Mijn favoriete boom – een lente-animatie

Mijn favoriete boom is een kastanje in het parkje voor mijn flat bij de Lijnbaan in Rotterdam. Ieder voorjaar verbaas ik me weer over de snelheid waarmee de natuur te werk gaat. Binnen een paar weken tijd voltrekt zich een metamorfose: de kale spriet krijgt knopjes, blaadjes en korte tijd later ook bloemen die vervolgens ook vrij snel weer verdwijnen.

Foto van een kastanje in een van de Lijnbaanhoven in het centrum van Rotterdam, gemaakt eind maart, met knoppen die net blaadjes beginnen te worden
Het prille voorjaar

Vorig jaar heb ik drie maanden lang, in maart, april en mei, elke dag om een uur of negen een foto gemaakt vanaf mijn galerij. Het meest ideaal zou een tegen weer en wind beschermde vaste camera zijn die dat automatisch doet, zoals Bruno van den Elshout gebruikte voor zijn New Horizons-project. Maar ik vrees dat ik dan eerst sponsors moet gaan zoeken. Bovendien: ik woon niet in een vreselijk criminele buurt maar drie maanden lang een dure camera op zo’n openbaar toegankelijke galerij, daarvoor moet je wel erg veel vertrouwen in de mensheid hebben.

Vloeiend of schokkerig

Het gevolg is wel dat er, als je die beeldjes achter elkaar zet, een minder vloeiende animatie ontstaat dan je misschien zou willen. Enigszins teleurgesteld liet ik het project dan ook een zomer, herfst en winter lang liggen.

Foto van de kastanje in een van de Lijnbaanhoven in het centrum van Rotterdam, gemaakt begin mei, als de boom vol in blad staat
Begin mei

Afgelopen zondag, de eerste mooie dag van het volgende voorjaar, kreeg ik ineens zin om het filmpje af te maken. En wat blijkt: eigenlijk heeft die schokkerigheid ook wel weer charme. De natuur laat zich nou eenmaal niet altijd in gelikte formats persen:

My Favorite Chestnut Tree

 
Ik kreeg er al de reactie op dat een filmpje dat een heel jaar laat zien ook wel leuk zou zijn. Maar de reden dat ik er vorig jaar na drie maanden mee ophield was een heel banale: ik ging op vakantie. Bovendien gebeurt er, na die explosie in het voorjaar, in de zomer een paar maanden lang vrij weinig. Maar ik sluit niet uit dat dit projectje in de herfst een vervolg krijgt.

Update: najaar 2016

We zijn alweer een lente en twee herfsten verder en van die najaarsanimatie is nog steeds niets gekomen. Maar de kastanje stond er de afgelopen weken, net als de rest van het parkje, weer uitzonderlijk mooi bij. Dus ik vul dit artikel graag aan met een stilstaand beeld van mijn lievelingsboom:

De kastanjeboom in een van de Lijnbaanhoven tijdens de herfst, gezien van boven
Herfst op de Lijnbaanhoven

En okee, ook nog maar een foto vanuit het park. Om de komende winter af en toe eens naar te kijken.

De kastanjeboom in een van de Lijnbaanhoven tijdens de herfst, gezien vanuit het omliggende park
Winter is coming…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.