De aluminium tempel die er nooit zou komen

“Onbeperkte ontwerpvrijheid!” bood de firma Euramax bij de prijsvraag voor een afbeelding op de voorgevel van hun fabriekshal in Roermond. De prijsvraag was georganiseerd om hun product Aludesign onder de aandacht te brengen. Op die aluminium panelen kan iedere denkbare afbeelding geprint worden. Onbeperkte vrijheid, dat is best lastig voor een ontwerper. Gelukkig bleek de vorm van de gevel nog wat aanknopingspunten te bieden.

Bestaande gevel van de Euramax-fabriek in Roermond
De blinde voorgevel

Het Parthenon

Dat schuine dakje, de raampartij, de bakstenen plint… Je gaat het pas zien als je het doorhebt, zou Johan Cruijff zeggen. En toen ik het doorhad kon ik er alleen nog maar een Griekse tempel in zien. Een aluminium tempel, met in het fries prominent de bedrijfsnaam en het logo. En in het woud van kolommen eronder mysterieuze veelkleurige lichten die de vele mogelijkheden van het materiaal symboliseren en de passant nieuwsgierig maken naar wat er allemaal in de fabriek gebeurt. Een modern Parthenon aan de Maas.

Een afbeelding van een in vele kleuren aangelichte aluminium Griekse tempel, in panelen gemonteerd op de gevel van de Euramax-fabriek in Roermond
De aluminium tempel

Er waren 176 inzendingen waaruit de jury die van Ana Rita Ramos als winnaar. Als ik de projecten zie die de shortlist gehaald hebben denk ik dat ik een volgende keer nog wel wat uitbundiger mag zijn qua kleurgebruik, wil ik opvallen tussen zo’n groot aantal deelnemers. Of misschien de Common Linnets-benadering: terug naar de absolute eenvoud.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.