Lente in Kaleidoscopia: mandala’s, melkwegen en andere muurbloempjes

Een half jaar geleden schreef ik over mijn eerste bezoek aan Kaleidoscopia, over het transformeren van foto’s tot kleurrijke abstracte patronen.

Een paar weken geleden keerde ik terug naar Kaleidoscopia. Maar waar ik eerst gebruik maakte van foto’s van herfstblaadjes en andere najaarstaferelen, onderwierp ik nu plaatjes van bloesems, jonge blaadjes en vergelijkbare voorjaarsverschijnselen aan mijn caleidoscopische Photoshop actions.

Het resultaat: 35 nieuwe caleidoscopieën, hieronder verzameld in een tegeltableau; je mag er ook een quilt in zien. De vraag is natuurlijk: heeft deze lenteserie een wezenlijk andere sfeer als de herfstreeks?

Tegelwerk met 35 caleidoscopische patronen in lentekleuren

Filmpje!

Het is bij elke foto weer verrassend tot welke fascinerende patronen zo’m mathematische bewerking leidt. De kleuren blijven, soms zijn er ook vormen te herleiden maar in veel gevallen is er verder weinig van het oorspronkelijke beeld te herkennen.

In de onderstaande video komen ze alle 35 langs. Full-screen en geluid aan biedt de meest optimale beleving; klik op deze link als het filmpje hieronder niet goed zichtbaar is.

Het zal de oplettende kijker opvallen dat er grofweg drie verschillende patronen te herkennen zijn: mandala’s, melkwegen en … (hm, ja, daar kom ik nog op terug…)

Mandala’s

Het woord mandala is Sanskriet voor cirkel. In het Tibetaans boeddhisme wordt de term gebruikt voor een geometrisch patroon dat symbool staat voor de kosmos. Mijn kaleidoscopia-mandala’s ontstaan door twaalfvoudige rotatie, wat vaak een soort hybride tussen een cirkel en een ster oplevert.

Een rond, mandala-achtig, bloemvormig beeld in gele en oranje tinten, gebasseerd op een foto van azalea's in het voorjaar

Melkwegen

Wij kennen de Melkweg als een lange lichte streep aan de hemel, maar dat komt omdat we er, vanaf de buitenste regionen van diezelfde Melkweg, van opzij tegen aan kijken. Van boven af bekeken ziet de Melkweg er, met zijn karakteristieke spiraalarmen, uit als een soort draaikolk. Er zijn er trouwens nog zo’n honderd miljard andere van in het heelal, doch dit terzijde.

Een abstract beeld met een spiraalvorm in blauwe en paarse tinten, gebaseerd op een foto van de bloemen van een magnolia in de lente

Mmm….

Ik heb mijn hoofd gepijnigd om voor de derde categorie patronen ook een naam te verzinnen met een M, maar helaas: de taal schiet te kort. Ze doen een beetje denken aan bloemperken in symmetrische tuinen a la Versailles; wie een daarbij passend woord passend woord weet dat met een M begint mag het zeggen.

Een kaleidoscopisch, symmetrisch, abstract beeld in bruine en paarse tinten, gebaseerd op een foto van een sierkers (prunus) in de lente

Nomenclatuur

Een kunstwerk “zonder titel” vind ik een zwaktebod, dus ik net als bij de vorige serie heb ik me ingespannen om voor ieder werk een naam te verzinnen. Soms geïnspireerd door de originele foto (Magnolia Quartet), soms door het eindresultaat (Fin de Siècle), soms door allebei (Pompelmo e Tulipani). Het zijn meestal Engelse namen maar er zit deze keer in elk geval ook wat Frans en Italiaans bij; voor een eventuele volgende serie zal ik streven naar meer diversiteit.

Drie vierkante kussens, in het Engels throw pillows genoemd, met caleidoscopische patronen er op geprint

Muurbloempjes

Ook de lenteserie is weer verkrijgbaar als print op onder andere kussens, dekbedden, tassen, koffiemokken, yogamatten, telefoonhoesjes en badlakens.

Maar ook als wandversiering komt zo’n caleidoscopie goed tot zijn recht. De werken hieronder zijn, in mijn Werk aan de Muur-webshop, verkrijgbaar in alle denkbare formaten en op onder andere canvas, aluminium, behang, xpozer, staal en hout. Drie ervan werden in juni uitgekozen voor de Werk aan de Muur trendcollectie Flower Power: Queen Azalea, Purple Fuchsia en Pompelmo e Tulipani. Echte muurbloempjes…

Lees ook: Vier seizoenen botanische kunst uit Kaleidoscopia

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 5. juni 2021

    […] Ik had de afgelopen lockdownwinter blijkbaar behoefte aan wat extra kleur. Alleen zo kan ik de explosie aan kleurrijke kunstwerken verklaren die in die maanden aan mijn laptop zijn ontsproten. Ik schreef al eerder over de IJslandse impressies en ook het Europese vlaggenproject en de Rotterdamse verschilderingen kregen een duwtje in de goede richting. Maar de grootste stortvloed aan nieuw werk kwam uit het domein Kaleidoscopia. […]

  2. 15. juni 2021

    […] ook: Lente in Kaleidoscopia: mandala’s melkwegen en andere muurbloempjesVier seizoenen botanische kunst uit […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *