Een zomeravond op het dak van het Erasmushuis

Dat we in Rotterdam een Erasmusbrug, een Erasmus Universiteit en een Erasmus Medisch Centrum hebben, dat weet iedereen intussen wel. Dat er ook een Erasmushuis bestaat, is minder bekend. Voor de lezer die zich afvraagt waar dat huis te vinden is: het is het witte torentje aan de Coolsingel, met het 17e eeuwse  Schielandshuis en een aantal naoorlogse torens als buren.

Het Erasmushuis van architect W.M. Dudok, ook wel bekend als het gebouw van de HBU, aan de Coolsingel, naast het 17e eeuwse Schielandshuis, omringende door naoorlogse hoogbouw

Bombardement

Het Erasmushuis is een ontwerp van architect W.M Dudok en werd kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voltooid. Het gebouw kwam relatief ongeschonden uit het bombardement op 14 mei 1940, in tegenstelling tot de vijftig meter verderop gelegen Bijenkorf, ook van Dudok, die zwaar beschadigd en na de oorlog gesloopt werd.

HBU

Het Erasmushuis is decennialang in gebruik geweest bij de HBU, de Hollandsche Bank Unie. Sinds die in 2013 vertrok worden de kantoorverdiepingen verhuurd aan diverse bedrijven en is op de begane grond grand-café La Buvette gevestigd. Het is aan de gastvrijheid van La Buvette en de organisatorische gaven van Ramazan Aydogan van Rotta Historica te danken dat ik op 31 augustus 2018, samen met enkele tientallen andere fotografen, het dak op mocht.

Het gouden uur

De omstandigheden waren perfect. We bereikten het dak, na een flinke klim door Dudok’s designtrappenhuis, om een uur of half zeven. Nog een kleine twee uur tot zonsondergang. Een donkere wolk, die even tevoren nog boven Rotterdam hing, trok weg en vanuit het westen zette de zon de stad in een prachtig licht. Het gouden uur brak aan.

Foto van het Churchillplein, de Westblaak en de Schiedamsedijk in Rotterdam, gemaakt tussen de voormalige Robecotoren en gebouw Coolse Poort door vanaf het dak van het Erasmushuis op een mooie zomeravond

Doorkijkjes

Zo’n torentje van twaalf verdiepingen, da’s natuurlijk andere koek dan het dak van Delftse Poort, het hoogste gebouw van de binnenstad. Maar ook vanaf een iets lager dak kun je mooie foto’s maken. Als was het alleen maar vanwege de mooie doorkijkjes tussen de hogere torens door. Neem bijvoorbeeld dit bijna abstracte plaatje, een spel van horizontale, verticale en diagonale lijnen met het openstaande brugdeel van de Erasmusbrug en de schuine gevel van Renzo Piano’s KPN-toren.

Doorkijkje vanaf het Erasmushuis in Rotterdam naar het beweegbare deel van de Erasmusbrug in geopende stand.

Reuzenrad

Ook het zojuist opgebouwde reuzenrad The Dinner Wheel, op het poepveldje naast de Markthal, was goed te zien in een vergelijkbaar doorkijkje.

Doorkijkje vanaf het Erasmushuis in Rotterdam naar het reuzenrad The Dinner Wheel naast de Markthal op de Binnenrotte

Klokkentoren

Met de telelens zijn van zo’n relatief hoog standpunt verrassende details dichtbij te halen. Hier zien we bijvoorbeeld de klokkentoren van de Beurs, net als het Erasmushuis vlak voor de oorlog voltooid. Als die klokken luiden weet ik als buurtbewoner dat het vijf voor half twee is.

Close-up van de klokkentoren van de Beurs in Rotterdam

Het blauwe uur

De zon ging deze avond in Rotterdam om 20.30 onder. De zonsondergang zelf werd aan het oog onttrokken doordat er hogere gebouwen in de weg stonden. Maar wat er om ons heen gebeurde was veel interessanter. Lichten in woningen, kantoren en winkels gingen aan, evenals straatlantaarns, autolichten en neonreclames. Het gouden uur ging langzaam over in het blauwe uur.

De Coolsingel en het Beurs World Trade Center in Rotterdam, bij het vallen van de avond gezien vanaf het Erasmushuis

Twee Bijenkorven

Het Erasmushuis staat eigenlijk tussen twee Bijenkorven in: de oude en de nieuwe. De oude bestaat alleen nog in de verbeelding en je hebt een kaart of een artist impression nodig om je voor te stellen waar het gebouw precies gestaan heeft: midden op de Coolsingel, de Westblaak en het Churchillplein. De nieuwe Bijenkorf werd in 1957 geopend aan de andere kant; helaas niet ontworpen door Dudok, maar door Marcel Breuer. Toch ook best een stoer gebouw.

De Bijenkorf, de Koopgoot en de Coolsingel in Rotterdam bij avond

De Binnenweg

In westelijke richting zien we, tussen kantoorgebouw Coolse Poort en woongebouw Karel Doorman, de Binnenweg, die eeuwenlang vanaf dit punt de verbinding vormde met Delfshaven. Van onder naar boven: het Binnenwegplein, de Oude Binnenweg en de Nieuwe Binnenweg.

Goed te zien is dat de meeste gebouwen aan het Binnenwegplein schuin staan ten opzichte van de Binnenweg, een herinnering aan de snel wisselende inzichten over dit gebied in de eerste jaren van de wederopbouw. Het was aanvankelijk de bedoeling dat een zeer brede versie van de Binnenweg verbonden zou worden met de Rochussenstraat, maar dat plan werd overbodig door de aanleg van de Westblaak, waarna van dat brede stuk Binnenweg dan maar een plein gemaakt werd.

Uitzicht vanaf het dak van de Erasmushuis tijdens het blauwe uur na zonsondergang, in de richting van het Binnenwegplein, de Oude en de Nieuwe Binnenweg

Voorheen Fortis

In de tegengestelde richting zien we de toren met het gat, oftewel de Blaak Office Tower, vroeger ook wel bekend als het gebouw van Fortis, maar daar was geloof ik iets mee. Het gebouw, ontworpen door Helmut Jahn, dateert uit 1995 en is dus ook alweer bijna 25 jaar oud. Rechts staat we de voormalige Robeco-toren, binnenkort de huisvesting van de firma Allianz. Op de voorgrond is het dak te zien van het Schielandshuis, dat momenteel grotendeels aan het zicht onttrokken is door steigers en er daardoor tijdelijk wat minder fotogeniek bij staat.

Foto van de Blaak Office Tower, voorheen Fortis, met ernaast ve voormalige Robeco-toren, bij avond, gezien vanaf het Erasmushuis

Verlanglijst

Met geheugenkaartjes vol epische foto’s van Rotterdam daalden we om een uur of half tien weer af door Dudok’s designtrappenhuis. Op het verlanglijstje staan nog talloze andere Rotterdamse daken. Ramazan heeft al laten weten dat hij zijn best gaat doen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 20. augustus 2019

    […] van Rotta Historica, die ons eerder onder andere op de daken van gebouw Delftse Poort en het Erasmushuis […]

  2. 23. december 2020

    […] van Rotterdam. Tegenwoordig is het omgeven door moderne hoogbouw, al is een van die torens, het Erasmushuis van architect W.M.Dukok, geheel links op de foto, ook alweer tachtig jaar oud. Vanwege al die hoge […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *