• Niet gecategoriseerd

Kerstmis: een feest van licht en kleur

Kerstmis valt in het meest grijze en donkere deel van het jaar. Wat de natuur betreft dan, want met kerstverlichting en -versiering wordt dat gemis aan licht en kleur tegenwoordig ruimschoots gecompenseerd. Ik presenteer in deze blogpost twee kaarten die daarom heel goed bij de kersttijd passen: de Lichtkaart en de Kleurenkaart van Rotterdam.

Kaart van Rotterdam met bouwblokken in bonte, willekeurige kleuren, ingelijst aan de muur in een met houtskool geschetste woonkamer
In een woonkamer van houtskool…

Zonnewende

Kerstmis is de belangrijkste christelijke feestdag, maar de oorsprong van het feest dateert al van voor de geboorte van Jezus. Zowel de Romeinen als de Germanen lieten de winterzonnewende op 21 december niet ongemerkt voorbijgaan.

Begrijpelijk: zelfs in de moderne tijd met zijn centrale verwarming en overvloed aan kunstlicht raken veel mensen een beetje depressief van de korte, kille dagen. In vroeger tijden, in slecht verwarmde huizen bij kaarslicht, moet dit deel van het jaar nog veel deprimerender hebben aangevoeld.

Het moment dat de dagen weer langer gaan worden en dat we weer langzaam op weg gaan naar het voorjaar is dan een goede reden voor een feest. Al gaat dat lengen der dagen in eerste instantie tergend langzaam en komen er eerst nog een paar koude wintermaanden aan.

Satellietfoto’s

Kerstmis is, met andere woorden, een goed moment om mijn Lichtkaart van Rotterdam te presenteren. De inspiratie daarvoor kwam van de bekende nachtelijke satellietopnamen van onze planeet:

Lights of Human Activity Shine in NASA's Image of Earth at Night

Netwerk

De kaart is gebaseerd op een Autocad-tekening van het centrum van de Maasstad en wijde omgeving, die zodanig is gestileerd in Photoshop dat de stad een netwerk lijkt van lichte lijnen en plekken tegen een zwarte achtergrond.

De lichtkaart van Rotterdam, een plattegrond van het centrum en wijde omgeving die de stad laat zien als netwerk van lichte lijnen en plekken tegen een donkere achtergrond
De Lichtkaart van Rotterdam

Brienenoord

Hieronder zien we een detail van de kaart: het eiland van Brienenoord en de gelijknamige brug, met een stukje Nieuwe Maas en het noordelijk deel van de wijk IJsselmonde. Waarom juist dit deel? Omdat ik het verkeersplein aan de voet van de brug, rechts in beeld, er zo mooi frivool vind uitzien.

Detail van de lichtkaart van Rotterdam, ingezoomd op het eiland van Brienenoord en omgeving met onder andere de gelijknamige brug met verkeersknooppunt.
Eiland en brug van Brienenoord

Kleur

Ook een beetje extra kleur kunnen we wel gebruiken rond de Kerstdagen. De natuur kent twee momenten dat we verwend worden met een bijna psychedelische kleurenexplosie, de herfst en de lente. Maar eind december zitten we in een wat kleurloze, grijze periode. Niet voor niets komt kerstboomverlichting tegenwoordig vaak in allerlei kleurtjes. En het vuurwerk met Nieuwjaar is natuurlijk één grote compensatie voor tekort aan kleur en licht.

Contravorm

Ik heb dezelfde uitsnede van de plattegrond daarom ook bewerkt tot Kleurenkaart, een ode aan Rotterdam als veelkleurige stad. We zien hier alleen de bouwblokken van de stad maar door de contravorm kunnen we zonder moeite de Nieuwe Maas, de havens, de parken en belangrijke verkeersroutes herkennen. De kleurtjes zijn volkomen willekeurig, met uitzondering van de Kuip (die in geel of blauw toch wat vreemde suggesties zou wekken).

De kleurenkaart van Rotterdam, een plattegrond van het centrum en wijde omgeving met alle bouwblokken uitgevoerd in een willekeurige kleur tegen een zwarte achtergrond
De Kleurenkaart van Rotterdam

Ook hier zoomen we even wat verder in, deze keer met het stadscentrum als bestemming. Het lichtblauwe blokje iets boven het midden is trouwens de 3Develop tower, waar de beide kaarten tot stand kwamen.

Detail van de kleurenkaart van Rotterdam met het centrum als uitsnede en alle bouwblokken in een willekeurige kleur afgebeeld
Rotterdam-centrum in kleur

Uitbundig

Volgens de BBC, toch niet de eerste de beste, is Rotterdam de meest intense, speelse, uitbundige stad ter wereld. Nou, dat komt goed tot uitdrukking in dit feest van kleur, toch?

Namens iedereen bij 3Develop (grapje, 3Develop is een eenmansbedrijf) wens ik alle lezers van mijn blog intense, speelse en uitbundige Kerstdagen en een dito 2018!

Jonge vrouw bestudeert in museum de Lichtkaart van Rotterdam
De Lichtkaart in een museum

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.