De Omgekeerde Wereldkaart – variaties op een Blauwe Knikker

Waarschijnlijk overkomt het iedereen die graag op kaarten kijkt wel eens. Je denkt: stel je nou eens voor dat het land zee is en de zee land. Dat continenten oceanen zijn en oceanen continenten. Dat eilanden meren zijn en meren eilanden. Een omgekeerde wereldkaart.

Eenvoudige groenblauwe versie van de Omgekeerde Wereldkaart
Water is land en land is water

Ik kon de verleiding niet weerstaan de kaart van zo’n fantasiewereld tot in details uit te werken. Maar ook daarmee ben ik niet de enige. Een beetje googlen levert een leuke verzameling omgekeerde kaarten op. Vladislav Gerasimov bijvoorbeeld maakte een mooie gestyleerde kaart met een fantasysfeertje. En Chris Wajan verdiept zich op zijn Panetocopia-website uitgebreid in het klimaat, de plantengroei en de cultuur van Inversia (en van nog een stuk of twintig andere mogelijke werelden).

Blue Marble

Toch denk ik dat mijn kaart nog wel iets toevoegt, vooral door de kleuren, waarbij ik me heb laten inspireren door de beroemde Blue Marble-kaarten van de NASA. Die tonen de Aarde zoals die er uit ziet vanuit de ruimte. Inderdaad, als een blauwe knikker. Natuurlijk is mijn variant wat minder blauw en wat meer groen en vooral meer geel, rood en bruin:

De omgekeerde wereldkaart: land en zee zijn omgewisseld, continenten zijn oceanen, meren zijn eilanden, en andersom, in kleuren geïnspireerd door NASA's Blue Marble
De omgekeerde wereldkaart

Omgekeerd Reliëf

Niet alleen de kustlijnen zijn omgekeerd in deze wereld. Ook het reliëf is consequent het tegenovergestelde van de werkelijkheid. De diepste gedeelten van de oceanen liggen dan ook in de Tibetaanse en Himalaya-troggen in het zuiden van de Aziatische Oceaan. En de hoogste pieken, tot een kilometer of elf, zijn te vinden in het Marianengebergte in het westen van het continent Pacifica.

Als je heel ver inzoomt, houdt de inversie een keer op. Het is tenminste moeilijk je omgekeerde rivieren voor te stellen als dammen die honderden kilometers de oceaan in lopen. Maar dat schaalniveau is voor deze wereldkaart niet relevant.

Detail van de Omgekeerde Wereldkaart, met Australia en omgeving, oftewel de Australische Zee, Nieuw Landzee en de Indonesische Meren
De Australische Zee en omgeving

Woestijnen en oerwouden

Het is een bijzondere planeet, die omgekeerde wereld. Zo is er ruim twee keer zoveel land beschikbaar als op onze eigen Aarde. Wat niet wil zeggen dat er twee keer zoveel mensen kunnen wonen, want een slechts een beperkt deel van dat oppervlak is groen. De regen moet tenslotte ergens vandaan komen.

Vooral Pacifica, aan bijna alle kanten omgeven door hoge bergketens, is één grote woestijn. Leuk voor de liefhebbers van desolate steenvlakten, waartoe ik mezelf ook reken. Maar niet erg geschikt als landbouwgrond.

Er zijn ook gebieden waar je wel meteen een beeld van weelderig groene heuvels bij krijgt. Het Mediterraan schiereiland bijvoorbeeld, of de Grote Eilanden in de Canadese Oceaan. Of het gebied rond de Indonesische meren, of het geheel door zeeën en meren omgeven Caribië.

Fragment van de omgekeerde wereldkaart - land en zee zijn omgewisseld - met het gebied rond Caribie en de Amerikaanse Oceanen
Caribië, Mexico en omgeving

Een wandeling om de wereld

Voor de scheepvaart is zo’n omgekeerde wereld niet optimaal. Te voet kun je bijna overal komen dus een wandeling rond de planeet behoort tot de mogelijkheden. Maar een simpele zeiltocht rond de wereld is geen optie. Misschien kan er een Beringkanaal tussen de Alaskazee en de Golf van Chukotka gegraven worden, maar pas op voor ijsbergen!

De omgekeerde namen

De naamgeving op zo’n omgekeerde wereldkaart ligt op veel plaatsen voor de hand. Noordzee wordt Noordland, Groenland wordt de Groene Zee. Polynesië blijft Polynesië, Nieuw Zeeland wordt Nieuw Landzee. En natuurlijk is er een Straat van Panama, een Newfoundlake en een Golf van Suriname.

Maar vooral op het Zuidelijk Halfrond, dat in onze wereld grotendeels uit water bestaat, zijn er gebieden waar de namen schaars zijn. Nou is het gebied onder de vijfenveertigste breedtegraad sowieso één wereldomspannend Siberië, zeer dun bevolkt en dus wat minder dik bezaaid met namen.

De kusten van de Europese Zee

Laten we tot slot nog even kijken naar een boeiend deel van de kaart: het gebied rond de Europese Zee:

Fragment van de omgekeerde wereldkaart - land en zee zijn omgewisseld - met het gebied rond de Europese zee en het Mediterraan schiereiland
De Europese Zee en omgeving

Een deel van de wereld met fascinerende kustlijnen. Vanaf het Noord-Atlantisch continent strekken zich twee grillig gevormde schiereilanden ver uit in de richting van de Aziatische oceaan: Oostland, dat zich splitst in Botnië en Finland, en Mediterranië, dat ook nog eens via de smalle Bosporus-landengte verbonden is met Zwartland. Ook het gebied rond de Britse meren, met het Keltisch laagland dat oprijst naar de Noord-Atlantische hoogten, ziet er uit als veelbelovende vakantiebestemming. Om maar te zwijgen van noordelijker gelegen streken als de kusten van het IJsmeer en de Groene Zee, of het Scandinavisch eilandenrijk.

Kortom, een ideale achtergrond voor een 48-delige fantasyserie met Carice van Houten als koningin van Biskaje… Heeft iemand toevallig contacten bij HBO of Netflix?

UPDATE 18 april 2016: De Omgekeerde Wereld draait doorrrrr….

Een platte kaart is natuurlijk leuk, maar hij gaat pas echt tot de verbeelding spreken als je ‘m geprojecteerd ziet op een bol. Zo gezegd, zo gedaan. Hier zijn drie verschillende wereldbollen: eentje waar de Amerikaanse Oceanen alle aandacht krijgen, een Eurocentrische (tevens Afrocentrische) variant, en een versie die de mensen in het Verre Oosten en down under het meest aan zal spreken.

Drie omgekeerde wereldbollen, waarop land en water zijn omgewisseld: een met de Amerika's, een met Europa en Afrika en een met Azië en Australië
Drie omgekeerde wereldbollen

Net als de wereldkaart zijn ook deze drie plaatjes te bewonderen op de afdeling Space Art van mijn webgalerie.

UPDATE 23 november 2017: Karikatuur van de omgekeerde wereld

Tijdens het werk aan de impressie van Alice en Goliath bedacht ik me dat het ook wel leuk zou zijn een paar foto-realistische renderings van de Omgekeerde Wereld te maken. Uiteindelijk werden het meer karikaturale beelden met een sterk overdreven reliëf en een achtergrond van twinkelende sterren. Dat past toch beter bij het fantasie-karakter van het project.

Een drieluik van karikaturale impressies van een fantasiewereld waarin water land is en land water
Drie karikaturen aan de muur
Een detail van de cartoonversie van een fantasieplaneet waar continenten oceanen zijn en andersom.
Close-up van Noord-Atlantica

UPDATE 11 februari 2019: de naamloze omgekeerde wereldkaart

Ik heb mijn best gedaan sprekende namen te verzinnen voor de oceanen en continenten en andere geografische verschijnselen op deze omgekeerde fantasiewereld. Maar misschien leg ik daarmee de fantasie van de toeschouwer wel teveel aan banden.

Ik heb daarom een versie van de kaart gemaakt zonder namen. Puur de ruwe schoonheid van de landschappen en kustlijnen van deze bijzondere planeet. Het is helemaal aan de kijker de wereld te ontdekken, namen te verzinnen en verhalen te bedenken!

Kaart van de Omgekeerde Wereld, een fantasiewereld waarin oceanen en continenten verwisseld zijn, waar land water is en water land, als wanddecoratie aan een virtuele muur
De Omgekeerde Wereldkaart aan de muur

UPDATE 12 oktober 2021: De Amerikaanse Oceanen

Iemand vroeg me waarom ik de kaart gecentreerd heb op Europa (en Afrika). Good point! De reden is natuurlijk dat ik zelf in Europa woon en dat ik het zo gewend ben. Maar het is volkomen begrijpelijk als een Amerikaan liever het westelijk halfrond als het centrum van de Omgekeerd Wereld ziet. Het was een kleine moeite om zo’n Americentrische versie te maken. Met de Amerikaanse Oceanen, ook wel aangeduid als de Canadese en de Braziliaanse Oceaan. De twee watermassa’s worden verbonden door de Straat van Panama, die door de eeuwen heen altijd een belangrijke handelsroute is geweest tussen de culturen van het Noorden en het Zuiden.

Een versie van de Omgekeerde Wereldkaart, waarop land en water van plaats verwisseld zijn, met de Amerikaanse Oceanen in het midden
De Americentrische omgekeerde wereldkaart

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *