The numbers challenge, pardon, de getallenuitdaging

De wereld is vol getallen. Sommige daarvan zijn zeer fotogeniek. Ze zijn van een bijzonder materiaal, hebben een opvallende kleurencombinatie of ze zijn fraai aangevreten door de tand des tijds. Ik heb er dan ook in de loop der jaren al veel gefotografeerd. Maar als je de getallen van 1 tot 100 één voor één probeert vast te leggen, hoe lang ben je dan bezig? Dat blijkt nog tegen te vallen.

Foto-project

Het was op een fietspad nabij Hellevoetsluis dat ik een briljant idee kreeg. Of laat ik niet overdrijven: gewoon een goed idee. Op het asfalt waren op regelmatige afstanden, ik schat zo’n honderd meter, met gele verf getallen geschreven. Naarmate ik het vestingstadje naderde liepen de cijfers steeds verder terug, tot ik bij de 1 aankwam. Ik maakte de onderstaande foto van de afbladderende verf op het ruwe asfalt, met als context wat klavertjes en verdord gras in de berm.

Dat werd het begin van een nieuw foto-project, dat ik aanvankelijk the numbers challenge noemde, maar waarvoor ik nu net zo makkelijk de getallenuitdaging gebruik. De opdracht: fotografeer alle getallen van 1 tot 100, in volgorde van opkomst.

Het getal 1 met gele verf op asfalt gekalkt
Nummerrrr 1!

Een wereld vol getallen

Intussen zijn we een paar maanden verder en blijkt de uitdaging groter dan verwacht. De moderne wereld is vol getallen; ik zie ze voortdurend om me heen als ik met mijn camera op pad ben. Maar het getal dat ik zoek is er meestal net niet bij.

Vaak zie ik het cijfer dat aan de beurt is als onderdeel van een groter getal: de 2 in 1628. Maar dat is niet de bedoeling: het moeten wel vrijstaande getallen zijn.

Ik zou natuurlijk een schema kunnen maken van 1 tot 100 en dan de getallen kunnen afstrepen die ik al heb. Maar dat zou het weer te makkelijk maken: dan wordt het een soort getallenbingo. Dus ik werk de honderd getallen in de juiste volgorde af. Hieronder zien we de eerste twaalf.

Collage van de getallen 1 tot en met 12, gefotografeerd op huisnummers, verkeersborden en andere gevonden voorwerpen
De eerste 12

Diversiteit

Er is natuurlijk een shortcut om op een makkelijke manier de 100 te halen: gewoon in een straat alle huisnummers afwerken. Maar ik heb mezelf nog een beperking opgelegd: het moeten verschillende getallen zijn. Met een zo groot mogelijke diversiteit aan lettertypen, kleuren en gebruiksvormen.

Die variatie, dat lukt aardig. Bij de eerste twaalf zitten een wegdek, een meerpaal, een nummerbord, een trein, een verkeersbord, een fietsroutenummer en een steigerpaal. En okee, vijf huisnummers, maar wel heel verschillende; ik streef ernaar het aandeel huisnummers in de resterende 88 verder omlaag te brengen.

Bladgoud

Ik eindig deze blogpost voorlopig met mijn nummer 12, twee bladgouden cijfers, een tikje scheef, met roestige schroeven bevestigd op een witgelakte houten deurpost, met wat restanten van spinnenwebben er aan. Het zoeken is nu naar een mooie nummer 13; ik zal in de loop van de tijd updates plaatsen om de voortgang te laten zien.

En natuurlijk mag iedereen meedoen. Op naar de 100!

Het getal 12 als bladgoud huisnummer op een witgelakte houten achtergrond met wat restanten van spinnenwebben er op.
Frans zag een getal

Update: 31 maart 2019

Langzaam maar zeker kom ik dichter bij de 100. Na gisteren de 29 gescoord te hebben ben ik nu op zoek naar de 30. Die kan nooit lang op zich laten wachten, de 31 zal lastiger worden.

Naarmate ik in de hogere getallen kom wordt het lastiger om de voor de hand liggende huisnummers te vermijden. Maar ik zoek wel naar originele huisnummers. En bij de nummers 13 tot en met 24 zitten in elk geval ook een meerpaal, een perron, een restaurantreclamebord, een supermarktaanbieding en een building.

De nummers 13 tot en met 24 uit de getallenuitdaging, oftewel de numbers challenge; een kleurrijke en diverse collage van huisnummers en andere gevonden voorwerpen
De nummers 13 tot en met 24

Update: 29 april 2019

Bij het hoger worden van de getallen neemt de moeilijkheidsgraad toe. De meeste reeksen beginnen bij 1 en houden er vrij snel daarna mee op. Een trein heeft twee klassen, Rotterdam Centraal heeft 16 perrons, een dag heeft 24 uur, een maand heeft (maximaal) 31 dagen. Daar heb ik dus niks meer aan want ik ben inmiddels op zoek naar de 38.

Het uiteindelijke doel is een kleurrijke en veelvormige collage met alle nummers van 1 tot en met 100 op een poster. Hieronder zien we een voorproefje: de nummer 1 tot en met 36. Op naar het volgende tussendoel, 7 x 7 = 49

De nummers 1 tot en met 36 uit de getallenuitdaging, oftewel de numbers challenge; een kleurrijke en diverse collage van huisnummers en andere gevonden voorwerpen
De eerste 36

Update: 25 juni 2019

Na ruim een jaar ben ik halverwege de challenge. De laatste tijd lijkt het iets sneller te gaan; ik doe zelf wat meer mijn best maar krijg ook veel hulp van mensen in mijn omgeving. Met name reisgenoten A., A. en I. ben ik veel dank verschuldigd.

Nog steeds is de verleiding groot mijn toevlucht te zoeken bij de alom aanwezige huisnummers, maar ook nog steeds weet ik die verleiding aardig te weerstaan. Bij de laatste tien zaten een reclameposter (40), een T-shirt (42), een terrastafeltje (43), een kluisje (44), een fietsenstalling (45), een lantaarnpaal (47) en een schip (48). En okee, ook drie huisnummers.

De eerste 49 foto's gemaakt in het kader van de numbers challenge, getallen aangetroffen op huisnummerbordjes, lantaarnpalen en andere gevonden voorwerpen.
De eerste 49

Update: 17 november 2019

En weer is er een mijlpaal behaald: nummer 64. Omdat dit getal een kwadraat is passen alle tot nu toe gescoorde getallen in een grid van 8 bij 8. Nog een tussenstop te gaan: de 81. En natuurlijk het ultieme einddoel van de challenge: de 100.

De eerste 64 foto's gemaakt in het kader van de numbers challenge, getallen aangetroffen op huisnummerbordjes, lantaarnpalen en andere gevonden voorwerpen.
De eerste 64

Update: 9 mei 2020

Langzaam, tergend langzaam nader ik de honderd. De coronacrisis maakt het er niet makkelijker op want de foto-expedities staan noodzakelijkerwijs op een laag pitje, afgezien van de frisse neus-wandelingen in de directe omgeving. Maar crisis of niet, ik heb toch een nieuwe mijlpaal bereikt: het kwadraat van 9, zijnde 81.

De eerste 81 foto's gemaakt in het kader van de numbers challenge, getallen aangetroffen op huisnummerbordjes, lantaarnpalen en andere gevonden voorwerpen.
De eerste 81

Update: 2 december 2020

Het begon op een fietspad bij Hellevoetsluis, het eindigde in een winkelstraat in Voorschoten. Op een winkelruit spotte ik, toch nog onverwacht, de nummer 100. Na, tweeënhalf jaar, in het bijzijn van reisgenoot A., die me assisteerde bij het vinden van een groot aantal van de 100 getallen. Al wil ik ook nog wat eervolle vermeldingen uitdelen aan een aantal andere medezoekers: een andere reisgenoot A, nog een andere reisgenoot A., reisgenoot I. en de heren van D., van D. en van D.

Het eindresultaat van de numbers challenge: de getallen1 t/m 100 in zeer uiteenlopende kleuren, lettertypen, materialen en situaties
Het is voltooid

Ik zou natuurlijk gewoon door kunnen gaan, op naar de 200. Ik vrees echter dat het, binnen de gestelde spelregels, steeds lastiger wordt om de getallen in de juiste volgorde bij elkaar te zoeken. Zelfs huisnummers worden schaars naarmate de cijfers oplopen. Over het tweede honderdtal zou ik best wel eens vijf jaar kunnen doen en over de nummers 201 t/m 300 misschien wel een decennium.

Nee, ik vind het mooi geweest. De getallenuitdaging is, met dit kleurige 10 x 10-grid, voltooid. Maar ik blijf wel getallen fotograferen: jaartallen bijvoorbeeld, of het nummer 42. Of gewoon: bijzondere exemplaren waarbij een mooi grafisch ontwerp en wat invloeden van de tand des tijds hebben geleid tot iets fotogenieks. Ik schrijf er vast nog wel eens een vervolgblog over.

Sauna/welnesscentrum met douches, lockers en op de muur een kleurrijke print met de getallen 1 tot en met 100
The Numbers Challenge in een fictief welnesscentrum

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Hans de Wolf schreef:

    Je kunt de meeste problemen verwachten bij de nummers met hoge begincijfers. Dat zegt de wiskundige wet van Benford (https://en.wikipedia.org/wiki/Benford's_law): verreweg de meeste getallen die we in onze normale omgeving tegenkomen (zoals prijzen in de supermarkt) beginnen met lage cijfers. Dit zal ook gelden voor huisnummers

    • Frans Blok schreef:

      Op grond van mijn eigen empirische waarneming zou ik zeggen dat de frequentie na de eerste paar getallen zeer snel daalt en nadert tot oneindig als je de 100 voorbij bent. Maar misschien zaten er toch een paar sprongetjes in die parabool (?) bij de 11, de 21, etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.