Weerzien met Watford – meer werk in de kerk

In februari was ik een week in Watford, Engeland om de geplande verbouwing van St. Mary’s church in beeld te brengen. Ik schreef daarover dit artikel op mijn blog.

Foto van St.Mary's church in Watford met de omliggende tuin, vroeg in het voorjaar

Overtuigd

Die beelden, van het koor van de kerk, waren vooral bedoeld om de monumentencommissie te overtuigen. Die heeft inmiddels positief op de plannen gereageerd. Het kerkbestuur was zo tevreden over mijn plaatjes dat ze me vroegen om terug te komen en ook de plannen voor de kerk als geheel te visualiseren. En zo stapte ik onlangs opnieuw op de trein naar het Verenigd Koninkrijk.

Interieurimpressie van St.Mary's church in Watford na renovatie, kijkend vanaf het houten podium in de richting van de kerkzaal en de hoofdentree

Ontmoetingsruimte

De belangrijkste verandering in de kerkzaal is dat, net als in het koor, de kerkbanken verwijderd gaan worden. Daarvoor in de plaats komen stoelen en een welkomstruimte waarin de gemeenteleden elkaar voor en na de dienst kunnen ontmoeten. Een L-vormig meubel dient zowel als receptiedesk als voor de geluid- en lichtinstallatie.

Artist impression van het interieur van Watford St.Mary's church na renovatie, gezien vanaf de westelijke ingang in de richting van de kerkzaal en het koor

Hergebruikt houtsnijwerk

Een aantal borstweringen van de kerkbanken, met fraai Victoriaans houtsnijwerk, wordt hergebruikt als wandpaneel in de zijbeuken van de kerk. Daar komen ze in de plaats van de verwarmingsradiatoren. Die vallen nogal uit de toon in het interieur en aangezien de hele kerk vloerverwarming krijgt zijn ze niet meer nodig.

Interieurbeeld van St.Mary's church in Watford, kijkend vanaf de noordelijke zij-ingang

Mindervaliden

Verder wordt ook de toegankelijkheid voor mindervaliden verbeterd door het weghalen van drempels en treden. Door een hellingbaan naar het podium zijn straks ook de zijkapellen en de naastgelegen kantoren met een rolstoel bereikbaar. Tenslotte worden aan de achterzijde van de kerk dichte wanden vervangen door glas, waardoor rommelhoekjes veranderen in mooie ruimtes. De volgende animatie laat het verschil tussen de oude en de nieuwe situatie zien:

interieur-animatie van de oude en nieuwe situatie in St.Mary's church, Watford, kijkend van een plaats naast het houten podium naar het midden van de kerk

Dit was voorlopig mijn laatste werkbezoek aan Watford. Hopelijk zorgen mijn beelden voor een voorspoedige fondsenwerving en kan de verbouwing in de zomer van 2016 uitgevoerd worden.

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *