Jupiter, Venus en Rotterdam

De 3Develop-burelen hebben normaal al geen beroerd uitzicht maar op de avond van 30 juni 2015 wachtte me bij thuiskomst een wel heel bijzonder spektakel. Hoewel al ruim na tien uur was het nog steeds niet helemaal donker. Aan de noordwestelijke hemel stonden twee sterren vlakbij elkaar: een heldere en een zeer heldere.

Schijnbare samenstand

Als je midden in de stad zulke heldere sterren ziet weet je bijna zeker dat het geen sterren zijn maar planeten. En inderdaad het waren Jupiter en Venus en hun conjunctie, oftewel schijnbare samenstand, was een van de meest fraaie hemelverschijnselen van dit jaar.

Uiteraard heb ik meteen mijn camera en statief gepakt om een foto te maken. Of meteen maar drie foto’s en die in Photoshop samengevoegd tot een hdr-beeld; anders krijg je nooit zowel de hemel als de bebouwing goed belicht:

Conjunctie van Jupiter en Venus in juni 2015, gezien vanuit het centrum van Rotterdam met een prominente positie voor het Calypso-blok en de Schouwburg

De bovenste, minst heldere, van de twee planeten is Jupiter. Die is eigenlijk veel groter dan Venus maar staat ongeveer tien keer zo ver weg. Dat laat meteen zien dat de samenstand slechts schijn is: in werkelijkheid staan de twee planeten nog steeds heel ver uit elkaar, alleen vanaf de Aarde gezien lijken ze elkaar bijna te raken.

Zichtbare details

Het hemellichaam waarop de meeste details zichtbaar zijn is natuurlijk de planeet op de voorgrond, de Aarde. Het grote wit-rode bouwwerk is woongebouw Calypso. Daarachter is net een stukje te zien van kantoortoren First in aanbouw. Verder naar voren zien we de rode lichtlijn, de toneeltoren en wat andere dakopbouwen van de Rotterdamse Schouwburg.

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *