Herfst in Rotterdam: ginkgo’s, zeepbomen en meer

Over het nut van bomen in de stad hoef ik nauwelijks, euh, een boom op te zetten. Ze zuiveren de lucht, zorgen dat het ‘s zomers net iets minder warm wordt, houden water vast na zware regenbuien en leveren meteen ook een bijdrage aan het halen van de klimaatdoelstellingen.

En natuurlijk maken ze de stad ook mooier. Die decoratieve functie komt het best tot zijn recht in twee perioden: de lente en de herfst. Bomen die maandenlang vrij onopvallend kaal, respectievelijk groen staan te wezen barsten plotseling uit in een feest van kleur.

Nu de meteorologische (en de fotografische) herfst zo’n beetje op zijn eind loopt wil ik in deze blogpost een kleine, verre van complete, rondleiding geven door het Rotterdam van de herfst van 2019.

De Leuvehaven en het Wijnhaveneiland in Rotterdam op een avond in de herfst, met binnenvaartschepen, hoge bomen en woontorens
Bomen, boten en torens op het Wijnhaveneiland

Platanen

Rotterdam is een echte platanenstad. Zoals 020 zijn iepen heeft kan Roffa trots zijn op zijn platanen. Daaronder natuurlijk bijna-boom-van-het-jaar de Lijnbaanplataan. Maar ook langs de singels staan fraaie oude exemplaren zoals deze krasse knar in het groene talud langs de Noordsingel.

De Noordsingel in Rotterdam in de herfst, met een oude plataan, rustende ganzen en een houten voetgangersbrug
Herfst in Rotterdam: de Noordsingel

Peulen

Maar hoe mooi de plataan ook is: alleen maar platanen in de stad, dat gaat vervelen. Gelukkig zijn er vele andere soorten in de stad te vinden. Zoals de valse Christusdoorns (hun Latijnse naam gleditsia triacanthos klinkt wat sympathieker) met de opvallende rode peulen die sinds een paar jaar Erasmus flankeren in het parkje voor de Laurenskerk.

Het bronzen beeld van Erasmus bij de Laurenskerk in Rotterdam met op de achtergrond valse Christusdoorns (gleditsia triacantos) met rode peulen en geelgroene bladeren
Erasmus en de valse Christusdoorns

Amber

Over de liquidambar styraciflua, oftewel de amberboom, schreef ik eerder een complete blogpost. Er staan in Rotterdam intussen heel wat van deze bomen waarvan de bladeren zo ongeveer alle kleuren van de regenboog aan kunnen nemen behalve blauw. Telkens als ik denk dat ik ondertussen genoeg foto’s heb van deze wonderboom kom ik er weer een tegen die me toch weer naar de camera doet grijpen.

Takken en rode bladeren van een amberboom (liquidambar styraciflua) in het Park in Rotterdam
Amberboom in het Park

Eendenpoten

Een andere boom die juist in de herfst staat te shinen is de ginkgo biloba, al houdt die het bij één kleur: knalgeel. Deze uit Japan afkomstige exoot heeft een, veel minder bekende, Nederlandse naam: de eendenpootboom. En inderdaad, de bladeren lijken heel erg op eendenvoetjes. De ginkgo is trouwens een van de zeer weinige boomsoorten met een eigen Twitter-account.

Ginkgo biloba, of in het Nederlands: eendenpootboom, voor een modern woongebouw in de herfst
Ginkgo in Blijdorp (de wijk, niet de diergaarde)

Zeep of vernis

Op het Leuvehoofd kwam ik de onderstaande schoonheid tegen. Bij navraag bleek het een koelreuteria paniculata, in het Nederlands aangeduid als gele zeepboom of Chinese vernisboom. Dit parkje aan de voet van de Erasmusbrug is ontworpen door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf, die eigenlijk veel bekender is vanwege zijn werk aan de High Line in New York. Ik ga ervan uit dat hij ook verantwoordelijk is voor het planten van deze vernisboom. Goeie keus, Piet!

Een gele zeepboom (koelreuteria paniculata), ook wel Chinese vernisboom genaamd, met herfstkleur, in het parkje op het Leuvehoofd bij de Erasmusbrug in Rotterdam
Gele zeepboom op het Leuvehoofd

Vleugelnoot

Minder opvallend qua herfstkleuren, maar toch zeker een aangename verschijning is de Kaukasische vleugelnoot (pterocarya fraxinifolia). Dit exemplaar staat op een onooglijk pleintje aan de Baan, achter het pand van de GGD. Dat gebouw werd in 1941 in gebruik genomen; het zou dus best kunnen dat de boom intussen ook bijna tachtig is.

Kaukasische vleugelnoot (pterocarya fraxinifolia) aan de Baan achter het gebouw van de GGD in Rotterdam
De vleugelnoot aan de Baan

Late Herfst

De herfst van 2019 was wat trager dan gebruikelijk. De verkleuring kwam laat op gang en tot ver in november waren veel bomen nog rijkelijk voorzien van blaadjes. Dat had, voor de verandering, eens niet te maken met de klimaatverandering. Integendeel: de oorzaak lag in het rustige herfstweer zonder extremen: geen hele koude of hele warme periodes. Verder viel er wel voldoende water uit de lucht en, ook heel belangrijk: de grote herfststorm, die in één klap alle blaadjes wegblaast, bleef uit.

Desondanks was het mooie er eind november wel een beetje af. Hoewel, zo’n pad dat geheel bedekt is met lindebladeren levert natuurlijk ook wel een fraai plaatje op.

Lindelaan bedekt met gevallen bladeren op een mooie dag in de herfst in het Park bij de de Euromast in Rotterdam
Lindelaan bij de Euromast

Bekijk ook andere virtuele herfstrondleidingen: 2017, 2021

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.