Met bolpanorama’s het jaar rond

Ik maak de laatste tijd veel bolpanorama’s, ook wel “kleine planeetjes” genoemd. Maar ik heb ze natuurlijk niet zelf uitgevonden. Ik ben ook zeker niet de enige die ze maakt; iedereen met een camera en een recente versie van Photoshop kan ze vrij gemakkelijk produceren. En ik wil natuurlijk wel dat mijn panorama’s iets toevoegen, opvallen tussen de vele andere kleine bolletjes die er gemaakt worden.

Nat asfalt

Een van de manieren waarop ik dat probeer is door de invloed van het weer en de seizoenen te laten zien. Als voorbeeld het onderstaande panorama gemaakt in het Museumpark in Rotterdam, op het plein waar onder andere de Parade en de Pleinbioscoop plaatsvinden. Het had net geregend en het asfalt, naar een ontwerp van OMA in de kleuren van de Europese vlaggen geschilderd, glom in het licht van de zon, die net weer van achter de wolken tevoorschijn kwam. De gebouwen rond het park, met name het Erasmus MC en museum Boymans, weerspiegelden in het plein. Een uur eerder of later had de foto er heel anders uitgezien.

Bolpanorama van het Museumpark in Rotterdam, met de kleuren van de Europese vlaggen op het natte asfalt en het Erasmus MC, het Nieuwe Instituut en Museum Boymans eromheen
Bolpanorama Museumpark

Herfstkleuren

De herfst met zijn snel wisselende kleuren is natuurlijk een prachtige tijd om vast te leggen, zowel in “gewone” foto’s als in panorama’s. Het buispanorama hieronder werd gemaakt in een ander park in Rotterdam, namelijk het park dat bekend staat als Het Park. Buispanorama’s zijn toch al een variatie die je minder vaak ziet dan de bolvormige uitvoering. En de spiegeling van de bomen aan de overkant van de vijver zorgt voor een leuke omkering.

Toen ik dit beeld op Facebook zette vergeleek iemand het met de O’Neil-kolonie uit de film Interstellar. Ik heb de film nog niet gezien maar als je de plaatjes van O’Neill-cylinders uit de jaren zeventig ziet, is de gelijkenis inderdaad opvallend. Om maar te zwijgen van mijn eigen visualisatie van De Omgekeerde Wereld.

Buispanorama van Het Park, Rotterdam, met twee nijlganzen en de Euromast, gemaakt op een zonnige dag in de herfst
Buispanorama met twee ganzen en de Euromast

Nevel in het Park

Tot slot nog een derde panorama, gemaakt in hetzelfde Park. Het was zo’n dag waarop je geneigd bent je camera thuis te laten. De zon was totaal afwezig; het was somber en mistig. Maar juist mist kan een sprookjesachtige sfeer geven aan plaatjes. Laat nu de winter maar komen.

Bolpanorama gemaakt op een mistige dag in de herfst in Het Park, Rotterdam
Herfstig parkpanorama

Deze drie panorama’s zijn natuurlijk ook te bekijken in mijn online galerie bij Werk aan de Muur

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.