De kaart van Europa in sloophout

Ruim op tijd voor de Europese verkiezingen is-ie klaar: de kaart van Europa in digitaal sloophout. De derde in een serie; eerder maakte ik een sloophoutkaart van Nederland en van de wereld.

De digitale sloophoutkaart van Europa, opgebouwd uit 54 verschillende stukjes virtueel gerecycled hout
De sloophoutkaart van Europa

54 landen

Het maken van deze kaart was wel wat lastiger dan de vorige twee. In plaats van 12 provincies of zeven continenten hebben we hier te maken met 54 verschillende landen en landjes. En voor elk daarvan heb ik een apart stukje hout gezocht. Virtueel hout overigens, laten daar geen misverstanden over bestaan.

Detail van de sloophoutkaart van Europa met ieder land opgebouwd uit verschillende stukken digitaal gerecycled hout
Midden-Europa in sloophout

Geopolitiek

Je krijgt bij het maken van een kaart van Europa wel meteen te maken met geopolitieke vraagstukken. Uit welk hout moet bijvoorbeeld de Krim gesneden worden? Ik heb me maar aangesloten bij de internationale gemeenschap, die de Russische annexatie van het schiereiland niet erkent.

De sloophoutkaart van Europa aan de muur in een modern ingerichte kamer boven een houten werktafel
De sloophoutkaart van Europa aan de muur

Brexit

Vanuit Engeland kreeg ik de vraag of ik een versie kon maken met het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd als verkoolde stukjes hout. Maar als anglofiel en Europeaan hoop ik van ganser harte dat het Brexit-debat niet nog meer uit de hand gaat lopen.

En over de UK gesproken: ik heb Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland uit verschillende stukjes hout opgebouwd. Ze hebben allemaal een eigen voetbalteam; dat lijkt me een goed criterium.

Uitsnede van de sloophoutkaart van Europa met de Britse eilanden
De Britse eilanden in sloophout

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *