De Vloek van de Witte Bestelbus

Iedere fotograaf kent ‘m: de Vloek van de Witte Bestelbus. Nou ja, iedere stads- en architectuurfotograaf in ieder geval; bij portret- of macrofotografie, om maar eens wat te noemen, heb je er minder last van.

Foto gemaakt in de vroege ochtend van de Laurenskerk in Rotterdam, met een ontsierende witte bestelbus er voor
Witte bestelbus bij de Laurenskerk

Curse

In het Engels klinkt het zo mogelijk nog dreigender: the Curse of the White Van. Ik heb het over het verschijnsel dat heel veel potentieel prachtige foto’s worden verknald doordat er een witte bestelbus geparkeerd staat op een plaats waar je ‘m liever niet wil hebben. Sick man!

Ontsierende witte bestelbus, geparkeerd op het groene achterterrein van een rijtje traditionele houten huisjes op het eiland Marken
Witte bestelbus bij de Wittewerf op Marken

Irritant

Natuurlijk zijn er ook busjes in andere kleuren. Om maar te zwijgen van motorvoertuigen in het algemeen. En van verkeersborden, reclamezuilen, vuilnisbakken, stoplichten, lantaarnpalen, electriciteitshuisjes, wegwijzers, parkeerautomaten. En laten we ‘t maar helemaal niet hebben over al die medemensen die weinig decoratief door het beeld heen lopen. Maar niets trekt zo irritant de aandacht als een witte bestelbus.

Avondfoto van de Rijnhaven in Rotterdam, met drijvende paarse bollen, een drijvend bos, moderne architectuur en een ontsierende witte bestelbus
Zoek de witte bestelbus…

Hardwerkende Nederlanders

Okee, ik snap ook wel dat die busjes horen bij hardwerkende Nederlanders die op korte afstand van hun voertuig dringende reparaties aan het verrichten zijn. En dat zo’n bus erg handig is bij het vervoeren van de benodigde gereedschappen en materialen. Maar toch… kunnen ze die krengen niet transparant maken??

Foto gemaakt op een vroege winterochtend van de kubuswoningen in Rotterdam met een ontsierende witte bestelbus er voor
Witte bestelbus bij de Kubuswoningen

Waardeloos

Prachtig, zo’n avondfoto van het Schouwburgplein tijdens het filmfestival. De fraai verlichte Doelen, de Tijger, de reflecties op het plein, zelfs een stukje van het station staat er op. Maar toch compleet waardeloos omdat er een witte bestelbus op staat. Die bovendien ook nog eens zijn grote broer heeft meegenomen!

Avondfoto, genomen van een hoog standpunt, van het Schouwburgplein, de Pathe-bioscoop en de Doelen met een ontsierende witte vrachtwagen en witte bestelbus
Witte voertuigen op het Schouwburgplein

Photoshop

Soms kan Photoshop uitkomst bieden. Met content aware fill zijn kleine busjes nog wel eens weg te toveren. Maar meestal is er niet tegenaan te shoppen. Knappe shopper die de bus uit het onderstaande straatje in Groede, Zeeuws-Vlaanderen weg krijgt…

Straatje leidend naar de kerk in Groede in Zeeuws Vlaanderen met een witte bestelbus ontsierend midden in het beeld
Witte bestelbus in Groede

Strategieën

Zijn er nog andere strategieën denkbaar tegen de Vloek? Jawel, soms voegt het iets toe, zo’n wit gevaarte. Maar dan moet-ie wel bewegen. En de ellende is dat ze meestal stilstaan.

Bewegende bestelbus op het Koninginneplein in Venlo

Creatief met bus

Als niets anders helpt, maak dan in vredesnaam de bus maar het hoofdonderwerp van de foto. Zoals hieronder bij de boosdoener die het zicht op de kerk van Franeker ontsierde. If you can’t beat them, join them.

De Martinikerk in Franeker, weerspiegeld in het achterraam van een witte bestelbus
Martinitsjerke in Frjentsjer

Nostalgie

Ach, misschien is het ook wel gewoon een kwestie van tijd. Waarschijnlijk voelen we ons over honderd jaar vertederd als we zo’n karakteristieke vroeg-twintigste-eeuwse bestelbus op een oude digitale foto ontwaren. Net zoals de, meestal zwarte, vrachtwagentjes er op zwartwitfoto’s uit de jaren dertig ook best schattig nostalgisch uitzien. Maar ja, honderd jaar wachten, ik weet niet of ik dat op kan brengen.

Woongebouw en winkelcentrum Da Vinci in Alphen aan den Rijn, met een witte bestelbus ervoor geparkeerd
Gebouw Da Vinci in Alphen aan den Rijn

Update: januari 2020

Op 13 januari 2020 schreef ik op LinkedIn een kort artikel over de inzet van Photoshop in de strijd tegen de bestelbus: Even een bestelbusje wegwerken. Een dag later trof ik bij het krieken van de ochtend op de kade van de Coolhaven, ter hoogte van gebouw De Machinist, enkele tientallen witte bestelbussen aan. Een causaal verband tussen beide gebeurtenissen is niet aangetoond.

Deze busjes trokken zelfs de aandacht van de locale media: de Havenloods wijdde er een artikeltje aan. Niemand weet namelijk van wie de monsters zijn. Maar Stadsbeheer heeft ze allemaal bekeurd. Dat zal ze leren.

Tientallen mysterieuze witte bestelbussen geparkeerd op de kade van de Coolhaven in Rotterdam ter hoogte van De Machinist en gebouw Puntegale bij het krieken van de ochtend
Mysterieuze witte bussen bij de Coolhaven

Take it to the bridge

De bestuurder van dit voertuig maakte het, in de fraaie historische binnenstad van Amersfoort, wel heel erg bont. En de kritische lezer denkt misschien: wacht gewoon even tot-ie voorbij gereden is. Maar nee, dit witte monster stond op de brug geparkeerd!

Lelijke witte vrachtwagen geparkeerd op een brug in de mooie historische binnenstad van Amersfoort
Parkeren op de brug

Geruïneerd

Soms ben je als fotograaf zo intens bezig met je onderwerp dat je even vergeet de omgeving te scannen op storende elementen. Deze prachtige herfstdag, waarop de zon langzaam de mist aan flarden brandde, was zo’n moment. Volkomen overdonderd door de spectaculaire lichteffecten boven dit standbeeld op de Coolsingel drukte ik af. De scootert en de auto zijn in deze omgeving nog wel functioneel; die mevrouw had ik misschien beter eerst de roltrap af kunnen laten gaan. Maar de bestelbus ruïneert een foto die anders zonder twijfel de top 10 over 2021 gehaald zou hebben.

De Coolsingel in Rotterdam op een mistige herfstdag
Special effects op de Coolsingel

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

2 reacties

  1. Loes schreef:

    En dan heb je het alleen nog maar over de witte bestelbus in beeld Frans. Wat te denken van een aardig aantal van de bestuurders van dergelijke spoken ………

  2. Frans Blok schreef:

    Klopt, het leven van een stadsfotograaf kent tal van nachtmerries. Maar de bestuurders zijn toch vaak wat beweeglijker dan hun voertuig…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *