Nieuwe IJslandse impressies.

De landschappen en stadjes van IJsland zijn dankbare onderwerpen voor foto’s maar vormen ook inspiratie voor andere vormen van kunst. Na vier reizen heb ik dan ook een harde schijf vol plaatjes van het eiland van ijs en vuur. Duizenden foto’s maar ook een groeiende verzameling van wat ik bij gebrek aan beter aanduid als digitale schilderijen.

Digitaal schilderij van Reykjavik, IJsland, op een ezel in een digitaal (dus fictief) atelier van een kunstenaar in Reykjavik
Digitaal schilderij in een digitaal atelier…

Deze week twee jaar geleden was ik voor het laatst in IJsland, samen met reisgenoot A; ik schreef er eerder deze blogpost over. Het weerzien met ons geliefde Reykjavik was hartverwarmend maar laat ik eerlijk zijn: het weer had beter gekund. Vooral de eerste dagen van ons reisje werden het materieel en het humeur zwaar op de proef gesteld door striemende wind en langdurige regenval bij temperaturen net boven het vriespunt.

Digitaal schilderij van een straat in het centrum van Reykjavik, met kleurrijke huizen, cafés en winkels en op de achtergrond de beroemde Hallgrímskirkja
De Skólavörðustígur met de Hallgrímskirkja

Fotogeniek

De omstandigheden waren, met andere woorden, niet ideaal om te fotograferen. Terwijl het land van ijs en vuur, bij iets beter weer, toch zo fotogeniek is: kleurrijke stadjes, pittoreske haventjes, ruige landschappen. Vulkanen, geysers, gletschers. Fjorden, bergen, lavavelden. Spectaculaire watervallen, woeste beekjes, kokende modderpoelen. Vuurtorens, kerkjes, plaggenhutten.

Kunst, geinspireeerd door IJsland: Impressionistisch digitaal schilderij van de ringweg tussen Reykjavik en Borgarnes
De ringweg tussen Reykjavik en Borgarnes

Verschilderingen

Tot het neerzetten van een krukje en een schildersezel om die schoonheid te schilderen nodigde het weer al helemaal niet uit. Gelukkig kan dat tegenwoordig ook achteraf. Ik maakte in Photoshop al eerder een serie impressionistische “verschilderingen”: digitale kunst gebaseerd op foto’s gemaakt tijdens voorgaande reizen naar IJsland. De donkere lockdownmaanden waren een goede aanleiding om ook het fotomateriaal van 2019 eens op die manier onder handen te nemen.

Digitaal schilderij van Harpa, de concert- en congreszaal in het centrum van Reykjavik
Concertzaal Harpa

Filters, texturen, reliëf

Photoshop zit vol met filters waarmee je een foto binnen enkele seconden kunt omtoveren tot een aquarel of een houtskoolschets. Maar dat is geen kunst… In de meeste gevallen zijn die bewerkingen toch net een beetje te simpel om langdurig het oog te plezieren. Maar door een aantal van die filters over elkaar te leggen, ze te combineren met papier-, canvas- en/of grungetexturen, en het resultaat een suggestie van reliëf mee te geven, kun je wel degelijk mooie plaatjes maken. Impressies met veel kleurschakeringen en een zekere speelsheid, ruwheid en toevalligheid.

Uitzicht vanaf Perlan op de Öskjuhlíð-heuvel over Reykjavik, de zee en de besneeuwde bergen
Reykjavik gezien vanaf uitzichtspunt Perlan

Remakes

Toen ik eenmaal zo lekker bezig was heb ik ook mijn eerder gemaakte IJsland-kunst nog maar eens kritisch bekeken. De meeste van die verschilderingen waren inmiddels een jaar of zeven oud en konden wel een extra likje digitale verf gebruiken. Na al die tijd blijk ik, op het gebied van Photoshop’s special effects, toch nog wel wat te hebben bijgeleerd.

Schilderachtige impressie van een voetbalwedstrijd op een mistige dag in Djupivogur, IJsland
Een voetbalwedstrijd in Djupivogur

Weerzien

Natuurlijk hoop ik binnen niet al te lange tijd weer naar IJsland te kunnen zonder zorgen over besmettingsgevaar, mondkapjes of quarantaine. Ik heb er, zelfs na vier reizen, nog lang niet alles gezien en ook zeker niet allemaal bij mooi weer. Maar zolang corona een fysiek weerzien nog in de weg staat komt digitaal schilderen het dichtst bij de echte reiservaring.

Digitale impressie van een van de vulkanen van Laki in het binnenland van IJsland
Een van de vulkanen van Laki

IJsland – the Movie

Ik heb al mijn IJslandse kunst samengebundeld in een filmpje. Alle? Nou, om eerlijk te zijn heb ik er een paar verschilderingen uit moeten laten; de teller staat intussen op 59 en ze pasten er niet allemaal in. Ik heb dus een paar moeilijke keuzes moeten maken. Kill your darlings, zegt men dan.

Impressions of Iceland

Galerie

In mijn online galerie, powered by Werk aan de Muur, heb ik die keuzestress niet. Daar zijn alle IJslandse impressies te bewonderen en eventueel te bestellen op canvas, acrylglas, aluminium of een keur aan andere materialen.

Digitaal schilderij van de Skólavörðustígur, de straat die naar de bekende Hallgrimskirkja in Reykjavik, IJsland, leidt, in een klassieke lijst aan de muur
Skólavörðustígur en Hallgrímskirkja in een klassieke lijst

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.