Marstunnel Zutphen: in kleur onder het spoor door

Omdat ik toch in de buurt was, ben ik ook maar even langsgegaan bij de Marstunnel in Zutphen. Nog een recent opgeleverd project in het oosten des lands waar ik heel wat uurtjes in heb zitten. In dienst bij RoyalHaskoningDHV maakte ik onder andere de artist impressions voor het project.

Artist impression van de Marstunnel onder het spoor in Zutphen, gezien vanaf de stadskant
De Marstunnel in Zutphen als artist impression

Mars

De naam Marstunnel heeft niets met de Rode Planeet te maken en ook niet met snoepgoed, maar alles met bedrijventerrein de Mars. De nieuwe tunnel verbindt dat gebied, en de nieuwe wijk Noorderhaven, met de Zutphense binnenstad. De onderdoorgang komt in de plaats van een gelijkvloerse spoorwegovergang.

Foto van de Marstunnel in Zutphen gezien vanaf Noorderhaven en de Mars in de richting van de binnenstad
De noordelijke tunnelingang

Architectuur

Verantwoordelijk voor de architectuur van de tunnel is Mari Baauw van Railinfra Solutions (wat weer een samenwerkingsproject is van Deutsche Bahn-International, Royal HaskoningDHV en Witteveen+Bos)

Opvallend aan die architectuur is het materiaalgebruik: klinkers en baksteen. Daarmee wordt een link gelegd met het historische centrum van Zutphen. De onderdoorgang wordt in feite een deel van de binnenstad.

Straatklinkers en stevige baksteen wanden bij de ingang van de Marstunnel in Zutphen met daarboven het station en een sprinter van de Nederlandse Spoorwegen, gezien vanaf de kant van de binnenstad
Baksteen en klinkers

Lichtkunst

Wat de passage onder het spoor echt spectaculair maakt is het lichtkunstwerk van Herman Kuijer. Duizenden led-lampjes zorgen voor een bont patroon in de tunnel dat heel langzaam van kleur verandert.

Geel, paars en blauw licht in het lichtkunstwerk van Herman Kuijer in de Marstunnel, gemaakt op het voetgangersgedeelte van de onderdoorgang
Veranderende kleuren

Kleur

Hoewel de uitvoering totaal anders is doet deze onderdoorgang hetzelfde als de Van Kregtentunnel in Wierden: door middel van kleur de tocht onder het spoor veraangenamen en tot een bijzondere belevenis maken.

Foto van de ingang van de Marstunnel in Zutphen vanaf de stadszijde met het lichtkunstwerk van Herman Kuijer in blauw en paars
Vanuit het centrum naar de Mars

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.