Symmetrische patronen delven in Kaleidoscopia

Op dezelfde dag dat professor Robbert Dijkgraaf zijn DWDD-college over symmetrie gaf vond ik bij Digital Photography School een tutorial over het maken van caleiscopische patronen. Dat kan natuurlijk geen toeval zijn. Of, nou ja, dat kan natuurlijk best toeval zijn, maar opvallend was het wel.

Photoshop

Om het tutorial kort samen te vatten: door afbeeldingen in Photoshop te kopiëren, spiegelen en roteren en door gebruik te maken van de mengmodus Lighten kun je allerlei wonderbaarlijke symmetrische caleidoscopische patronen fabriceren. Deze korte animatie laat het principe zien:

The making of Sweetgum Diamond

Symmetrie

En om het college van professor Dijkgraaf kort samen te vatten: symmetrie komt op allerlei manieren in de natuur voor, van sneeuwvlokken tot zeesterren en van siervuurwerk tot ons eigen spiegelbeeld. Symmetrie geeft orde, regelmaat en voorspelbaarheid in ons leven. Ook in de kunst, de architectuur en de muziek is symmetrie dan ook een veelgebruikt principe.

Kleurrijk caleidoscopisch symmetrisch patroon gemaakt in Photoshop met als basis een foto van een struik met rode bessen in de herfst.
Symmetrische kunst: Red Berries

Caleidoscopie

Het is een aangenaam tijdverdrijf om op een kille regenachtige zondagmiddag een beetje met Photoshop te spelen en symmetrische patronen in elkaar te zetten. Al gauw bleek echter dat niet iedere foto zich even goed leent voor het maken van een caleidoscopie. Soms is het resultaat adembenemend, soms is het, tja, gewoon een beetje raar.

Twee voorbeelden van een caleidoscopie: een symmetrisch patroon gemaakt door het kopieren, spiegelen en roteren van een foto in Photoshop
Adembenemend of een beetje raar

Script

Om sneller te kunnen zien of een plaatje geschikt is om te caleidoscopiëren maakte ik er een Photoshop action van. Dat is een soort script waarmee je een serie bewerkingen automatisch kunt uitvoeren. Ik maakte zelfs een paar verschillende actions, waardoor ik van dezelfde foto meerdere, telkens andere patronen kon maken.

Een foto van een eikenboom in de herfst getransformeerd tot zes verschillende caleidoscopische patronen
Eikenbladeren, zes keer bewerkt

Bitcoins

Toen ik die actions vervolgens losliet op een folder met herfstfoto’s, brak er een stuwmeer aan schoonheid open. Ik werd overspoeld met vele honderden patronen, de een nog mooier dan de andere. Het voelde een beetje als het delven van bitcoins: de computer aan het werk zetten om uit enen en nullen waarde te creëren.

Quilt

Aan mij de taak om de mooiste exemplaren uit te zoeken en er namen voor te verzinnen. Uiteindelijk kwam ik tot een selectie van 49 kunstwerken, hieronder verzameld op een quilt. Of op een muur met tegeltjes, dat mag je er ook in zien.

49 veelkleurige caleidoscopische patronen als tegels in een muur
49 caleidoscopieën

Dekbedden

Dit soort patronen zijn natuurlijk erg geschikt om op dekbedden, handdoeken, gordijnen en kussens te printen. En dat komt goed uit want mijn webshop bij Pixels.com heeft die artikelen in het assortiment. Wie wil er nou niet slapen onder zo’n caleidoscopisch dekbed? Als dat de nachtrust niet ten goede komt…

Drie dekbedden met kleurrijke harmonieuze symmetrische patronen er op geprint
Caleidoscopische dekbedden

Yoga

En als de de harmonie en balans van een symmetrisch patroon ergens tot hun recht komen dan is het wel in een yoga-ruimte. Ideaal dus voor op het yogamatje:

Vijf yogamatten met kleurrijke harmonieuze symmetrische patronen er op geprint
Harmonische yogamatjes

Da beach

En hoewel het bij het ter perse gaan van deze blogpost begin januari is en enkele graden boven nul, wil ik toch besluiten met een paar caleidoscopische strandlakens. We gaan tenslotte langzaam weer naar de zomer toe. Denk de zon en het zand er zelf even bij:

Vier strandlakens met kleurrijke harmonieuze symmetrische patronen er op geprint
Symmetrische strandlakens

Lees ook:
Lente in Kaleidoscopia: mandala’s melkwegen en andere muurbloempjes
Vier seizoenen botanische kunst uit Kaleidoscopia

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.