Elon’s Starman achterna in een ouwe Eend

Op 6 februari 2018 lanceerde SpaceX, een van de bedrijven van Elon Musk, de eerste Falcon Heavy. Een grote stap voor de mensheid, zou Neil Armstrong gezegd hebben, want met deze raket worden bemande reizen naar de Maan (opnieuw) en naar Mars mogelijk. En dat kost bovendien veel minder geld dan voorheen, want een groot deel van de raket komt terug en kan dus opnieuw gebruikt worden.

Falcon Heavy Test Flight

Starman

Bij zo’n eerste testvlucht stuur je niet meteen allerlei dure satellieten mee. Meestal wordt er een blok beton als ballast gebruikt maar Elon had een beter idee: hij stuurde zijn auto mee. Een Tesla Roadster, gemaakt door een van zijn andere bedrijven, met David Bowie op de speakers en The Hitchhikers Guide To The Galaxy in het dashboardkastje. Het leverde prachtige surrealistische beelden op.

Live Views of Starman

Ondertussen in Nederland

De Nederlandse media hadden het zo druk met berichten over wie precies wat gezegd had over wie, dat ze de historische gebeurtenis tamelijk ongemerkt lieten passeren. Naar verluidt had een aantal media als excuus dat ze niet wilden meewerken aan een reclamestunt van Tesla.

Opvallend genoeg had RTL Boulevard (showbizz! lifestyle! crime! and royalty!) nog het best door dat er iets bijzonders gebeurd was: de uitzending opende ermee en het item was, de luchtige toon van het programma in aanmerking genomen, best informatief.

De Volkskrant daarentegen deed de geslaagde proefvlucht af met een berichtje van 50 woorden op pagina 4. En besteedde twee dagen later nog meer woorden aan een paar zure lezersbrieven (megalomane patser! verspilling! vervuiling! onzinnig!) Maar ja, wat kun je ook verwachten van de krant die ooit schreef dat Jupiter de grootste planeet van het heelal is?

Geschiedenis

Enfin, let op mijn woorden: over honderd jaar zal blijken dat een eenvoudig Rotterdams beeldblog in 2018 beter aanvoelde waar geschiedenis geschreven werd dan al die grote Nederlandse kranten en televisieprogramma’s. Al vrees ik dat dit blog tegen die tijd niet meer regelmatig ge-update wordt.

Een oude, verroeste Eend / Citroën 2CV, gelanceerd met een Falcon Heavy van SpaceX, en op weg naar Mars, de Starman van Elon Musk achterna
L’homme des étoiles heeft Elon Musk’s Starman in het vizier

Deux Chevaux

En terwijl ik me zat te ergeren aan het navelstaren van de Nederlandse media heb ik mijn tijd toch nuttig besteed met het maken van het bovenstaande stukje space art. Want als Elon Musk zijn Starman in een Tesla de ruimte in stuurt, doe ik hetzelfde met een roestige oude Eend. Al is het dan geen Starman maar L’homme des étoiles. Met Une Belle Histoire van Michel Fugain op de luidsprekers en een paar stokbroden, lekkere kaasjes en een fles wijn op de achterbank. Du pain, du vin, du Citroën!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Natasja schreef:

    Mooi artikel! Deze gebeurtenis verdient zeker extra aandacht in Nederland!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.