De kleuren van de stad

Door mijn tiendaagse veldtocht door Engeland is het werk aan blog, twitter en andere websites even stilgevallen. Soms is het goed eens even vakantie te nemen van al die sociale media. Maar tijdens zo’n reis kan ik het niet laten met een architectenoog te kijken naar de dingen om me heen. Zoals naar de kleuren en materialen die kenmerkend zijn voor bepaalde steden. St.Ives bijvoorbeeld, een populaire toeristenbestemming in Cornwall, is vrijwel helemaal aangekleed met slechts drie materialen. Bruinige stenen, wit pleisterwerk en grijze (soms wat groen uitgeslagen) leien, vrij willekeurig door elkaar heen gebruikt. Dat geeft er een mooie eenheid aan die prettig aandoet. Hoewel zo’n haventje en de bijna mediterrane zee natuurlijk ook wel helpt.

Foto van de haven in St.Ives, Cornwall, Engeland, een stadje gebouwd uit drie materialen: bruine steen, wit pleisterwerk en grijze leien
St. Ives, Cornwall

Bath-steen

In Bath zijn ze nog verder gegaan; daar is de hele stad optrokken uit slechts één materiaal: gelige kalksteen. Nou ja, de daken niet natuurlijk maar dat valt nauwelijks op. Ook bij nieuwe gebouwen wordt het materiaal nog steeds gebruikt, al schijnt dat vaak alleen het buitenste laagje te zijn. Ook hier levert het een mooi uniform stadsbeeld op.

Foto van Pulteney Bridge in Bath, Engeland, een stad die vrijwel geheel opgetrokken is uit één materiaal: geelbruine kalksteen
Pulteney Bridge in Bath

Extreme variatie

Het vlakbij gelegen Bristol daarentegen is een potpourri van talloze verschillende kleuren, materialen en stijlen. Het lijkt Rotterdam wel, al is hier de hele haven opgedoekt en overgenomen door recreatie, horeca en andere leuke dingen. Op een aantal plaatsen is de variatie zo extreem dat ieder pand een andere kleur heeft, wat Bristol het Reykjavik van Engeland maakt.

Kleurrijke en gevarieerde architectuur in Bristol, Engeland, met op de voorgrond de Floating Harbour
De Floating Harbour in Bristol

Consequent

Wat is er nu mooier: een kleur, drie kleuren of 256 miljoen kleuren? De conclusie is misschien wel dat het allemaal kan. Als het maar een beetje consequent toegepast wordt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.