De onbekende kant van Dudok

Anderhalf jaar geleden maakte ik het Bijenkorf-drieluik, als hommage aan een legendarisch gebouw met een tragische geschiedenis: de oude Bijenkorf van Dudok in Rotterdam. Misschien wel het mooiste gebouw dat in de twintigste eeuw in Nederland werd neergezet, maar na slechts tien jaar werd het grotendeels verwoest door Duitse bommen. Het gespaarde deel werd opgelapt en deed nog twintig jaar dienst als warenhuis en opslag maar werd in 1960 definitief gesloopt.

De documentaire Stad van Licht van Peter Veenendaal vertelt in twintig minuten het hele verhaal van Dudok vergeten meesterwerk:

Met een rotgang door de tapijtenhal

Tegenwoordig is er niets meer op die plek wat aan de voormalige Bijenkorf herinnert. Ik fiets regelmatig dwars door de afdeling damesmode en de tapijtenhal maar ik denk dat weinigen van mijn medefietsers zich dat realiseren. Uit de behoefte dat vervreemdende gevoel om te zetten in iets moois is destijds het Bijenkorf-drieluik ontstaan.

Zicht op de oostgevel

Op verzoek van een bevriende kunstverzamelaar heb ik nu een vierde beeld aan de trilogie toegevoegd, dat Dudok’s creatie toont gezien vanuit zijn voormalige appartement op de 22-ste verdieping van de Schielandtoren. In dat beeld is de minder bekende oostgevel van het gebouw zichtbaar, in tegenstelling tot de noord- en westgevel gelegen aan een smal straatje dat uitkwam op de Baan. Ondanks die minder prominente positie blijkt Dudok ook daar flink zijn best op te hebben gedaan, want ook de oostgevel heeft de kenmerkende verspringende volumes, uitstekende vlakken en subtiel vormgegeven raampartijen.

Appeltaart

Op dit beeld zijn ook de dakterrassen goed zichtbaar: links het terras voor het personeel en aan de voorzijde het terras van de tearoom. Wat zou het geweldig zijn als je daar, met uitzicht op de Coolsingel, Dudok-appeltaart zou kunnen eten!

De verdwenen oude Bijenkorf van architect Dudok in Rotterdam op zijn oorspronkelijke locatie op Coolsingel,Westblaak en Churchillplein, gezien vanuit de Schielandtoren en omgeven door hedendaagse hoogbouw

De andere drie

Omdat het hier gaat om werk in opdracht zal dit vierde deel altijd een uniek exemplaar blijven, dat slechts een select publiek onder ogen komt. Dat geldt niet voor de oorspronkelijke drie delen; die zijn 24 uur per dag te bewonderen, en eventueel te bestellen, in mijn webgalerie bij Werk aan de Muur.

Het drieluik met de verdwenen Bijenkorf van architect W.M. Dudok in Rotterdam als prints aan de muur
Het Bijenkorfdrieluik

Dudok’s Bijenkorf
Dudok’s Bijenkorf bij avond
Dudok’s Bijenkorf herbouwd

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 5. september 2018

    […] in: de oude en de nieuwe. De oude bestaat alleen nog in de verbeelding en je hebt een kaart of een artist impression nodig om je voor te stellen waar het gebouw precies gestaan heeft: midden op de Coolsingel, de […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *