Carnavalskraker over het klimaat: Interglaciaal

Een carnavalskraker schrijven hoort niet bij de core business van 3Develop. Nee zeg, als er iets niet bij de core business van 3Develop hoort, is het wel het maken van carnavalshits. Maar bijzondere tijden vragen om bijzondere projecten.

Want hoewel het broeikaseffect al sinds 1896 bekend is, we al sinds de jaren zestig weten hoe rampzalig dat op onze buurplaneet Venus heeft uitgepakt en zelfs de firma Shell al in 1986 binnen de eigen gelederen alarm sloeg, gebeurt er nog steeds veel te weinig om het tij te keren.

Onze premier roept, op internationale conferenties, enthousiast “action, action, action!” namens The Kingdom of the Netherlands. Maar hij lijkt klimaatactie vooral te beoordelen op het criterium of we nog wel kunnen barbecuen (met kweekvlees op een zonnebarbecue lijkt me dat trouwens geen enkel probleem). En intussen smelten de poolkappen.

Carnavalskraker

Ik kon niet anders dan mijn ongerustheid verwoorden in de volgende carnavalskraker:

Interglaciaal - een carnavalskraker over het klimaat

Interglaciaal

Het is natuurlijk erg grappig om ongebruikelijke woorden als fluctueren, concentratie en interglaciaal te verwerken in een carnavalslied. Maar misschien is enige verduidelijking wel op zijn plaats.

Een interglaciaal is een periode tussen twee ijstijden. We zitten in een interglaciaal sinds het eind van de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Inderdaad, klimaatverandering is van alle tijden. Er zijn allerlei natuurlijke factoren die ervoor zorgen dat het, door de millennia heen, voortdurend kouder en warmer wordt op onze planeet. Ze komen voorbij in het liedje: de aardas, zonnevlekken, kosmisch stof, vulkanisme.

Het probleem is dat we, met onze CO2-uitstoot, aan die natuurlijke mix een extra factor toevoegen die de temperatuur flink opstuwt. “En dat is niet verstandig in een interglaciaal”. We hebben immers geen flauw idee wanneer de volgende ijstijd komt.

Impressie van de carnavalsoptocht in Tullepetaonestad, oftewel Roosendaal, in 2010
Carnavalsoptocht in Tullepetaonestad, 2010

Simplificatie

Het is, met het medium carnavalskraker, onvermijdelijk dat er enige simplificatie van de problematiek de tekst insluipt. Zo moeten we natuurlijk niet alleen stoppen met gas en olie maar ook met kolen, maar dat paste niet lekker in het ritme. En behalve het oerwoud moeten we uiteraard ook de boreale wouden niet kappen. Evenmin als de Veluwe en het Kralingse Bos.

Bovendien is het klimaat eigenlijk maar een deelprobleem. Laten we ook de biodiversiteit niet vergeten. En de plasticsoep. Luchtvervuiling. Landbouwgif. Stikstof. Maar ja, als dat er ook nog allemaal in moet wordt het wel een erg lang lied.

Ik kan in tweeënhalf couplet natuurlijk ook niet alle problemen oplossen. Moeten we helemaal stoppen met vlees eten en vliegen? Moeten we de Sahara bebossen? Moeten we de Noordzee volzetten met windmolens? Moeten we toch aan de kernenergie en de geo-engineering? Of misschien wel all of the above? Ik laat het even in het midden.

Maar ik stel voor dat we wel optimistisch blijven en niet vervallen in somberheid, cynisme en zelfhaat. “Lekker blijven feesten maar wel CO2-neutraal”. Of nog liever CO2-negatief! Want met pessimisme en gemopper gaan we de Aarde zeker niet redden. En het is natuurlijk ook best moeilijk om alles goed te doen op zo’n klein planeetje met acht miljard mensen die allemaal wat anders willen. Maar we moeten wel beter ons best doen. Veel beter. Want zoals ik al eerder factcheckte: er is geen planeet B.

