Nieuw Feyenoordstadion: De Schuit

Er wordt al een paar jaar gesproken over een nieuw stadion voor Feyenoord, ter vervanging van de legendarische voetbaltempel, tevens gemeentelijk monument, De Kuip.

Ik ben weliswaar niet zo’n frequent bezoeker van het stadion als sommige van mijn stadgenoten, maar ook ik heb mijn herinneringen aan De Kuip. Bijvoorbeeld aan een wedstrijd van Feyenoord tegen Vitesse: 2-1. Pierre van Hooijdonk speelde toen nog mee, dus dat is al even geleden.

Nog veel langer geleden was ik bij het concert van de eeuw (de twintigste) door Eric Clapton. Met Elton John als weggefloten voorprogramma en de toen nog vrijwel onbekende Bonnie Raytt als zeer gewaardeerd tussenprogramma.

Prijsvraag

Vrijwel iedereen in de verre omtrek van Rotterdam heeft inmiddels zijn mening gegeven over de plannen voor een nieuwe Kuip. Ik had weinig meer aan de discussie toe te voegen, dacht ik.

Maar toen het Algemeen Dagblad een ideeënprijsvraag uitschreef over het nieuwe stadion, begon het toch weer te borrelen. Er is geen prijzengeld beschikbaar, maar een meet and greet met Dirk Kuijt is natuurlijk leuk. Dirk Kuijt, Nederlands meest veelzijdige voetballer; volgens mij zou hij ook best zelf een stadion kunnen ontwerpen.

O wacht, bij nader inzien zit Kuijt alleen maar in de jury; de meet and greet is met David Gianotten van OMA. Enfin, dat is misschien wel interessanter voor mijn netwerk.

Zo zat ik een beetje te mijmeren boven mijn laptop. En voor ik het wist had ik een stadion bedacht.

Het voorgestelde nieuwe station van Feyenoord, de Schuit. gezien vanuit het zuidwesten, met andere woorden vanuit de richting Charlois

Complex

Het ontwerpen van een stadion is een verschrikkelijk ingewikkelde klus. Zichtlijnen, akoestiek, constructie, vluchtroutes, Fifa-richtlijnen, er zijn erg veel zaken die moeten kloppen. Het is een illusie dat je dat even in je eentje doet voor een lezersactie van het plaatselijke dagblad.

Maar zo’n prijsvraag is wel geschikt om een idee in de groep te gooien. Een idee dat niet tot op de laatste zitplaats en vluchtroute is doorgerekend, maar dat wel zoveel mogelijk gebaseerd is op plattegronden en doorsnedes van bestaande stadions. Een idee dat in elk geval de verbeelding prikkelt en dat laat zien wat er over een paar jaar zou kunnen staan, daar op die bijzondere plek aan de rivier.

Zichtbaarheid

Want een bijzondere plek is het zeker, misschien wel de meest zichtbare plek van de stad. De spoorlijn richting Antwerpen, Brussel en Parijs zoeft er rakelings langs. Een belangrijke verkeersroute vanaf de Ring naar het centrum, over Stadionweg, Varkenoordse Viaduct en Laan op Zuid, vouwt zich er zo ongeveer omheen. Bovendien komt het stadion aan, en zelfs gedeeltelijk in, de Nieuwe Maas, waardoor het van kilometers afstand te zien is.

Vogelvluchtperspectief van het voorgestelde nieuwe Feyenoordstation, de Schuit, gezien vanuit zuidelijke richting met de Nieuwe Maas, het Noordereiland en Rotterdam-centrum op de achtergrond.

Plattegrond

De plattegrond van mijn prijsvraaginzending is tot stand gekomen door een paar simpele bewerkingen van de standaardplattegrond van een voetbalstadion.

De plattegrond van het nieuwe Feyenoordstation, De Schuit, uitgelegd in vijf stappen

Vrijwel ieder groot stadion heeft aan vier zijden tribunes. Dat levert een rechthoekige plattegrond op(1).

Het spel is het beste te volgen op de tribunes aan de lange zijden van het veld. Dus laten we de tribunes aan die kant wat groter maken en achter de goals wat  kleiner. De plattegrond als geheel wordt dan meer een vierkant (2).

Maar ook de zitplaatsen in de vier hoeken van de tribune zijn niet ideaal dus het is logisch om de plattegrond verder te vervormen tot een cirkel (3).

Ik heb die cirkel aan één kant een beetje opgerekt en in een punt laten uitlopen. De vorm begint dan meer op een druppel te lijken (4).

Daardoor ontstaat een asymmetrische vorm die het gebouw een richting geeft. De punt, hoger dan de rest van het stadion, is een perfecte plek voor skyboxen, met een geweldig uitzicht over zowel het veld als de stad. Verder is er plaats voor bijvoorbeeld zalen, horeca, een perscentrum en een museum.

Uiteindelijk heb ik de druppelvorm wat vloeiender gemaakt waardoor de plattegrond de vorm van een boot krijgt (5).

Inderdaad, een boot. Geen ongepaste metafoor in de grootste havenstad van Europa en zeker niet op deze plaats, half in de rivier.

Doorsnede

De onderstaande doorsnede toont het stadion bij een thuiswedstrijd van Feyenoord tegen, euh, een ploeg met lichtblauw als clubkleur. Rechts zien we het achterschip, links de boeg.

Langsdoorsnede van het voorgestelde nieuwe Feyenoordstation, de Schuit.

Dak

Het dak bestaat uit drie delen. Het middelste gedeelte kan open. Of dicht, het is maar hoe je ‘t bekijkt.

Op het “achterdek” stel ik me een publiek toegankelijk parkachtig groen dak voor met een paar voetbalkooien. Mag je ‘t Cruijfcourts noemen? Vooruit, de goede man heeft tenslotte ook een jaar bij Feyenoord gespeeld en toen werden ze nog kampioen ook.

De “voorplecht” loopt omhoog naar de punt en vormt zo een perfecte zuidhelling met plaats voor ongeveer 7000 zonnepanelen.

Als alternatief zou je daar natuurlijk ook wijnranken kunnen laten groeien en met de verkoop van rode en witte Feyenoordwijn een paar spelers kunnen kopen.

Vogelvluchtperspectief van het voorgestelde nieuwe Feyenoordstation, de Schuit, gezien uit oostelijke richting vanaf een punt boven de Nieuwe Maas

Vanaf de kade

Vanaf kade bij de Warande, ook wel bekend als het Piet Smitterrein, zou het nieuwe stadion er zo uit zien:

Oooghoogteperspectief van het voorgestelde nieuwe Feyenoordstation, de Schuit, gezien vanaf de Piet Smitkade

Vanuit de file op de Brienenoord

Een ander belangrijk standpunt is de van Brienenoordbrug van waaraf de Rotterdamse skyline zich in al haar schoonheid openbaart. Dit zou de bijdrage zijn van het nieuwe stadion aan die skyline:

Het voorgestelde nieuwe station van Feyenoord, de Schuit. gezien vanaf de van Brienenoordbrug

Gezellig naar de Schuit

Over de bijnaam voor het nieuwe stadion hoeft niet lang nagedacht te worden: voor thuiswedstrijden van Feyenoord, en van het Nederlands elftal en wie weet ook nog eens een keer voor een concert van Eric Clapton, gaan we naar De Schuit.

Vogelvluchtperspectief van het voorgestelde nieuwe Feyenoordstation, de Schuit, gezien vanuit noordelijke richting, met andere woorden vanuit de wijk Feijenoord

UPDATE: Oogverblindend

Op zaterdag 15 oktober kopte het AD “Wordt dit het nieuwe stadion?” onder een van mijn plaatjes van De Schuit. Binnenin de krant werden, onder de titel Stadions schitteren je tegemoet, een aantal inzendingen gepresenteerd, waaronder De Schuit. at artikel is nog op de AD-website te lezen, onder de titel Oogverblindende ontwerpen voor een nieuw Feyenoord-stadion.

UPDATE: Niet De Schuit maar De Doos

Op 10 november maakte het AD de winnaar bekend. Dat was helaas niet De Schuit, maar het ontwerp dat kinderen van de John F. Kennedyschool in Hendrik-Ido-Ambacht maakten. Dat heeft als bijzonderheden onder andere een klimmuur, een golvend dak, een F-vormige aanlegsteiger en hele grote voetbalvormige gevelopeningen. In het interieur vallen vooral de ongelofelijk steile tribunes op. Ook voor dit stadium ligt een bijnaam voor de hand: als het ontwerp uitgevoerd zou worden kan het bijna niet anders of dat wordt De Doos. Ik geloof best in de iconische potenties daarvan. Maar laat wel iemand even naar de zichtlijnen van de tribunes naar het veld kijken. Hoe dan ook: gefeliciteerd, kids van de JFK!

Schuit bij Nacht

Ook al zal mijn ontwerp dus nooit uitgevoerd worden, ik maak toch van de gelegenheid gebruikt om nog één artist impression de wereld in de sturen. Een nachtbeeld van de feestelijk verlichte Schuit in de bocht van de rivier. Voor in het grote archief van Nooit Gebouwd Rotterdam.

De Schuit bij Nacht, avondimpressie van het nieuwe Feijenoordstadion aan de Nieuwe Maas

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *