De glaskaart van Rotterdam: een plattegrond in vijftien kleuren

Zo! Dat moet een werk geweest zijn… Al die stukjes gekleurd glas uitsnijden, precies op de goede maat. En ze dan zorgvuldig rangschikken op een stalen plaat tot er een kleurrijke plattegrond van Rotterdam ontstaat.

De Rotterdamse biinnenstad tussen Centraal Station en Nieuwe Maas en tussen 'Claese de Vrieselaan en Mariniersweg; fragment van een kaart van Rotterdam met alle bouwblokken uitgevoerd als glas in vijftien kleuren
Rotterdam-centrum in vijftien kleuren glas

Digitaal glas

Nee hoor, er is tegenwoordig gelukkig software om het een en ander digitaal te simuleren. Deze glaskaart van Rotterdam is gemaakt van een Autocad-bestand met de bouwblokken van de stad. In 3ds Max heb ik er wat onregelmatigheid aan toegevoegd om het niet al te computergestuurd te laten overkomen. Daarna heb ik, volkomen random, aan ieder blokje één van vijftien verschillende kleuren glas laten toewijzen. Tenslotte zijn er in Photoshop nog wat nabewerkingen verricht.

De eigenschappen van glas

Het is minder werk dan fysiek alles uit te snijden, maar dat wil ook weer niet zeggen dat ‘t een eitje is. Glas is een van de moeilijkste materialen om te visualiseren. Ik heb eindeloos aan de knoppen zitten draaien tot alle eigenschappen van het glas (transparantie, reflectie, breking, schaduw, om er een paar te noemen) helemaal naar mijn zin waren.

Fragment van de vijftien kleuren-glaskaart van Rotterdam met het gebied rond de kruising van Westersingel en Mathenesserlaan
Heemraadssingel en Nieuwe Binnenweg

Glas binnen de Ruit

De kaart laat niet de hele stad zien; bij zo’n grote uitsnede zouden de fijne details verloren gaan. Ik heb me daarom beperkt tot ruwweg het gebied binnen de Ring, of de Ruit, zoals-ie ook wel genoemd wordt. En nee, de kleurtjes hebben echt geen betekenis, ze zijn volkomen willekeurig. Nou ja, je kunt er natuurlijk wel weer een verhaal bij bedenken over de veelkleurigheid, de diversiteit van de stad.

Structuren

Het grappige is dat, ook al ontbreekt er belangrijke informatie als wegen en waterpartijen, de belangrijkste structuren van de stad heel herkenbaar zijn. Allereerst natuurlijk de sierlijke slinger van de Nieuwe Maas. Maar ook grote havenbekkens als de Rijnhaven, de Maashaven en de Waalhaven springen eruit.

Iemand die de stad kent weet ook grote groengebieden als het Kralingse Bos en het Park meteen te vinden. Hetzelfde geldt voor de spoorlijn richting Dordrecht en voor wijken als het Noordereiland en Katendrecht.

Verder zijn er een aantal gebouwen die door hun afmetingen en vorm in het oog springen: het Centraal Station (oranje, linksboven) de Peperklip (blauw, rechts van het midden) en de Kuip (rood, rechtsonder)

Kaart van Rotterdam binnen de Ruit, met de bouwblokken uitgevoerd als glas in vijftien verschillende kleuren
De Glaskaart van Rotterdam

Kaartenwinkel

Gezien het toenemende aantal kaarten in mijn oeuvre heb ik er een speciaal album voor geopend in mijn webshop. Met vooralsnog een bescheiden selectie maar er komt meer aan…

Deel van een kaart van Rotterdam uitgevoerd in gekleurd glas, ingelijst aan de muur in een moderne woonkamer
De glaskaart aan de muur

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.