Elon’s Starman achterna in een ouwe Eend

Op 6 februari 2018 lanceerde SpaceX, een van de bedrijven van Elon Musk, de eerste Falcon Heavy. Een grote stap voor de mensheid, zou Neil Armstrong gezegd hebben, want met deze raket worden bemande reizen naar de Maan (opnieuw) en naar Mars mogelijk. En dat kost bovendien veel minder geld dan voorheen, want een groot deel van de raket komt terug en kan dus opnieuw gebruikt worden.

Starman

Bij zo’n eerste testvlucht stuur je niet meteen allerlei dure satellieten mee. Meestal wordt er een blok beton als ballast gebruikt maar Elon had een beter idee: hij stuurde zijn auto mee. Een Tesla Roadster, gemaakt door een van zijn andere bedrijven, met David Bowie op de speakers en The Hitchhikers Guide To The Galaxy in het dashboardkastje. Het leverde prachtige surrealistische beelden op.

Ondertussen in Nederland

De Nederlandse media hadden het zo druk met berichten over wie precies wat gezegd had over wie, dat ze de historische gebeurtenis tamelijk ongemerkt lieten passeren. Naar verluidt had een aantal media als excuus dat ze niet wilden meewerken aan een reclamestunt van Tesla.

Opvallend genoeg had RTL Boulevard (showbizz! lifestyle! crime! and royalty!) nog het best door dat er iets bijzonders gebeurd was: de uitzending opende ermee en het item was, de luchtige toon van het programma in aanmerking genomen, best informatief.

De Volkskrant daarentegen deed de geslaagde proefvlucht af met een berichtje van 50 woorden op pagina 4. En besteedde twee dagen later nog meer woorden aan een paar zure lezersbrieven (megalomane patser! verspilling! vervuiling! onzinnig!) Maar ja, wat kun je ook verwachten van de krant die ooit schreef dat Jupiter de grootste planeet van het heelal is?

Geschiedenis

Enfin, let op mijn woorden: over honderd jaar zal blijken dat een eenvoudig Rotterdams beeldblog in 2018 beter aanvoelde waar geschiedenis geschreven werd dan al die grote Nederlandse kranten en televisieprogramma’s. Al vrees ik dat dit blog tegen die tijd niet meer regelmatig ge-update wordt.

Een oude, verroeste Eend / Citroën Deux Chevaux, gelanceerd met een Falcon Heavy van SpaceX, en op weg naar Mars

Deux Chevaux

En terwijl ik me zat te ergeren aan het navelstaren van de Nederlandse media heb ik mijn tijd toch nuttig besteed met het maken van het bovenstaande stukje space art. Want als Elon Musk zijn Tesla de ruimte in stuurt, doe ik hetzelfde met een roestige oude Eend. Geen Starman maar L’homme des étoiles. Met Une Belle Histoire van Michel Fugain op de luidsprekers en een paar stokbroden, lekkere kaasjes en een fles wijn op de achterbank. Du pain, du vin, du Citroën!

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Natasja schreef:

    Mooi artikel! Deze gebeurtenis verdient zeker extra aandacht in Nederland!!

  1. 25. december 2020

    […] Andere plaatjes leveren commentaar op de actualiteit: de landing van ESA-sonde Huygens op Titan, de lancering van Elon Musk’s Tesla, de naamgeving door het Nederlandse publiek van de verre planeet Nachtwacht, of het onverstoorbaar […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *