Vergeet schaapjes tellen; zo val je in slaap!

Ik heb vroeger vaak slaapproblemen gehad. ‘s Avonds in slaap vallen lukte meestal nog wel maar als ik om een uur of drie ‘s nachts wakker werd begon het getob, gewoel en gepieker. Het gevolg: overdag moeite hebben met concentratie, daar gestresst van raken en als gevolg nog slechter slapen.

Trucjes

Ik heb in de loop der jaren heel wat trucjes bedacht om uit die vicieuze cirkel te raken. Proberen me mijn laatste droom te herinneren bijvoorbeeld. Of mijn ademhaling tellen. In gedachten de marathon rennen. Of me voorstellen dat ik op een heksenbezem door een mooi landschap vlieg. Daardoor behoren mijn slaapproblemen grotendeels tot het verleden. Anders gezegd: ik val meestal als een Blok in slaap (laat ik het naamgrapje zelf maar maken…)

Slapen in crisistijd

En toch: helemaal weg is de problematiek nooit, zeker niet in tijden van spanning. Op het moment van schrijven zitten we midden in de coronacrisis. Of pas aan het begin, of alweer bijna aan het eind, wie zal het zeggen. Het levert in elk geval een hoop onzekerheid op en dat is slecht voor de nachtrust. En dat moeten we nu net niet hebben want stress en een belabberde nachtrust zijn slecht voor de weerstand.

Maar in tijden van crisis worden de beste ideeën geboren. Toen ik een paar dagen geleden de slaap niet kon vatten en de gebruikelijke trucjes niet werkten bedacht ik iets nieuws. Dat werkte opmerkelijk goed. En hoewel het eigenlijk niet tot de core business van 3Develop behoort, deel ik dit slaapmiddel toch graag met de wereld.

Gibberish of koeterwaals: tientallen fantasiewoorden in de slaapkamerkleuren geel, blauw en groen, om lekker bij in slaap te vallen
In slaap vallen met de koeterwaals-methode.

Fantasie

Het toverwoord is gibberish. Of in het Nederlands: koeterwaals. Een term die gebruikt wordt om een fantasietaaltje met niet bestaande woorden aan te duiden. Apotakio. Kinabaliscu. Porentax. Als de slaap niet wil komen, verzin dan zo’n volstrekt betekenisloos woord. Spreek het in gedachten een paar keer uit en bedenk er dan nog een. En nog een. Fioritente. Ytraliscina. Olautriniti. Alsof je de plaatsnamen opleest van de kaart van een exotisch land.

De reden dat het werkt is heel simpel: je geeft je geest iets te doen. Een eenvoudig taakje, een afleidingsmanoeuvre die voorkomt dat je gaat piekeren. Delominar. Sibelurica. Pantodi.

Ik weet niet precies hoeveel uitspreekbare woorden je kunt maken met 26 letters maar het moeten er miljarden en miljarden zijn. Lang voordat je ook maar een promille van een promille van die woordenschat hebt aangeboord, ben je onder zeil. Of je nou ‘s avonds net in bed bent gestapt of midden in de nacht wakker wordt. Semprugh. Koefadice. Gaminoskorelin.

Landkaart van het eiland Koeterwallonië, met koeterwaalse of gibberish plaatsnamen, om lekker mee in slaap te vallen
De landkaart van Koeterwallonië

Volksgezondheid

Ik hoop hiermee een bijdrage te hebben geleverd aan de volksgezondheid. Of als ik maar één bloglezer help sneller in slaap te vallen: wie één mens helpt, helpt de wereld. Samotisian. Puraficus. Dopilatidonu. Namens iedereen bij 3Develop: welterusten en morgen gezond weer op!

Slaapkamer met aan de muur boven het bed een ingelijste print met een visualisatie van de koeterwaals-methode om makkelijker in slaap te vallen
Slapen als een Blok

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Arjan schreef:

    Heel herkenbaar en je eerste aanbevelingen doe ik ook als ik de slaap niet kan vatten. Maar nog veel beter voor mijn gemoedstoestand in deze rare periode is de ontdekking (via de Rotterdam Scheurmail) van jouw website! Ik moet eigenlijk thuis werken maar zit al uren door je site te ‘bladeren’. Wat een ontdekking en fantastisch werk! Ga zo door, je hebt er een fan bij!

    • Frans Blok schreef:

      Dat is fijn om te horen! Ik had al gezien dat ik in de Scheurmail stond, leuk dat dat ook daadwerkelijk bezoek oplevert. En als dat bezoek dan ook nog enthousiast is ben ik helemaal blij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.