• Niet gecategoriseerd

Kroonkurken op een houten vloer: de bierwereldkaart

Sinds ik ruim een jaar geleden op dit blog een artikel schreef over bierfotografie, beschik ik over een kleurrijke collectie kroonkurken. Een groeiende verzameling want mijn vrienden blijven ze bewaren voor me en zelf mag ik ook graag een flesje openen. Ik had al langer het idee om eens een wereldkaart van al die bierdoppen te maken. En de gedeeltelijke lockdown van de laatste weken was een goede aanleiding om dat plan eens uit te voeren. Als morele steun voor de Nederlandse horeca. Niet dat ze daar erg veel aan hebben maar toch…

De Bierdoppen-Wereldkaart, gemaakt van kroonkurken van 54 verschillende Belgische en Nederlandse bieren of een witte houten vloer
Een wereld van kroonkurken

Virtueel

De vaste lezers van dit blog zullen al wel een vermoeden hebben dat deze wereldkaart, zoals al mijn kaarten, virtueel is. Ik heb helaas in het echt niet zo’n mooie ruwe witte houten vloer. Maar ik heb de kroonkurken uit de eerder genoemde collectie wel gebruikt als referentie. In totaal zitten er in de kaart 514 kroonkurken van 54 verschillende bieren.

Ik had natuurlijk de verschillende continenten kunnen maken met doppen van plaatselijke bieren. Bintang in Indonesie, Kingfisher in India, Budweiser in de Verenigde Staten, om er een paar te noemen. Maar in de praktijk is dat lastig. Zo zijn er, ben ik bang, in Groenland en Siberië en zeker op Antarctica, gewoon niet genoeg biermerken. En anderzijds zou een bierland als België nog geen kwart kroonkurk beslaan.

Detail van een wereldkaart opgebouwd uit kroonkurken op een witte houten vloer, met Europa en aangrenzende gebieden
Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten

België en Nederland

Ik heb daarom alleen kroonkurken gebruikt van brouwsels uit de Benelux. Uit België om dat dat land nou eenmaal een indrukwekkende biercultuur heeft en uit Nederland omdat hier de laatste decennia ook aardig wat interessante brouwerijen uit de grond geschoten zijn.

Een geoefend oog herkent waarschijnlijk moeiteloos de meeste Belgische trappisten. En natuurlijk zitten de Nederlandse trappisten erbij, maar goed, dat zijn er maar twee: La Trappe en Zundert. Verder zijn er drie Rotterdamse brouwerijen in de kaart verwerkt: De Pelgrim, Kaapse Brouwers en Noordt. Maar ik maak geen enkele aanspraak op volledigheid.

Close-up van een groot aantal kroonkurken van Belgische en Nederlandse bieren op een witte houten vloer die samen een wereldkaart vormen
De Amerika’s

Artistieke vrijheid

Ik ben nog wel aan het twijfelen of ik de kaart ook in mijn webshop ga aanbieden. Er zitten nogal wat logo’s in en dat ligt juridisch een beetje lastig. Aan de andere kant: er bestaat ook nog zoiets als artistieke vrijheid; anders had Andy Warholl wel kunnen inpakken. Bovendien zijn dit zoveel verschillende bierdoppen dat er geen associatie is met één bepaald merk maar met een algemeen product, namelijk bier. Enfin, mochten er juristen zijn onder mijn lezers: adviezen zijn welkom in de comments hieronder.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *