De Groene Piramide: radicaal duurzaam

De Bornsche Maten is een nieuwbouwwijk in de Overijsselse gemeente Borne. In het zuidelijk deel van de wijk is plaats ingeruimd voor het “Wilde Wonen”: bouwen zonder beperkende voorschriften, waarbij de koper zelf de grootte van de kavel bepaalt en zelf kan kiezen welke woonstijl bij hem of haar past. Er is nog ruimte voor tien tot twintig woningen. In een ontwerpprijsvraag werden bouwers en architecten uitgedaagd hun creatieve kijk op het wonen in de 21e eeuw te delen. Een vakjury heeft de 39 inzendingen beoordeeld op originaliteit, comfort, duurzaamheid en innovatie en uiteindelijk 18 ontwerpen geselecteerd. Met enige trots kan ik melden dat mijn Groene Piramide, een radicaal duurzame woning, bij de 18 uitverkoren plannen zit.

De Groene Piramide, een radicaal duurzame woning, prijsvraaginzending De Bornsche Maten
Prijsvraaginzending De Groene Piramide

Een moderne plaggenhut

De Groene Piramide is een radicaal duurzame woning die het oeroude principe van de plaggenhut combineert met 21-ste eeuwse technologie en comfort. De woning ligt gedeeltelijk onder het maaiveld; met de daardoor vrijgekomen grond is het dak bedekt. Deze natuurlijke isolatie garandeert een behaaglijke temperatuur in zomer en winter, met weinig of geen stookkosten. De plaatsing van de woonkamer boven de slaapkamers draagt mede bij tot een prettige temperatuurverdeling in huis.

Langsdoorsnede van de Groene Piramide in Borne, een radicaal duurzame woning, met een halfondergrondse slaapverdieping en met keuken en woonkamer onder het hellende groene dak
Langsdoorsnede

Daglicht

Om ook het electriciteitsverbruik laag te houden is veel aandacht besteed aan daglichttoetreding, door daklichten en een groot glasvlak met zicht op het omliggende groen.

Terras en tuingevel van de Groene Piramide, een moderne plaggenhut met 21ste-eeuws comfort
Tuingevel en terras

Biodiversiteit

De Groene Piramide pleegt geen aanslag op de natuur maar vormt er juist een verrijking van. Vrijwel de hele kavel is bedekt met groen, in verschillende millieus: in de volle grond, op een zuidhelling, op een noordhelling, onder zonnepanelen. Daardoor versterkt de woning de biodiversiteit. Het groene dak houdt bovendien het hemelwater langer vast zodat piekbelasting van het afvoersysteem wordt voorkomen.

Bovenaanzicht van de Groene Piramide in Borne, een radicaal duurzame woning, met zonnepanelen en begroeid dak
Bovenaanzicht

Bescheiden entree

De Groene Piramide is bescheiden in haar verschijningsvorm; vanaf de straat wekt de kavel de indruk een grote tuin te zijn.

Vooraanzicht van de Groene Piramide in Borne, een radicaal duurzame woning: een bescheiden entree waarachter een verrassend grote woning schuilgaat
Bescheiden voorgevel…

Ruimte

Maar wie binnentreedt komt in een bijzondere ruimte die naar achteren toe breder en hoger wordt en die zich opent naar de achtertuin.

Interieurbeeld van de Groene Piramide in Borne, een radicaal duurzame woning, met een doorkijkje vanuit de keuken naar de woonkamer
Zicht van keuken naar woonkamer

Tot eind 2014 gaat de gemeente Borne ontmoetingen organiseren tussen belangstellenden en ontwerpers door middel van presentaties en exposities. Een overzicht van de 18 geselecteerde plannen is hier te vinden.

Opengewerkt bovenaanzicht van de Groene Piramide in Borne, een radicaal duurzame woning, met zicht op keuken, slaapkamers en sanitair
Benedenverdieping

Andere woningontwerpen, al dan niet tiny: Rumah KecilHet Blok van Blokhet Blokje van Blok

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.