Impressie van de lichtjesoptocht tijdens het carnaval van 2016 in Zwammegat, oftewel Standdaarbuiten
Lichtjesoptocht tijdens het carnaval in Zwammegat, 2016

Dwalmdammer

Een disclaimer: ik ben geen Brabander, laat staan een Limburger. Geen stad in Nederland heeft zoveel carnavalsnamen als Rotterdam (Rijneinde, Dwalmdam, Bokitodonk) maar eigenlijk wordt hier alleen in de zomer gecarnavald en dan met hééééél andere muziek. Misschien is het dus culturele toe-eigening waar ik me aan schuldig maak. Maar het is voor het goede doel. Want dat de klimaatverandering ook aan het zuiden des lands niet geheel onopgemerkt voorbij gaat is in 2021 wel duidelijk geworden.

Portret van de auteur in weinig professionele kledij, maar ja, carnaval he?
Carnaval in Bokitodonk, 2021

Opdracht

Ik wil deze carnavalskraker opdragen aan mijn nichtjes F. en L. en mijn neefjes J. en R. *. En aan alle andere kinderen die geboren zijn in de jaren tien of daarna. Zij hebben een iets grotere kans dan ik om het jaar 2100 in goede gezondheid mee te maken en hebben dan liever niet met twee meter zeespiegelstijging te dealen. Hopelijk leven zij (en ik natuurlijk op mijn 138ste…) tegen die tijd in een groen paradijs, met schone lucht, gezonde steden, mooie landschappen en af en toe een Elfstedentocht. En wordt bij het carnaval luid meegezongen met de klassieker Interglaciaal, die immers toch ook een heel, heel, heel klein beetje heeft bijgedragen aan de bewustwording.

* nichtjes en neefjes als in: oom Frans-zeggertjes

Het akkoordenschema van de carnavalskraker Interglaciaal, met viltstift op ruw papier geschreven
Het akkoordenschema. Simpel maar effectief

Polonaise

Tot slot: omdat ik me kan voorstellen dat de gekleurde lettertjes, die in de videoclip de polonaise lopen, niet voor iedereen te volgen zijn, is hier nog een keer de tekst:

1. De temperatuur op Aarde heeft altijd gefluctueerd
En als het nu wat warmer wordt is dat werkelijk zo verkeerd?
Natuurlijke factoren trekken zich van ons niks aan
De aardas, zonnevlekken, kosmisch stof en een vulkaan
Maar met ook nog broeikasgassen gaat de opwarming viraal
En dat is niet verstandig in een interglaciaal

Een interglaciaal, een interglaciaal
Een hittegolf in februari is niet meer normaal
Dus lekker blijven feesten maar wel CO2-neutraal
Dan houden we het prettig in dit interglaciaal

2. Er komt vast wel weer een ijstijd over 20.000 jaar
Maar nu al voorverwarmen dat is niet zonder gevaar
We stoken en we stoken en verhogen keer op keer
De concentratie broeikasgassen in de atmosfeer
Zo verstoren we het evenwicht op hele grote schaal
En dat is niet verstandig in een interglaciaal

Een interglaciaal, een interglaciaal
Wijs niet naar de Chinezen want we doen het allemaal
Dus lekker carnavallen maar wel CO2-neutraal
Dan houden we ‘t gezellig in dit interglaciaal

Het interglaciaal, het interglaciaal
Een optocht onder zeeniveau dat is niet ideaal
En hossen onder water is het ook niet helemaal
Een biertje op de zeebodem smaakt ook een beetje schraal
Dus stop met gas en olie en kap niet het oerwoud kaal
Dan houden we droge voeten in het interglaciaal (3x)

****

Zo, en nu maar hopen dat de carnavalswereld het lied oppikt. Eerst hier maar eens aanmelden: carnaval. Of hier: carnaval.go2.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.