De aluminium tempel die er nooit zou komen

“Onbeperkte ontwerpvrijheid!” bood de firma Euramax bij de prijsvraag voor een afbeelding op de voorgevel van hun fabriekshal in Roermond. De prijsvraag was georganiseerd om hun Aludesign-panelen onder de aandacht te brengen, waarop iedere denkbare afbeelding geprint kan worden. Onbeperkte vrijheid, dat is best lastig voor een ontwerper. Gelukkig bleek de vorm van de gevel nog wat aanknopingspunten te bieden:

Bestaande gevel van de Euramax-fabriek in Roermond

Het Parthenon

Dat schuine dakje, de raampartij, de bakstenen plint… Je gaat het pas zien als je het doorhebt, zou Johan Cruijff zeggen. En toen ik het doorhad kon ik er alleen nog maar een Griekse tempel in zien. Een aluminium tempel, met in het fries prominent de bedrijfsnaam en het logo. En in het woud van kolommen eronder mysterieuze veelkleurige lichten die de vele mogelijkheden van het materiaal symboliseren en de passant nieuwsgierig maken naar wat er allemaal in de fabriek gebeurt.

Een afbeelding van een in vele kleuren aangelichte aluminium Griekse tempel, in panelen gemonteerd op de gevel van de Euramax-fabriek in Roermond

Er waren 176 inzendingen waaruit de jury die van Ana Rita Ramos als winnaar. Als ik de projecten zie die de shortlist gehaald hebben denk ik dat ik een volgende keer nog wel wat uitbundiger mag zijn qua kleurgebruik, wil ik opvallen tussen zo’n groot aantal deelnemers. Of misschien de Common Linnets-benadering: terug naar de absolute eenvoud.

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *