Drieduizend windmolens op zee

We wonen op een planeet die dicht bij zijn ster staat, met een fatsoenlijke atmosfeer, een vloeibare kern en een grote maan; als het ons niet lukt om op een veilige en duurzame manier onze energie op te wekken zijn we geen knip voor onze neus waard.

Deze uitspraak van mijn vriend Shaun Moss geeft precies aan waar het om gaat: we hadden het slechter kunnen treffen.

Als die ster wat verder weg staat heb je weinig aan zonnepanelen, zonder atmosfeer is er geen wind, als die kern afgekoeld is kun je aardwarmte vergeten en zonder zo’n kloek formaat maan als die van ons heeft een getijdencentrale weinig nut.

Wij hebben het allemaal wel, dus waarom gebruiken we eigenlijk nog steeds fossiele brandstoffen en kernenergie?

Nederland molenland

Van de vier genoemde mogelijkheden denk je in molenland Nederland natuurlijk vooral aan de wind als energiebron. Het waait bij ons immers vrijwel altijd. En anders dan Duitsland, dat aan een binnenbocht van de Noordzee ligt en België, dat taps toeloopt naar de kust, hebben wij een een flink stuk Noordzee tot onze beschikking waar het meestal nog veel harder waait.

Artist impression van duizend windmolens en een bevoorradingsbootje op de Noordzee, onder een stormachtige lucht

Het bovenstaande beeld maakte ik anderhalf jaar geleden, naar aanleiding van een krantebericht dat er in tien jaar tijd duizend windmolens bijgeplaatst gaan worden op het Nederlandse deel van de Noordzee. Ik vroeg me af hoe dat er uit zou zien: duizend windmolens; nou, zo dus. Ze mogen nageteld worden.

Horizonvervuiling?

Een goede zaak, lijkt me, die duizend windmolens. Maar daar blijkt niet iedereen het mee eens te zijn. Tegenstanders nemen al snel het woord horizonvervuiling in de mond. Ik zou zelf liever spreken over horizonverfraaiing.

Okee, ik kan me voorstellen dat je zo’n joekel niet per se in je achtertuin hoeft te hebben. En okee, ik kan me ook nog voorstellen dat er kleinschalige landschappen zijn waar een moderne windturbine een beetje uit de toon valt. Maar bij de weidsheid van de zee passen ze goed, toch?

En smaken verschillen, ik weet het, maar zijn windmolens eigenlijk niet gewoon mooi? Het constant veranderende beeld bij verschillende weersomstandigheden, de rankheid van de schijnbaar uit een stuk melkwit staal opgebouwde schachten, het speelse beeld van talloze ronddraaiende wieken; ik zie er de schoonheid van in. Waarbij het natuurlijk helpt dat een windmolen geen straling, aardbeving of zeespiegelstijging veroorzaakt.

De windmolens komen overigens zo ver uit de kust dat ze vanaf het strand nauwelijks te zien zijn. Misschien kunnen de windparken zodanig verdeeld worden dat er altijd stranden zijn waar je ze helemaal niet ziet. Maar in ruil daar voor zou ik het ook wel leuk vinden als er een paar plekken zijn waar de molens juist wel heel dicht bij de kust staan.

Computerbeeld van duizend windmolens en een traditioneel zeilschip op de Noordzee, terwijl de laagstaande avond zon net achter een wolk vandaan komt.

Ik vrees dat ik de verstokte tegenstanders niet met een paar plaatjes op andere gedachten kan brengen. Maar om de schoonheid van windparken op zee toch een beetje te illustreren heb ik mijn Duizend Windmolens uitgebouwd tot een drieluik. En ik sluit niet uit dat dat nog eens doorgroeit naar een vijf-, zeven- of ander priemgetalluik.

Schaalelementen

De molens in deze visualisatie zijn 150 meter hoog, inclusief de wieken. Maar hoe groot dat is zie je pas echt als je er een schaalelementje bij plaatst: een onderhoudsschip, een zeiljachtje of een klassieke driemaster.

Impressie van duizend windmolens en een klein zeilbootje op de Noordzee, onder een fraaie, half bewolkte lucht

Aan de muur

Naast elkaar aan de muur gehangen ziet het drieluik er zo uit:

Betonnen muur met drie canvas prints die ieder duizend windmolens op de Noordzee laten zien, onder verschillende weersomstandigheden

Uiteraard zijn de drieduizend windmolens ook te bekijken, en te verkrijgen, in mijn online galerie bij Werk aan de Muur.

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *