Op het dak van Delftse Poort: 360 graden uitzicht over Rotterdam

En weer mocht ik vorige week, samen met een aantal collega-fotografen, foto’s maken vanaf Delftse Poort, het hoogste gebouw van de Rotterdamse binnenstad. En in tegenstelling tot de vorige keer konden we nu wel het dak op. Geen vervelende glasvlakken dus tussen de camera en de skyline. En een uitzicht van 360 graden; geen last van gesloten kopgevels die het uitzicht naar het oosten en westen toe belemmeren. Mijn onuitsprekelijke dank ook deze keer aan Ramazan van Rotta Historica voor de organisatie en aan Corine van Delftse Poort voor de gastvrijheid.

Gebouw Delftse Poort in Rotterdam met op het dak een aantal fotografen aan het werk

Borstwering

Hoe zou een dak op zo’n hoogte er uit zien? Een grindbak met een laag opstaand randje er om heen? Nee, het dak bleek grotendeels betegeld al waren er hier en daar wat obstakels waar je voor op moest passen. En, prettig voor de hoogtevrezers onder ons, er is een stevige borstwering.

Foto van de installaties op het dak van gebouw Delftse Poort waar een aantal fotografen druk bezig is de stad te fotograferen

Details

Er waren die avond zo’n 45 fotografen aan het werk, daar op het dak. Hoe voorkom je dat je met dezelfde cityscapes thuiskomt als die 44 anderen? Door in te zoomen op de details bijvoorbeeld. Ik had daarbij veel plezier van mijn 300 mm telelens.

Foto van voetgangers en fietsers op een oversteekplaats in Rotterdam, van bovenaf gezien

Abstract

Voor mensen van buiten de stad is het beeld hieronder wellicht een beetje abstract, maar Rotterdammers zien het natuurlijk meteen: dit is een detail van het roestvrijstalen dak van het centraal station.

Detail van het dak van het centraal station in Rotterdam

Timmerhuis

Nog een leuk detail: de bovenste verdiepingen van het Timmerhuis, met dakterrassen vanwaar ik ook nog graag eens foto’s zou willen maken.

Ingezoomd beeld van het bovenste deel van het Timmerhuis in Rotterdam

Gevels

En iets verderop gelegen, de totaal verschillende gevels van het World Trade Center en woontoren de Witte Keizer.

Deel van de gevels van het World Trade Center en de nabijgelegen woontoren de Witte Keizer in Rotterdam

Kiss and ride

Recht langs de spiegelende gevel van Delftse Poort naar beneden fotograferen levert ook leuke abstracte beelden op. Deze noem ik Kiss and Ride.

Kiss and ride; bijna abstract beeld gemaakt vanaf het dak van gebouw Delftse poort in Rotterdam, met dakinstallaties, een spiegelende gevel en een tram

Panorama

Ik heb toch ook nog maar even een cityscape gemaakt door zes foto’s samen te voegen tot één panorama, waarop zo ongeveer de hele binnenstad van de Willemsbrug tot de Euromast te zien is.

Panorama van de binnenstad van Rotterdam, samengesteld uit zes foto's gemaakt vanaf gebouw Delftse Poort

Hong Kong

Zo’n breedbeeldplaatje leent zich er bij uitstek voor om groot af te drukken. Maar op een beeldscherm met een beperkt aantal pixels komt het beeld niet echt tot zijn recht. Dat verandert als je de verhoudingen vertikaal oprekt. Plotseling ontstaat er een Hong Kong-achtige plaat waarop bijna alle iconen van de stad terug te vinden zijn, met de Nieuwe Maas als sierlijk lint ertussen.

Panorama van de binnenstad van Rotterdam, uitgerekt in verticale richting, wat een Hong Kong-achtig beeld oplevert

Blauwe uur

Blijft er nog iets te wensen over? Ja, fotograferen vanaf het dak tijdens het blauwe uur rond zonsondergang. Dat zat er nu niet in omdat de zon momenteel pas tegen half tien achter de horizon verdwijnt. Maar ik begreep dat men bij Delftse Poort niet onwelwillend staat tegenover het idee van een derde Rotta Historica-sessie. Wordt dus, hopelijk, vervolgd.

Ondertussen zou dit dak natuurlijk ook een droomlocatie zijn voor het Blok van Blok.

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Jaap Wijler schreef:

  Dank voor je beelden van Rotterdam. Verbleef ook nog een tijd op de facebook pagina van Rotta Historica. Ik kwam via je werk over de Nijmeegse bruggen en http://www.3develop.nl/blog/nijmegen-bruggen-nieuw/
  Benieuwd hoe ik een keer kan deelnemen aan zo’n dakbezoek van Delftse Poort. Heb ervaring met de daken van het Witte Huis en het Groothandelsgebouw.

  • Frans Blok schreef:

   Ik ken Ramazan van Rotta Historica, die dit soort dingen wel eens organiseert via Facebook waar hij wel eens foto’s van me deelt. Over een volgend dakbezoek is nog niets bekend, maar er zijn natuurlijk wel ieder jaar (toevallig dit weekend) de Rotterdamse dakendagen. En verder is bijvoorbeeld ook de toren van de Laurenskerk af en toe te beklimmen; niet zo hoog maar wel mooi centraal.

 1. 4. september 2018

  […] torentje van twaalf verdiepingen, da’s natuurlijk andere koek dan het dak van Delftse Poort, het hoogste gebouw van de binnenstad. Maar ook vanaf een iets lager dak kun je mooie foto’s […]

 2. 23. april 2019

  […] door Ramazan Aydogan van Rotta Historica, die ons eerder onder andere op de daken van gebouw Delftse Poort en het Erasmushuis […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *