Een virtueel bos en één biljoen echte bomen

Bomen planten is misschien wel de leukste manier om de wereld te redden. Wie wordt er nou niet blij van een bos, een arboretum of een mooie bomenlaan ? Ik geef een symbolisch aanzetje met mijn digitale bomenwereldkaart, maar er moet natuurlijk meer gebeuren. Veel meer.

Bosatlas

Het werpt een heel ander licht op het begrip Bosatlas: een wereldkaart van bomen. Ruim 15.000 bomen die samen de continenten van onze planeet vormen, terwijl de omliggende grazige weiden de oceanen verbeelden. Een stukje land art op een terrein van ongeveer 200 hectare, ontsloten door wegen en paden (evenaar en meridianen) en met sloten als keerkringen en poolcirkels. Dit alles uiteraard geheel digitaal en virtueel, want ik heb helaas geen achtertuin van deze omvang.

De Bos-wereldkaart, gemaakt van 15000 digitale bomen omgeven door virtuele grazige weiden
Bossen, bosschages en grazige weiden

Behalve dat deze boskaart een mooie aanvulling is op mijn verzameling wereldkaarten (zie o.a. glas in lood, sloophout, graffiti en koffiebonen) heb ik ‘m ook met een speciale reden gemaakt. Bomen gaan ons namelijk redden. Lees ook mijn factcheck: is er echt geen planeet B?

Biljoen

Volgens een studie van ecologen van de Universiteit van Zurich kunnen 1, 2 biljoen extra bomen (dat zijn er dus 1.200.000.000.000) alle CO2 opnemen die de wereld in een decennium uitstoot. Daarmee zijn we er natuurlijk niet: die CO2-uitstoot moet als de wiedeweerga omlaag. Maar het geeft wel wat ademruimte.

Er zijn nu naar schatting drie biljoen bomen op onze planeet; volgens het Wereld Natuur Fonds waren er ooit zes biljoen. Voor die 1,2 biljoen voorgestelde bonusbomen is ongeveer een miljard hectare nodig, een gebied zo groot als de Verenigde Staten. En volgens de Zwitserse wetenschappers is die ruimte er.

Detail van de Bos-wereldkaart, gemaakt van digitale bomen omgeven door virtuele grazige weiden, met Noord- en West-Afrika, Zuid-Europa, een stukje Brazilië en een deel van de Atlantische Oceaan
Afrika, Zuid-Europa en de Atlantische weiden

Bos = leuk

Het toevoegen van bos is een van de prettigste manieren om te werken aan de afkoeling van de Aarde. Warmtepompen kosten geld. Minder vliegen of geen vlees meer eten voelt als een opgave. Windturbines en zonnepanelen worden niet door iedereen mooi gevonden. Maar van meer bos kun je alleen maar blij worden. Bossen zijn ook nog eens goed voor de biodiversiteit, de waterhuishouding, de luchtkwaliteit en de volksgezondheid. Zelfs als je nog in de ontkenningsfase zit wat betreft klimaatverandering kun je er eigenlijk geen bezwaar tegen hebben, tegen het planten van die 1,2 biljoen bomen.

Nou zijn ze in sommige delen van de wereld best aardig bezig. Een aantal Afrikaanse landen werkt samen aan een Grote Groene Muur ten zuiden van de Sahara. In de Indiase deelstaat Madya Pradesh werden in 2017 op één dag 66 miljoen bomen geplant. En China wil in tien jaar tijd 26 miljard bomen erbij. Daar staat tegenover dat in bijvoorbeeld Brazilië het tropisch regenwoud in rap tempo verdwijnt. En die bosbranden in Australië, dat helpt natuurlijk ook niet echt.

Detail van de Bos-wereldkaart, gemaakt van digitale bomen omgeven door virtuele grazige weiden, met Australië, Nieuw-Zeeland en een deel van Indonesië
Herbebost Australië

Europa

De Europese Green Deal van Frans Timmermans, hoe sympathiek ook, is wat mij betreft te bescheiden. Twee miljard bomen, het klinkt veel maar het is nog geen kwart procentje van die 1,2 biljoen die er nodig zijn. En dat terwijl je in grote delen van Europa niet eens actief bomen hoeft te planten; als je een stuk grond tien jaar braak laat liggen komt er vanzelf een bos.

Dus kom op, mede-Europanen, het mag wel iets ambitieuzer. De Europese Unie beslaat bijna drie procent van het landoppervlak van de Aarde, laten we dan ook drie procent van die 1,2 biljoen bomen voor onze rekening nemen. Reken zelf maar uit, meneer Timmermans…

En als iemand toevallig nog tweehonderd hectare over heeft, om een wereldkaart te maken met echte bomen, hoor ik het graag!

Land art-wereldkaart met 15.000 virtuele bomen, ingelijst aan de muur in een zonnige woonkamer met uitzicht op een mooie boom
Bos aan de muur

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.