Nieuwe IJslandse impressies.

Deze week twee jaar geleden was ik in IJsland, samen met reisgenoot A; ik schreef er eerder deze blogpost over. Het weerzien met ons geliefde Reykjavik was hartverwarmend maar laat ik eerlijk zijn: het weer had beter gekund. Vooral de eerste dagen van ons reisje werden het materieel en het humeur zwaar op de proef gesteld door striemende wind en langdurige regenval bij temperaturen net boven het vriespunt.

Digitaal schilderij van een straat in het centrum van IJsland, met kleurrijke huizen, cafés en winkels en op de achtergrond de beroemde Hallgrímskirkja
De Skólavörðustígur met de Hallgrímskirkja

Fotogeniek

De omstandigheden waren, met andere woorden, niet ideaal om te fotograferen. Terwijl IJsland, bij iets beter weer, toch zo fotogeniek is: kleurrijke stadjes, pittoreske haventjes, ruige landschappen. Vulkanen, geysers, gletschers. Fjorden, bergen, lavavelden. Spectaculaire watervallen, woeste beekjes, kokende modderpoelen. Vuurtorens, kerkjes, plaggenhutten.

Impressionistisch digitaal schilderij van de IJslandse ringweg tussen Reykjavik en Borgarnes
De ringweg tussen Reykjavik en Borgarnes

Verschilderingen

Tot het neerzetten van een krukje en een schildersezel om die schoonheid te schilderen nodigde het weer al helemaal niet uit. Gelukkig kan dat tegenwoordig ook achteraf. Ik maakte in Photoshop al een serie impressionistische “verschilderingen” van foto’s gemaakt tijdens eerdere reizen naar IJsland. De donkere lockdownmaanden waren een goede aanleiding om ook het fotomateriaal van 2019 eens op die manier onder handen te nemen.

Digitaal schilderij van Harpa, de concert- en congreszaal in het centrum van Reykjavik, IJsland
Concertzaal Harpa

Filters, texturen, reliëf

Photoshop zit vol met filters waarmee je een foto binnen enkele seconden kunt omtoveren tot een aquarel of een houtskoolschets. In de meeste gevallen zijn die bewerkingen toch net een beetje te simpel om langdurig het oog te plezieren. Maar door een aantal van die filters over elkaar te leggen, ze te combineren met papier-, canvas- en/of grungetexturen, en het resultaat een suggestie van reliëf mee te geven, kun je wel degelijk mooie plaatjes maken. Impressies met veel kleurschakeringen en een zekere speelsheid, ruwheid en toevalligheid.

Uitzicht vanaf Perlan op de Öskjuhlíð-heuvel over Reykjavik, de zee en de besneeuwde bergen
Reykjavik gezien vanaf uitzichtspunt Perlan

Remakes

Toen ik eenmaal zo lekker bezig was heb ik ook de eerder gemaakte verschilderingen nog maar eens kritisch bekeken. De meeste daarvan waren inmiddels een jaar of zeven oud en konden wel een extra likje digitale verf gebruiken. Na al die tijd blijk ik, op het gebied van Photoshop’s special effects, toch nog wel wat te hebben bijgeleerd.

Schilderachtige impressie van een voetbalwedstrijd op een mistige dag in Djupivogur, IJsland
Een voetbalwedstrijd in Djupivogur

Weerzien

Natuurlijk hoop ik binnen niet al te lange tijd weer naar IJsland te kunnen zonder zorgen over besmettingsgevaar, mondkapjes of quarantaine. Ik heb er, zelfs na vier reizen, nog lang niet alles gezien en ook zeker niet allemaal bij mooi weer. Maar zolang corona een fysiek weerzien nog in de weg staat komt digitaal schilderen het dichtst bij de echte reiservaring.

Digitale impressie van een van de vulkanen van Laki in het binnenland van IJsland
Een van de vulkanen van Laki

IJsland – the Movie

Ik heb alle IJslandse verschilderingen samengebundeld in een filmpje. Alle? Nou, om eerlijk te zijn heb ik er een paar uit moeten laten; de teller staat intussen op 59 en ze pasten er niet allemaal in. Ik heb dus een paar moeilijke keuzes moeten maken. Kill your darlings, zegt men dan.

Galerie

In mijn online galerie, powered by Werk aan de Muur, heb ik die keuzestress niet. Daar zijn alle IJslandse impressies te bewonderen en eventueel te bestellen op canvas, acrylglas, aluminium of een keur aan andere materialen.

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 27. februari 2021

    […] Update, 27 februari 2021: Nieuwe IJslandse impressies. […]

  2. 5. juni 2021

    […] verklaren die in die maanden aan mijn laptop zijn ontsproten. Ik schreef al eerder over de IJslandse impressies en ook het Europese vlaggenproject en de Rotterdamse verschilderingen kregen een duwtje in de goede […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *