Bolpanorama’s: hoe maak je een kleine planeet?

Nog maar acht maanden geleden maakte ik mijn eerste bolvormig panorama, van het Schouwburgplein in Rotterdam. Tegenwoordig maak ik ze zelfs in opdracht. Tijd voor, zoals dat in goed Nederlands heet, een tutorial.

Totaalbeeld

Het mooie van bolpanorama’s is dat ze een totaalbeeld geven, een plek in één oogopslag laten zien. Dit in tegenstelling tot de bekende breedbeeldpanorama’s waarbij je met je ogen van links naar rechts en weer terug moet bewegen om het hele plaatje te zien. En in tegenstelling tot de werkelijkheid waar je om je as moet draaien om alles te bekijken.

Bolpanorama van het Schouwburgplein in Rotterdam, met de Schouwburg, de Pathe-bioscoop en de Doelen

Je hoeft geen geavanceerde apparatuur te hebben om dit soort panorama’s te maken. Veel mobiele telefoons hebben tegenwoordig een panorama-app. Ik gebruik zelf een Nikon D5100 met een 18-105 mm lens in de meest uitgezoomde stand. Mijn eerste panorama’s maakte ik van ongeveer twaalf foto’s in liggend formaat. Later ben ik overgestapt naar staand formaat omdat ik meer van de lucht en de grond rond mijn voeten wilde vastleggen; daardoor groeide het aantal benodigde foto’s tot ongeveer achttien. De laatste panorama’s die ik heb gemaakt zijn zelfs samengesteld uit ongeveer 24 liggende beelden, in twee rijen met een overlap boven elkaar.

Photomerge

Voor het aan elkaar plakken gebruik ik de geweldige Photomerge-tool van Photoshop, te vinden onder Bestand -> Automatisch. In de meeste gevallen werkt de optie “cilindervormig” het beste. Ik vink ook de opties “vignetverwijdering” en “geometrische vervorming verwijderen” aan. En dan ga ik koffie zetten want afhankelijk van de snelheid van je computer kan het even duren.

Om de beide uiteinden van het panorama goed te laten aansluiten doe ik meestal nog een tweede ronde. Ik snij de afbeelding op een willekeurige locatie min of meer halverwege en laat photomerge de resulterende twee beelden opnieuw aan elkaar plakken. Dat gaat meestal veel sneller dan in de eerste ronde.

Poolcoördinaten

Tenslotte vervorm ik het panorama tot een bol door er eerst een vierkant plaatje van te maken, dat 180 graden te draaien en dan het filter Poolcoördinaten toe te passen, te vinden onder Filter → Vervorm. Alleen in het midden en aan de randen van het beeld zijn wat handmatige aanvullingen nodig, omdat die gebieden buiten beeld vielen in de gebruikte foto’s.

Bollen en buizen

Als alternatief maak ik soms buispanorama’s, op dezelfde manier als hierboven beschreven maar dan zonder het 180 graden draaien. Als voorbeeld hieronder een panorama samengesteld uit foto’s gemaakt tijdens de avondschemering op College Green in Bristol, Engeland, met rechtsboven het stadhuis en beneden de kathedraal.

Buispanorama, samengesteld uit 18 foto's, aan elkaar geplakt in Photoshop, van College Green in Bristol, Engeland met de kathedraal en het stadhuis, vroeg in de avond.

Verschilderen

Vaak pas ik ook een uitgebreide verzameling andere Photoshop-filters toe, waardoor het eindresultaat meer op een kruising tussen een schilderij en een striptekening lijkt dan op een foto. Hieronder zo’n verschilderd panorama, waarvoor ik precies midden op de ster in het plaveisel voor het stadhuis op de Markt in Gouda ben gaan staan.

Bolvorming panorama, gemaakt van 24 foto's, aan elkaar geplakt en tot een bol vervormd in Photoshop, van de Markt en het stadhuis in Gouda

Panorama’s aan de muur

Mijn mooiste bol- en buispanorama’s heb ik verzameld in een album in mijn webshop, waar ze niet alleen bewonderd kunnen worden maar ook besteld op verschillende materialen en in alle denkbare maten:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *