Slapen in een Schiedams brugwachtershuisje

In Schiedam, op een steenworp afstand van mijn geboortegrond, bevindt zich de Oranjebrug, een bouwwerk uit de jaren dertig dat de Nieuwe Haven overspant. Sinds begin dit jaar is het bijbehorende brugwachtershuisje onder beheer bij collega-fotograaf, buurtbewoner, architectuurliefhebber en Schiedam-promotor Jan Sluijter, die er tentoonstellingen en andere evenementen organiseert. Alvast een vooraankondiging: op 2 en 3 juni een Dudoktentoonstelling met onder andere mijn Bijenkorf-drieluik.

De Nieuwe Haven in Schiedam, met historische pakhuizen en met de torens en het brugwachtershuisje van de Oranjebrug
Pakhuizen, Oranjebrug en Nieuwe Haven

Een suite in de kelder

Onder de brugwachtersruimte bevindt zich een kelder, die toegankelijk is via een ladder in een van de torens van de brug. Een wat grillig gevormde ruimte, met een raampje dat uitzicht biedt op de Nieuwe Haven. Zou je daar geen mooie hotelkamer van kunnen maken? Samen met Jan heb ik me daar eens in verdiept.

Het lastigste is: er moet een trap gemaakt worden. Want afdalen langs zo’n laddertje, dat kan je je gasten niet aandoen. Maar met enig passen en meten blijkt er een scheepstrap in te passen. En daarna blijft er nog ruimte over voor een royaal tweepersoonsbed en een sanitaire ruimte:

Animatie van de kelder van het brugwachtershuisje van de Oranjebrug in Schiedam, voor en na verbouwing tot hotelsuite.
Voor en na de verbouwing

Jenever en molens

Slapen in een brugwachtershuisje, het is niet eens zo’n revolutionair idee. In Amsterdam zijn plannen om de komende jaren in 28 bruggen hotelsuites te bouwen. Schiedam is natuurlijk niet zo’n toeristenmagneet als 020, maar toch: de jeneverhoofdstad van de wereld met zijn Korte, Lange en Nieuwe Haven en zijn zeven grote molens heeft toch ook wel wat toeristisch potentieel. Zeker met zo’n knusse overnachtingsplek:

Interieurbeeld van de kelder van de Oranjebrug na verbouwing tot hotelsuite, met tweepersoonsbed en scheepstrap naar boven.
Overnachten in de jeneverhoofdstad

Goedemorgen Schiedam!

Intussen heeft Jan het idee voorgelegd aan de verantwoordelijke wethouder en die reageerde enthousiast. Het Algemeen Dagblad wijdde op 26 april een  artikel aan het plan. Wat niet wil zeggen dat er al geboekt kan worden. Eerst moet onder andere beheers- en onderhoudsbedrijf Irado, de eigenaar van het pand, overtuigd worden. Maar als het lukt wordt dit toekomstbeeld werkelijkheid: wakker worden in een brugwachterhuisje, met uitzicht op de pakhuizen en historische schepen van de Nieuwe Haven:

Uitzicht vanuit het bed in de tot hotelsuite omgebouwde kelder van het Oranjebrugwachtershuisje.
Ontwaken met uitzicht op de Nieuwe Haven…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.