De Droge Aarde: omgekeerde terraforming

Het is weer eens wat anders dan het terraformen van Mars: het martificeren van de Aarde. Hoe zou onze planeet er uit zien als ineens al het water verdween? Als een Pale Yellow Dot, een soort kruising tussen de Maan en Mars.

Opwarming

Nee, dit is geen waarschuwing voor de gevolgen van de opwarming van de Aarde. Die zijn verontrustend genoeg maar zorgen er op korte termijn vooral voor dat we moeten omgaan met meer in plaats van minder water.

De Droge Aarde, een beeld van onze planeet zonder water, met Noord- en Zuid-Amerika, het Atlantisch bekken en delen van Afrika en Europa, tegen een achtergrond van sterren.
Pale Yellow Dot

Speculatief

Aan de andere kant: soms verliezen planeten in de loop van hun bestaan een heleboel water. Mars bijvoorbeeld had ooit een complete oceaan op het noordelijk halfrond en daar is niets meer van over. Waarom en hoe al dat water verdween is vooralsnog een raadsel. Het is erg speculatief om te veronderstellen dat een wat onhandige technologische beschaving er iets mee te maken heeft, maar helemaal uit te sluiten valt het ook niet.

Detail van "De Droge Aarde", een beeld van onze planeet zonder water, met het noorden van het Atlantisch bekken en de aangrenzende gebieden in Noord-Amerika, Afrika en Europa
Het Noord-Atlantisch bekken met delen van Noord-Amerika, Afrika en Europa

Netflix

Laten we het er maar op houden dat het een leuk gedachtenexperiment is, die Droge Aarde. Of wellicht een leuke setting voor een 120-delige Netflix-serie over de laatste overlevenden die elkaar op leven en dood bevechten. En in ieder geval een leuke prent voor aan de muur, om af en toe eens naar te kijken en te denken: toch maar goed dat we water hebben.

De Droge arde van Frans Blok, als print aan de muur in een fictieve woonkamer
De Droge Aarde aan de muur

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *