervolgens werd herbouwd. Daarnaast bevinden zich enkele recent gerealiseerde projecten: een woontoren met een lelijke bruine baksteen waar ik maar niet aan kan wennen. Verder zijn er nog enkele meer geslaagde gebouwen als het Stedin-kantoor en het CitizenM-hotel.

Spektakelarchitectuur

Aan de andere kant van de rijkelijk met historische schepen gestoffeerde Oude Haven staat, ik bedoel dit niet onaardig, Piet Blom’s spektakelarchitectuur uit de jaren tachtig: de Kubuswoningen en de Apenrots. Vanaf het plein zijn ook de Willemsbrug en de historische panden en schepen van het Haringvliet zichtbaar. Je zou het een rommeltje kunnen vinden maar zelf vind ik die bonte collectie juist een van de charmes van Rotterdam.

Een bolpanorama van het Gelderseplein in Rotterdam, met onder andere het Witte Huis, de Wijnhavenpanden, de Oude Haven en Piet Blom's Apenrots en Kubuswoningen

Dit bolpanorama brengt het allemaal in beeld. Samengesteld uit 29 foto’s die ik maakte op een ochtend dat het licht en de lucht precies naar mijn zin waren. En als aansluiting op mijn eerdere uitleg over het maken van bolpanorama’s maakte ik er deze making of-video van:


En voor wie dit werk graag aan de muur zou willen hangen: ook dat kan.

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *