Oranje en de kleuren van Reykjavik

“Wist je dat Nederland zeven keer in de WK-finale heeft gestaan en niet één keer heeft gewonnen?” Aldus Kim van Kooten, alias stuurvrouw Brechtje in Missie Aarde, de onvolprezen Star Trek-pastiche van de VPRO.

De serie speelt in 2063, dus grote kans dat die voorspelling nog eens waarheid wordt. Of dat we misschien zelfs een keertje echt wereldkampioen voetbal worden.

En anders hebben we nog onze individuele sporters als Dafne Schippers en Ranomi Kromowidjojo (waarschijnlijk de enige atleet die alle vijf de Olympische ringen in haar naam heeft).

Oranjemomenten

Met andere woorden: al moeten we tijdens het komende WK voetbal noodgedwongen voor België juichen, er komen de komende decennia vast nog heel veel mooie oranjemomenten.

Virtueel relief in sinaasappelschillen, gemaakt met behulp van autocad, 3ds max en photoshop
Virtueel reliëf van sinaasappelschillen

En daar hoort natuurlijk een oranje virtueel reliëf bij. Voor wie ‘t gemist heeft: mijn reliëfs vormen altijd drieluiken, gemaakt van verschillende, soms zeer exotische, materialen. En welk materiaal is er nou geschikter voor een oranje reliëf dan de sinaasappel? De Engelsen hebben er zelfs niet eens een apart woord voor.

Alle kleuren behalve oranje

Oranje is nou net een van de weinige kleuren die eigenlijk niet te vinden is in het palet van Reykjavik. Niet geheel toevallig was IJsland een van de tegenstanders waar ons voetbalelftal wat problemen mee had. Ach ja, IJsland thuis, altijd lastig.

Voor wie er nooit geweest is: in Reykjavik, en eigenlijk in heel IJsland, zijn veel daken en gevel gemaakt van golfplaat, geschilderd in een bont palet van kleuren. Maar dus net niet in oranje. Dit zijn wat foto’s die ik maakte van het straatbeeld van Reykjavik en vanaf de toren van de Hallgrimskirkja:

Collage van foto's gemaakt in Reykjavik, IJsland, die de veelkleurigheid van de met golfplaat afgewerkte huizen laten zien
De kleuren van Reykjavik

Mosgroen

Dat resulteerde in het onderstaande reliëf, dezelfde geometrie als de sinaasappelsculptuur maar dan uitgevoerd in veertien kleuren golfplaat op een mosgroene ondergrond.

Virtueel reliëf, van boven gezien, uitgevoerd in golfplaat, geïnspireerd door de kleuren van de IJslandse hoofdstad Reykjavik
Virtueel reliëf in golfplaat…

We bekijken ‘m ook even van dichterbij.

Fragment van een virtueel reliëf in golfplaat, geïnspireerd door de kleuren van gevels en daken in Reykjavik, IJsland
…met een IJslands kleurenpalet

Ieder drieluik komt, de naam zeft het al, in drieën. Voor de derde versie heb ik gekozen voor een wat conventioneler materiaal, gips. Lichtgrijs, zonder een zweem van kleur, maar toch ook mooi in al zijn soberheid.

Virtueel relief, gemaakt in autocad, 3ds max en photoshop en uitgevoerd in gips
Virtueel reliëf in gips

Meer virtuele reliefs bekijken? Ik heb er een virtuele galerie vol van!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.